maandag 21 juni 2010

O'ma: zes bijzondere grootmoeders, zes bijzondere verhalen (4)

“Dansen in de living"
"Hoewel wij thuis geen radio hadden, was ons huis altijd gevuld met muziek. Altijd was er wel iemand aan het fluiten of aan het zingen. Mijn favoriete moment van de week was zondagmiddag. Na de mis haalden we de fonograaf boven en dansten we gewoon in de woonkamer, naast de Leuvense stoof! Onze vrienden en vriendinnen dansten altijd mee. Zelfs mijn moeder en grootmoeder konden niet stil blijven zitten! Ik heb echt een schone kindertijd gehad.
Toch heb ik ook hard gewerkt. In een wolspinnerij, een jutespinnerij, gaan ‘dienen’ bij rijke mensen, in een hospitaal, noem maar op. Vaak kon ik 3 maanden lang niet naar huis. Toen pas besefte ik hoe sterk de familieband met mijn ouders en broers was. Dat de Duitsers mijn broer meenamen en 9 maanden lang vasthielden in Oekraïne, was dan ook het vreselijkste wat ons kon overkomen.
Ook wij moesten tijdens bombardementen vaak schuilen in de bunker in de tuin. Mijn vader -een lieve, stille man- ging niet vaak mee naar de mis omdat hij hard moest werken op het land bij ons thuis. Het was ook een hele rit met de trein, want we woonden erg afgelegen. Op een keer doorzeefde een vliegtuig onze locomotief met kogels. Mijn vader zag het gebeuren vanop het veld en rende in zeven haasten naar ons toe. Gelukkig raakte niemand gewond.

Op het huwelijksfeest van mijn man, een militair, en mij zat het kleine huisje van mijn ouders propvol met familie. We aten rozijnenbrood met konijn en namen foto’s in het gras. Een gezellige dag, maar heel anders dan de trouwfeesten nu!
Later verhuisden we maar liefst 7 keer. In Brasschaat zijn we gebleven. We gingen regelmatig dansen of naar de cinema. In het ‘stedelijke’ Brasschaat leerde ik ook voor het eerst de luxe van een waterkraan kennen, een echt gemak met 6 kinderen in huis.
Ik haalde altijd veel voldoening uit dingen creëeren. Naaien, zaaien, planten, ... ik doe het allemaal even graag. Samen met mijn man ga ik geregeld naar onze biologische tuin. Ik geloof echt in de kracht van de natuur. En van dansen, natuurlijk!”

4 opmerkingen:

zusjesenzo zei

Da's echt genieten, deze reeks. Ik word er elke keer weer blij van als ik een verhaal lees.

karen zei

prachtig!

Octavie zei

Oh, ik word iedere keer weer week als ik een van deze stukjes lees. Zo mooi opgeschreven, zo'n mooie verhalen!

Anoniem zei

Hallo,

ik ben Barbara en werk voor Libelle-tv. Ik ben op zoek naar een sterk driegeslacht vrouwen. Ik heb de verhalen van de oma's gelezen en vind ze echt super mooi.
Is er een kans dat ik eens bij hen kan polsen of ze idd dochters hebben en of ze zouden willen meewerken?

Grts Barbara
0474543535