maandag 10 september 2012

Soep, soeper, soepst

Terwijl ik dit schrijf, borrelt de groentesoep op het vuur. Dat is -zonder te stoefen- een talentje van mij, soep maken. Rechtstreeks geïmporteerd in mijn genen - dank u, mama!

Ik kom namelijk uit een huis waar altijd soep op het vuur stond. Elke dag na school: soep. Op zaterdag, met de kater: soep. Op zondagmiddag: soep als voorgerecht. Ik denk niet dat er één soep is die ik niet lust. (Of het moet de snottebellensoep zijn, maar dat is dan weer een ander verhaal.) Volgens mij is soep ook het allerbeste bestrijdingsmiddel tegen dat zoute hongertje dat u 's avonds na het werk naar de chipszak laat grijpen.

Bij deze roep ik deze herfst uit tot supersoepherfst. Want hoe graag ik ook soep eet, meestal maak ik -in willekeurige volgorde- groentebouillon met vermicelli, pompoensoep, erwtensoep, wortelsoep of tomatensoep. En dan een hoop gemalen kaas erin laten vallen en laten smelten tot één lange, draderige klodder. Heerlijk!

Maar nu vraag ik aan u: stel dat ik bij u soep zou komen eten, welke soep zou u mij dan serveren? Met andere woorden, wat is uw aller-, allerbeste soeprecept? Als u het mij doorgeeft, maak ik het dit najaar klaar.

Pas op, hier loopt een peuter rond die veel tijd van me vraagt. En ook 'lui zijn' is een niet te onderschatten talentje van mij, dus recepten waarvoor vier pannen en zeven castrollen nodig zijn, mag u achterwege laten. En wat Jeroen ook zegt, om zelf bouillon te maken heb ik ook meestal geen tijd.

Voilà.
Ik ben benieuwd!

26 opmerkingen:

Els04 zei

Gewoon op het gevoel: wokgroenten, linzen, gedroogde bonenmix uit Engeland, vermicelli, veel peper en kruiden uit 'den hof'. Gezonde lui-wijvensoep! Waarom wokgroenten: omdat dat eens andere zijn dan normaal. Voila!

Sylvie zei

Courgettesoep met maredsous. Keigemakkelijk en keilekker :)

An zei

championsoep, kervelsoep, courgettesoep,... allemaal heel lekker

tinneke zei

Ik kook niet, dat doet mijn geweldig lief voor mij en hij doet dat ook zo veel beter dan ik dat ooit zou kunnen. Maar ik kan je wel vertellen dat hij het geen gedoe vindt om bouillon te maken. Telkens we gebraden kip eten (of met Thanksgiving een kalkoen) wordt het karkas nadien in een pot gegooid met wat wortelen, ajuin, selder, kruiden and whatnot en blijft dat zachtjes pruttelen terwijl ik de afwas doen (ik doe toch ook een beetje in het huishouden zolang het maar geen eten bereiden is ;-) ). Hetzelfde geldt voor kreeft. Er gaat niks verloren bij ons en onze vriezer steekt daarom vol met potjes bouillon voor de beste kippesoep, vissoep en paella!
En mijn favoriete soepjes zijn zonder twijfel bouillabaise met een goede kwak rouille erin en ajuinensoep ....

tantehilde zei

mijn lievelingssoep is met stip de seldersoep: ajuin, selder, prei of courgette en groentenbouillonblokske: koken en mixen en als het dan klaar is, moeten er nog fijngesneden selderstengels in en die weer knabbelgaar laten koken. Heerlijk!!!

Jessica zei

hoi,

mijn supersoep is Franse ajuinsoep. Heerlijk en supersimpel, want hier loopt ook zo'n madammeke van 2 jaar rond, dus uitgebreid kokkerellen gaat niet meer zo goed.
2 a 3 grote ajuinen pellen en in ringen snijden. Pan (waar 2liter in kan) op het vuur met boter. ajuin erin en mooi glazig tot licht bruin laten bakken, blussen met 1.5lt water, 1-2 blokjes bouillon (ik meestal vleesbouillon) en wat peterselie erbij en even laten doorkoken en klaar! en om het 'Frans' te laten worden, sneetje stokboord snijden en in je soepkom leggen met daarover geraspte kaas en daar dan de soep op uitschenken, heerlijk!

