zondag 5 oktober 2008

Zondag, zondag

Ik heb hele mooie herinneringen aan de zondagen, vroeger, bij mijn mama thuis. En dan heb ik het nu niet meer over de periode van de tekenfilmpjes. Beste lezer, we gaan een fase verder (lees: puberteit). Toen was ik nóóit wakker voor mijn moeder en toen keek ik ook bijna geen tekenfilmpjes meer. Want dat was zó niet cool. Behalve de Simpsons. Dat dan weer wel.

Maar goed. Gaat u even mee met mij naar een zondag in.. say.. 1996 ofzo. Ik sliep tot een uur of elf, halftwaalf. Traditiegetrouw werd ik wakker met een houten kop en een slaaptekort. Maar ik kon dan toch niet meer verder slapen.

Er kwamen namelijk heerlijke keukengeuren richting mijn slaapkamer gekringeld! En hele, héle luide klassieke muziek, op vreselijk enthousiaste manier begeleid door mijn moeders gezang. Ja, dan moét je gewoon naar beneden. In je pyjama wat in de zetel gaan hangen. Wachten tot je moeder haar aperitiefje heeft leeggedronken, het vlees uit de oven komt en je aan de 'chique' eetkamertafel mag gaan zitten.
Over dat aperitieven: dat begon al bij het ochtendgloren. Op zondag werd het ontbijt (lees: de koffie of het fruitsap) bij ons thuis collectief overgeslagen. Recht vanuit je bed into de porto.

Dat is een van mijn gezelligste herinneringen aan thuis. En dat wij altijd met z'n vijven (of meer, afhankelijk van de beschikbare lieven van mijn zussen) aan tafel zaten. En dat je dan zo heerlijk kon tetteren, en discussiëren, en schaterlachen.
Zelfs de afwas vond ik toen niet erg. Hoewel mijn ene zus altijd net op hetzelfde moment naar de wc vluchtte. En daar vervolgens bleef zitten totdat je -oh, toeval- net het laatste pannetje had afgedroogd.

Ik weet eigenlijk wel niet meer of ik dat op het moment zelf ook zo gezellig vond. Ik denk dat ik toen eerder zeer sympathieke dingen dacht gaande van 'zet die muziek af en zwijg a-sje-blief' over 'moet ik nu wééral afwassen' tot 'jezes, mens, weer kalkoengebraad'.

Maar dat heb je met herinneringen, he. Alleen de goeie dingen blijven overeind.

9 opmerkingen:

Kakeltrut zei

Heerlijk, a stroll down memory lane...
Ik herinner me vooral de luide stofzuiger waarmee mijn moeder m'n slaapkamer in kwam stormen om me wakker te krijgen in de weekends. Hatelijk toen, maar leuk als ik er nu aan terugdenk.

Sid Frisjes zei

haa, sunday lunch

krieken met bouletten bij de bomma...

Anoniem zei

aaaaaaaaah zondagen, ook wakker worden door veel te luide klassieke muziek en dan bommamy & granny die kwamen eten. En bommamy die altijd met haar vork in mij prikte. Zalige tijd. M.

Susy zei

ach wat klinkt dat gezéllig bij jullie!
Nee, dat was bij ons niet hoor.
Ik als enig kind probeerde wel eens voor 10 te tetteren.
Maar dat hou je ook maar 5 minuten uit.
Dus keek ik maar naar tekenfilmpjes...;)
In 1996 was ik 21. Dat kan toch nog best? Tekenfilmpjes kijken?

Anoniem zei

Ik ken het ook, die klassieke muziek op zondagochtend (en eigenlijk ook alle andere dagen van de week). Ik stond toen ook op tegen het middageten. Gebraad, erwten en wortelen en kroketjes. Rode wijn op een nog zatte maag. Een dag in slow-motion. Om nooit te vergeten.
Sara.

anouk zei

Ik zeg hallo terug ;) en kom zeker ook nog eens terug hier kijken!

Cyriel zei

Prachtig geschreven en zo herkenbaar.
Nu ja, dat er een zondagtussendemiddagritueel was en dat ik dat waarschijnlijk nu meer waardeer dan toen.

sarah zei

Jaaa.. brings back a lot of memories blijkbaar.
Behalve bij Susy dan precies. Susy, als je wil mag je altijd eens bij ons komen, dan ensceneer ik het ritueeltje nog wel eens speciaal voor jou hoor ;)

En Anouk, welkom en tot gauw!

Anoniem zei

Zondagen eind jaren '60 en '70...

Zondagen met pepersteak en frietjes of heerlijk zelfgemaakt gebraad/rosbief met pekes en erwtjes, en nog zoveel meer van al dat lekkers, met liefde klaargemaakt door moedershand. De afwas was wel voor ons, de kids van het oudste stoetersdorp van België, niet dus Aalst!! Nadien op familiebezoek met onze 2 cv, heerlijk! Cis