donderdag 17 maart 2011

Tuut

Wij kochten vorige week een nieuwe auto! En wij, dat zijn de buren en wij. Jep, goed gelezen. Hoe dat komt? Een lang verhaal kort:

Wij (Sven en ik) wisten al regelmatig niet meer waar onze auto geparkeerd stond, gewoon omdat we hem al drie weken niet meer gebruikt hadden. En wij hebben ook niet zo vaak een auto nodig. Ah ja, want wij doen hier bijna alles met de fiets of de tram. Een echte groene woont in de stad, was het niet Mieke Vogels die dat zei?

Onze buren, die sinds een half jaar zonder auto zaten, leenden af en toe de onze. Een goeie deal, zo werd het beestje toch nog gebruikt. Maar onze auto begon te verslijten en een baby in een semi-sportkarretje installeren is toch ook nét iets te onpraktisch. Dan maar weg met die handel? Hm, helemaal zonder auto, dat zagen we dan ook weer niet zitten.

Dus besloten we (de buren en wij) om samen 1 auto te kopen. Wat we dan ook deden, na een uitvoerige doch redelijk gezellige uitleg van Autopia over hoe dat nu eigenlijk in de praktijk in zijn werk gaat, particulier autodelen. Zij gaven ons ook rekenbladen (om in te vullen en uit te rekenen hoeveel je per kilometer moet betalen, dus wie meer rijdt, betaalt ook meer) en contracten zodat er bij stopzetting of issues geen ruzie van komt.

En dan komen natuurlijk de opmerkingen en de vragen, van mensen die totààl niet kunnen begrijpen waarom we nu toch zoiets zouden willen 'riskeren'. En waarom niet, vraag ik mij dan af? Nu genieten we met 2 gezinnen van 1 spiksplinternieuwe auto voor de helft van het geld. Ook de jaarlijkse kosten worden door 2 gedeeld. Nu gaan we nog bewuster om met de vraag: "Heb ik de auto daar écht wel voor nodig of kan het ook anders?" - geen overbodige luxe in tijden waarin we tot over onze oren in de klimaatproblemen zitten, lijkt mij. En nu leren onze kleintjes ook dat je niet alles met de auto hoéft te doen en dat delen een schone zaak is.

Trouwens, ik vind niet dat wij ons moeten verantwoorden waarom we met 2 huishoudens 1 auto kopen, terwijl er gezinnen zijn met twee, drie, of zelfs méér auto's!

Maar stiekem wou ik natuurlijk vooral gaan autodelen omdat ik mij dan kon amuseren met het maken van een rittenboek, gheghe.


Tadaah: een gezinswagen rock 'n' rollauto, héél handig voor instrumenten en versterkers.


Het rittenboek (met dank aan Vermiljoen voor de inspiratie).


Met handige gegevens zoals noodnummers.


Een envelopje om de bonnetjes van de tankbeurten in te stoppen (hoeft niet, maar mag wel).


Extra blaadjes, zoals nuttige tips bij stressmomenten, ...


... plaats om leuke plekjes onderweg te delen met je medebestuurders en autospelletjes.


En natuurlijk het belangrijkste: veel blaadjes voor het noteren van de kilometerstanden.

23 opmerkingen:

boomie zei

Proficiat met je aankoop! Goed idee dat autodelen. Wij hebben 1 auto voor ons gezin, en zelfs ik krijg vaak de vraag "hoe doen jullie dat, met maar 1 auto?", terwijl ik echt niet inzie waarom we er twee zouden moeten hebben.
Mooi boek ook trouwens!

drien zei

En ik hoorde overtijd van iemand dat als je zoiets doet, dus autodelen met een ander gezin, dat je van 't stad een toegewezen en afgelijnde parkeerplaats krijgt voor je deur. Klopt dat? Wat dàt lijkt mij dus een zeer groot extra pro-argument!!

Kathleen zei

Nog nooit gehoord van autodelen, maar ik vind het absoluut schitterend! Als er goede afspraken zijn, dan zal dat allemaal wel vlot verlopen. En dat boekje, dat mag zeker ook gezien worden.