Nele84 zei

Dit is echt geweldige soep. Wat meer werk misschien, maar je moet voor de rest geen ander eten maken want het is maaltijdsoep: http://www.colruyt.be/colruyt/static/culinair/recept-nl.shtml?3667&5&0

Lieve zei

De witloofsoep van onze vriend Piet is wel een aanrader vind ik, of preisoep, courgettesoep, of deze: http://www.la-cucina.be/?page=recept&id=195. Al was ze wel veel lekkerder die keer dat ik ze maakte met komkommers uit schoonpapa zijn hof dan die keer met komkommers uit de winkel. Oh en de venkelroomsoep uit de kookles, heerlijk! 2 uien en een teentje look fijngesnipperd stoven in olijfolie, kruiden met peper en zout. 500g venkel in fijne blokjes erbij. Langzaam verder stoven. Singeren met 1 el bloem en 1l kippenbouillon toevoegen + wat takjes rozemarijn. Laten gaarkoken, rozemarijn verwijderen en mixen. 1dl (light)room toevoegen. Opdienen met wat garnaaltjes en venkelgroen. Smakelijk :)

Nowelja zei

Ik weet nog steeds niet hoe 'de rest van de wereld' tomatensoep krijgt gemaakt met gewone soepselder en prei enzo. Ik slaag daar dus niet in. Het was zelfs zo erg dat tomatensoep simpelweg van ons kookrepertoire werd geschrapt. Totdat de MDH op een dag de soep van MIJN moeder beter vond dan die van zijn eigen moeder. Knolselder bleek het geheim van de 'tomatensoep van mijn moeder' die ook heel erg van 'luiheid in de keuken' houdt. Sinds de onthulling van dat geheim eten wij dus weer tomatensoep. Gemaakt op volgende wijze: ajuin stoven, 1/4de knolselder in (grove) blokken erbij, 1 stevige wortel in stukken erbij. Even laten stoven met eventueel een klein beetje water. 4 bouillonblokskes erbij, 2 liter water erbij en laten koken. Als alles gaar is, 2 potjes tomatenconcentraat erin, mixen en klaar! Eventueel nog van die lekkere broodkorstjes erbij bakken. Allez, misschien maken jullie allemaal zo tomatensoep, maar voor mij was dat dus een openbaring: tomatensoep maken zonder selder en prei en dus ook zonder 'draadjes'. Als de MDH deze soep maakt, dan gooit hij er gegarandeerd ook verse tomaten bij (voor het koken): dat maakt het allemaal nog lekkerder natuurlijk...

Anoniem zei

Bloemkoolsoep met curry. Je start gewoon met ajuintjes aanstoven, bloemkool erbij en wat bouillon, een zachte sandwich (want ik hou niet van aardappel in soep) en dan afkruiden met peper en veel currypoeder! Zalig!

Anoniem zei

Ah ja en je moet bovenstaande dus wel mixen hé ;)

Mme Li zei

RODE SOEP

(rode) ui, wortel, pompoen, paprika, tomaat, pepers (alle variaties van pittig tot zacht)

alle combinaties (je hoeft ze niet noodzakelijk allemaal te gebruiken)
en alle verhoudingen zijn mogelijk

afwerking: curry, kokosmelk (of room)

WITTE SOEP

knolselder, bloemkool, melk
(maar eigenlijk mijn vader zijn recept)

Nele zei

tomaat-met-ajuin-en-selder-soep of pompoen-kervel-roomsoep

oooh ik moet ervan kwijlen!

boomie zei

Een recept van de schoonbomma:
spekjes bakken in olijfolie, dan fijngesneden groenten (op weekdagen: diepvriesjulienne van de Colruyt) bijgieten en laten stoven met 1 of 2 bouillonblokjes, water toevoegen. Afwerken met een handvol kervel en evenveel peterselie.
Lekker, echt!

