woensdag 22 augustus 2012

Het hek is van de limonadedam


Het begon allemaal met de hibiscusijsthee van Jonge Sla. Telkens ik die maak, is die op nog voor ik er zelf van kan drinken! Zo lekker, seg.

Enfin. Dit weekend was het -denk ik- wel warm genoeg om me eens aan citroenlimonade te wagen. Zo verfrissend, en dan nog zo makkelijk - had ik dat eerder geweten! Dus toen was het hek helemaal van de limonadedam.

Maandag naar Dille & Kamille voor beugelflessen en een boekje over limonade maken (Uit de tuin in de fles, beetje oubollig en belerend, maar wel leuke recepten). Er staan ook wijn- en bierrecepten in, maar dat zie ik mezelf precies nog niet doen.

Vandaag toverde ik zes bakjes blauwe bessen om tot drie flessen limonade. 't Is te zeggen, in het boek heet het 'zwartebessenlimonade', maar euhm.. oeps, precies de etiketjes nog even aanpassen!

Iemand al dorst?

Citroenlimonade
(eigen brouwsel uit verschillende bronnen samengeraapt)
300 ml. water
2 citroenen
330 gr. fijne suiker

Pers de citroenen uit. Hou het sap apart.
Doe de suiker bij het water en de uitgeperste citroenen (wel eerst schillen of goed schoonschrobben als ze niet biologisch zijn). Breng alles aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Tussendoor goed roeren.
Schep de citroenen eruit, laat het mengsel goed afkoelen (ev. kan je het zeven) en roer het citroensap erdoor.
Nu heb je citroensiroop, die je nog moet aanlengen met water, bv. 1 deel siroop op 3 à 5 delen water.

Zwartebessensap met blauwe bessen
(uit het boek 'Uit de tuin, in de fles')
800 gr. blauwe bessen (of zwarte)
500 gr. kristalsuiker
500 ml. water
sap van 2 citroenen

Was de bessen goed, meng ze met het water en de suiker en breng aan de kook.
Roer goed om de suiker op te lossen.
Laat alles 5 minuten koken, doe er dan het citroensap bij en laat nog eens 5 minuten zachtjes koken.
Als alles afgekoeld is, zeef je het sap (neteldoek of zeef) en giet het in een mooie fles.

Wel nog even proeven, soms moeten sapjes of siropen een beetje aangelengd worden met water. Ik heb mijn sapjes bijvoorbeeld niet graag mierzoet en plakkerig.

Mijn mama zou zeggen: "Wat een gedoe, en dat plakt en dat is zo'n gesmos."
Maar ik zou vooral zeggen: "Schol!"

7 opmerkingen:

boomie zei

Oh, dat ziet er super uit! Zou het zelf ook graag eens proberen, maar gebruikte je braambessen (zwart), bosbessen (blauw) of zwarte aalbessen (zwart)?

Sid Frisjes zei

hmmmmm

Sarah zei

Boomie, het waren blauwe bosbessen die ik gebruikt heb. Ik weet niet wat ze in het boek gebruikten, 'zwarte bessen' staat er..

Jonge Sla zei

Mooi!
Ik denk dat hibiscus en rozenbottel toch niet hetzelfde zijn. Ze worden wel vaak gecombineerd in thee.

Kapucijnaap zei

mmm dat ziet er heerlijk uit

Sarah zei

Oeps, sorry mevr. Jonge Sla, ik had dat eens gehoord van iemand... Maar niet dubbel gecheckt dus...

Ik zal altijd mijn bronnen dubbelchecken. Ik zal altijd mijn bronnen dubbelchecken. Ik zal altijd mijn bronnen dubbelchecken. Ik zal altijd mijn bronnen dubbelchecken. Ik zal altijd mijn bronnen dubbelchecken. Ik zal altijd mijn bronnen dubbelchecken. Ik zal altijd mijn bronnen dubbelchecken. Ik zal altijd mijn bronnen dubbelchecken. Ik zal altijd mijn bronnen dubbelchecken. Ik zal altijd mijn bronnen dubbelchecken.

het Meisje van de Zeppelinfabriek zei

Net een paar bessen - euh flessen - gevuld met de lekkere bosbessenlimonade. Suiker vervangen door agave en stevia, geslaagd resultaat, bedankt voor het recept! Enig idee hoedanig je de drankjes kan bewaren?