Miss Stik zei

Ah, zo'n boekje is er niet bij Cambio. Een serieus nadeel.

Nele zei

idd boomie, ik vind het ook raar dat anderen het raar vinden dat wij maar 1 auto hebben. terwijl ik me soms afvraag of we dat ding nu wel echt nodig hebben, zo midden in 't stad.
goed idee dus Sarah en geweldig boekske!

Tess zei

Proficiat met jullie aankoop!

Weet je, ik zou het niet kunnen als ik heel eerlijk ben. Ik heb een appartement gedeeld en dat is helemaal verkeerd afgelopen, dus ik ben misschien wel wat subjectief.

Dat boekje is trouwens geweldig! :-)

Astrid zei

Het boekje is nog mooier dan de nieuwe auto.. :)
Proficiat!

Sarah zei

Merci!
Ja, Drien, maar dat geldt pas vanaf het moment dat je de auto met vijf gezinnen deelt. Helaas :-)

Miss Stik, je mag ze bij Cambio altijd mijn contactgegevens bezorgen ;-)

Isabelle zei

je zou het alleen al voor het boekje doen! ;-)

Sylvie zei

Hi, geweldig idee en gewéldig boekje! Spoort dat boekje juist niet aan om méér met de auto te rijden ;-)? En goede keus van auto ook! Wij hebben onlangs ook een Peugeot (Partner) aangeschaft, tweedehands weliswaar ..

Sid Frisjes zei

Ne rock 'n roll mobiel! Respect! Nu kan dahlia een reunie doen, cool. En een beetje autodelen promoten terwijl gij degene bent die het hardst achter mijn vet zit om een rijbewijs te halen. Schande!

Sarah zei

Dat is gewoon keipraktisch, als uw lief zijn (haar) lip gescheurd is tijdens een survival bijvoorbeeld, om naar de spoed te rijden. ;-)

Sid Frisjes zei

Alsof daar dan geen ander mensen zijn. En ik kan niet tegen bloed dus echt verantwoord zou dat niet zijn.

Sarah zei

Believe me, als uw lief dat voorheeft, wil je daar zélf mee naar de spoed rijden hoor. En bloed heb ik daar gelukkig niet gezien :-)

Sarah zei

Maar niks moet natuurlijk he, Sid, ik dacht trouwens dat ik er de laatste tijd niet meer te veel over had gezegd? (had ik mezelf tenminste voorgenomen)

Sylvie zei

En mij maar uitlachen dat ik twee keer naar mijn auto terugga om te kijken of ik de handrem wel op heb staan, terwijl hij zelf die paranoia niet heeft natuurlijk wegens GEEN rijbewijs ...

Storm zei

Mooi! Weer een auto minder! Ook wij deden een wagen weg en terroriseren de stad nu met onze tweewielers. We twijfelen al een tijdje aan Cambio maar jullie oplossing is ook wel chique!

kelly zei

ge-wél-dig!!

tinneke zei

well done!

Lichtindeduisternis zei

Gewoon een praktische vraag: wat doen jullie als je allebei op hetzelfde moment de auto écht nodig hebt? En weet je vooraf wanneer de auto wel/niet beschikbaar is?

Sarah zei

Jep, we hebben een digitale Google-kalender waarin we aanduiden als we weten dat we de auto nodig hebben. Er staat meestal ook bij waarvoor we de auto nodig hebben. Je kan ook prioriteiten aangeven of erbij zetten dat het uur eventueel veranderd kan worden na overleg. Bij noodgevallen kunnen we altijd telefoneren of aan de deur gaan bellen. Of een taxi bellen. Maar dat lijkt me enkel nodig bij, pakweg, een beginnende bevalling ofzo, dus dan krijgen we sowieso voorrang ;-)

PS: nu is de link naar Autopia ook aangepast, dat was even de foute! Je m'excuse!

Mie zei

Goed gedaan zeg!

LaVie Abri'koze zei

Dag Sarah,

Heb je dat rittenboek gekocht bij Vermiljoen? De link werkt niet meer..
Wij starten hier met onze auto te delen met meerdere gezinnen en zo'n rittenboek is best praktisch!

Groetjes, Sabine