Majane zei

brocollisoep: brocolli koken in water met blokje kippenbouillon, als het gaar is, meteen mixen en dan een beetje boursin cuisine bij doen. Kan haast niet simpeler, maar wel heel lekker.

elize zei

courgettesoup (courgettes schillen, snijden, stoven, mixen, groetenbouillon erbij) met graantjesmosterd. Cresson erbij vlak voor het opdienen. !!!

Elvira zei

Simpele Thaïse soep
6 sjalotten, 3 tenen knoflook, 2 stengels citroengras, 2.5cm verse gember, 2el olie, 1.5l gepelde tomaten, 1el suiker, 1el 5kruidenpoeder (bvb. Delhaize), cayennepeper, 1.5l kippenbouillon: laten koken en mixen (voor het mixen haal ik het citroengras er eventjes uit).
Na het mixen potje kokosmelk, wat room en wat koriander of basilicumblaadjes.
Succesnummertje, telkens opnieuw en is veeel gemakkelijker dan het klinkt!

Sara zei

Broccolisoep met Maredsous. Ajuin en brocolli aanstoven, kippenbouillon(blokjes) erbij en dan een goeie kwak Maredsous dubbele room. Easy peasy, méga lekker. Njam!

Storm zei

In september kan je herfst ruiken. En ja daar hoort lekker soep bij. Geef mij maar een dikke gegratineerde ajuinsoep!

Jose zei

Mosterdsoep!

Ui, evt uitgebakken spekjes, flinke klodder grove mosterd, (kippen- of groenten-) bouillonblokje en wat creme fraiche.

Anoniem zei

Kerrie-wortelsoep met appel, zo lekker!

Voor 4 personen

2 tl zonnebloemolie of olijfolie
1 tl kerriepoeder
500 gr wortels, fijngesneden
1 grote ui, gesnipperd
1 moesappel, in blokjes
7,5 dl kippenbouillon
Zout en peper
Yoghurt en wortelkrullen voor garnituur


Werkwijze

Verhit de olie in de pan en bak de kerriepoeder 2-3 minuten op een zacht vuurtje
Voeg de wortels, ui en appel toe en schep alles goed door de kerriepoeder
Dek de pan af en laat alles ca. 15 minuten op een zacht vuurtje koken, tot alles zacht is.
Doe daarna de helft van de bouillon erbij en mix alles glad.
Voeg nu de rest van de bouillon toe en breng opnieuw aan de kook.
Breng op smaak met peper en zout.
Schep de soep in diepe borden en garneer met een beetje yoghurt en wortelkrullen..

Fresco zei

Bloody Mary soep. Gewone tomatensoep met een scheutje vodka in :-)

Helene zei

Deze bijvoorbeeld. Maar er zijn er zoveel, ik hart soep maken!

http://helenevanloon.wordpress.com/2012/08/20/popgroep-in-da-soup/

Anoniem zei

Hey Sarah,
Zaterdag krijg ik 15 hongerigen over de vloer en ik ga ze een wortelroomsoep met gerookte heilbot (een recept van een kookles vd KvLv) voorschotelen. Ben benieuwd.. Als het een succes mocht zijn, geef ik je heel graag het recept door. Wish me luck! Grtz Evy

wout vr zei

eurekessoep zoals ons vader dat noemt,
gewoon groentesoep maar dan met pieren (spaghetti) en balletjes, want als dat op tafel kwam wast altijd feest!!!

Jonge Sla zei

Maak je weleens witloofsoep? Is mijn lieveling onder de gewone, snelle soepen. 1 ui en 2 stronkjes witloof in stukjes snijden en stoven in boter of olie. Lang en zacht stoven, zodat hun zoete kantje naar boven komt! Dat is het enige geheim van deze soep. Daarna 2 aardappelen in stukjes toevoegen, en ongeveer een halve liter bouillon (Morga is de beste groentebouillon). Mixen.