vrijdag 10 juli 2009

Gratis en voor niks

Wat doet een mens zonder geld en zonder werk maar met véél tijd? Zoveel mogelijk gratis dingen natuurlijk, liefst vlak bij huis. Want ik heb dan wel de tempels van de Azteken beklommen en gesnorkeld tussen Thaise vissen, maar het Plantin-Moretusmuseum had ik -schande- nog nooit bezocht. Tot gisteren!

Dankzij mijn Antwerps paspoort en de audiogids -gratis voor iedereen- hoefde ik geen cent uit te geven in dit museum van de boekdrukkunst. De ongeïnteresseerde baliemevrouw en slechte bewegwijzering vergeten we even.

Wandel mee over de krakende houten vloeren. Beeldt u zich in hoe het leven toen moet geweest zijn.. Volgt u mij en mijn rode paraplu.


Let u vooral op de indrukwekkende traphal, met helemaal bovenaan op het plafond een grote adelaar. Kijkt u rechts daarvan eens naar de portretten van de drukkersfamilie, de meeste geschilderd door Rubens. Magnifiek, nietwaar? Als u het trapje afdaalt, komt u in een magnifieke bibliotheek, het paradepaardje van de drukker. Hier vindt u de bijbel vertaald in ongezien veel verschillende talen, waaronder ook het Hebreeuws.


Gaat u verder naar mijn persoonlijke favoriete gedeelte: de drukkerij zelf! Stelt u zich de oorverdovende geluiden van de persen en werkmannen voor. De verzameling houtsneden en loden letters is werkelijk fenomenaal. Wist u trouwens dat het archief van deze drukkersfamilie tot het UNESCO-Werelderfgoed behoort?


In het museum vindt u ook een grote verzameling aardrijkskundige drukwerken, waaronder de allereerste atlas ter wereld! Rechts bovenaan ziet u een stuk van een prachtige kaart van 'Antverpia': leuk om eens van dichtbij te bestuderen.
Dan ziet u de prachtige bibliotheek, volledig ingericht zoals ze dat vroeger deden: met plafondhoge boekenkasten, boeken ingebonden met wit perkament of duurder leder.

En de foto helemaal rechtsonder.. die had ik meer dan verdiend, vond ik zo!

7 opmerkingen:

Sid Frisjes zei

Toerisme Antwerpen heeft naar't schijnt nog een vacature...

Pintelierende vrouwen zijn altijd tof.

Nele zei

dit nieuwe leventje van jou doet wel dromen hoor...

Griet zei

ha! ik heb het dus ook maar pas ontdekt (de tuin kende ik wel al). indrukwekkend hè! wat een doolhof ook. al die letters, die adelaar, die lijstjes... ik heb er bovendien privé-ets-les gekregen want ik was de enige opdager!

NoeKs blogt... zei

Zelfs ik ben daar al eens geweest, als niet belgische, niet antwerpenaar ;)
Met school, ooit...Ik wil nog naar 'jullie' Momu, er schijnt een papier mode tentoonstelling te zijn, die leuk is!

B. zei

Zijn wij daar vroeger met de nonnen ook eens niet geweest Sarah? Ik herinner mij dat precies toch..?

Maar in elk geal: een pracht van een museum (daar kan De Hofstadt een dikke punt aan zuigen!)!

x

sarah zei

Oei, Bie, dan was ik misschien toch met andere dingen bezig tien jaar geleden :))

Sid, mwoehaa ;p

Nele, het lijkt wel tof, en dat is het nu ook nog, maar dat gaat niet zo blijven vrees ik... maar in the meantime amuseer ik me wel ja!

Griet, privé-etsles? Waw! Had me toch gebeld ;)

Noeks, jep, Momu is ook een aanrader en inderdaad een nieuwe tento!

kwan zei

*Proost!*

Wat een mooi logje!