zaterdag 20 december 2008

De Knop

Er zijn verschillende 'knopjes' die ik uit mezelf zou willen verwijderen. Zo is er de 'Help-Heb-Ik-Wel-Genoeg-Met-Iedereen-Gepraat-Op-Mijn-Feestje-Knop'. Of de 'Zou-Ik-Nu-Iets-Verkeerd-Gezegd-Hebben-Knop', nog zo eentje.

Maar de knop die ik het aller-allerliefste uit mezelf zou willen demonteren is toch wel de 'Oh-No-Heb-Ik-Het-Vuur-Wel-Uitgedraaid?!?-Knop'. Dit verschrikkelijke feature is nauw verwant met de 'Oei-Heb-Ik-De-Sleutels-Nog-Op-De-Deur-Laten-Zitten?!-Knop' en de 'Had-Ik-Dat-Strijkijzer-Nu-Wel-Uitgetrokken??-Knop'.
Dat is de knop die -als ik bijvoorbeeld een lekkere pasta maak voor een fietsuitstapje naar Zeeland, en de eerste afslag neem richting Nederland- in actie schiet. Dan krijg ik het benauwd, mijn ogen worden groot, en mijn hart slaat tien keer zo snel. Een buitenstaander zal het niet aan me zien, maar vanbinnen woedt een storm.

Even nadenken, even nadenken. Zag ik de blauwe gasvlammetjes nog nàdat ik de pasta al klaar had? Maar nee, dat zal wel in orde zijn. Nee, dat is niet in orde! Is S. nog in de keuken geweest, zodat hij het vuur misschien heeft uitgedraaid? Kan ik de buren bellen om te vragen of ze iets doen? Maar nee, niet meer aan denken. Jawèl, shit. Of heb ik het vuur dan misschien toch gewoon zelf uitgezet?

S. heeft intussen al in de mot dat er iets niet klopt. Hij heeft door de jaren heen een sensor ontwikkeld voor De Knop. Ik hóór hem dan al inwendig vloeken maar hij is alleen maar heel lief en hij pakt het rationeel aan. "Nee, ik ben daar nog voorbij gekomen, dat vuur was zeker uit. Zéker weten, echt waar!"
Naarmate de rit vordert en ik inwendig maar niet gekalmeerd geraak, slaat dat al eens om naar een geïrriteerd "Moet ik terugdraaien??", maar meestal verandert hij gewoon heel subtiel van onderwerp. En dat helpt. Soms. Na een minuut of dertig.

Maar als ik nu toch eens te weten zou kunnen komen hoe ik die bloody Knop voorgoed uit mijn systeem kon halen, dàt zou ik nu nog eens een Fantastisch Kerstcadeau vinden! Iemand nog een Engelse sleutel op overschot? Bij voorbaat dank.

19 opmerkingen:

Tante Riet zei

Geen knopverwijderapparatuur in mijn bezit, helaas...

Andere ideetjes:
- een huis vol webcams in rechtstreekse verbinding met een blueberry
- de aanschaf van een inductiekookplaat
- een domoticasysteem met een knop die in één keer alle stopcontacten uitschakelt
- de aanwerving van een conciërge

Die laatste lijkt me wel stijlvol!

Alleen zijn het allen vrees ik redelijk prijzige ideetjes. Maar een mens mag dromen, niet?

Zezunja zei

O ja, die moet ik ook. Die knop. Al sta ik dan de hele dag op mute, vrees ik.

Liesbet zei

Een blad op de voordeur(binnenkant)met "check even of het vuur af staat".
Wordt wel moeilijker met het huissleutelprobleem.

Cyriel zei

Ha, dan controleer jij vast net als ik drie keer voor het slapen gaan of alle deuren wel op slot zijn!

Puur Kaat zei

Soms zouden we wat meer van die vergeetachtige ´laat-maar-waaien'-air moeten hebben waar de mannen mee zijn gezegend...

Anoniem zei

Tja, ik heb gisteren nog de buren (waar gelukkig een sleutel ligt van ons huis) gebeld vanop ons familie-kerstfeest om ze te laten checken of onze koffiezet wel uitstond ;-) Zéér herkenbare knop dus!
Katleen

sarah zei

Tante Riet, dat zijn misschien wel goeie ideeën ja! Heb je ook sponsoring-ideetjes? ;)

Zezunja, zit die bij jou niet ingebouwd dan?

Liesbet, het probleem is vooral als ik een beetje gehaast vertrek. Ik zou het gewoon héél bewust moeten doen en luidop zeggen tegen mezelf: 'Ok, het vuur staat uit', 'Ok, het strijkijzer steekt niet in' enz...

Cyriel, correct! Misschien heeft het met schorpioenen te maken ;)

Kaat, dat zou inderdaad zó handig zijn! Ik ben er een beetje jaloers op.. :(

Katleen, ik meen me te herinneren dat jij ook eens naar mij gebeld hebt om te vragen of de rolluik de bloembak niet geplet had :) Misschien moeten we een straat-zelfhulpgroepje beginnen ;)

tinneke zei

ik heb exact dezelfde knoppen en het is best een gerusstelling dat ik niet alleen ben met die krengen. ik ga altijd een soort van lijstje af in mijn hoofd als ik de deur uitga (soms luidop ja) en dat helpt. en als ik nerveus ben, bijvoorbeeld als we op reis vertrekken, laat ik erik alles controleren en de deur sluiten, want die heeft die knoppen niet (maar ik vraag hem dan in de taxi wel nog eens of de deur echt dicht is en of de kat echt wel binnenzit)....

kd zei

in combinatie met bijvoorbeeld i-phone bestaan er ook gadgets die je electriciteitsverbruik meten, dus kan je zien of er nog dingen (zoals strijkijzers) insteken; of idd met webcams alles checken;

embrace the future!

Katrien zei

'De Knop' lijkt verdacht veel op wat ze in mijn wereldje OCD noemen (obsessief compulsieve stoornis):-)Uit onderzoek is trouwens gebleken dat het veelvuldig controleren van bv. fornuis, net tot meer onzekerheid leidt (en dus contraproductief is). Beste remedie is: uit huis gaan zonder vanalles te checken en zo merken dat er geen rampen gebeuren.
Vakidioot Katrien

Dolf Van Sprengel zei

Stel je voor dat je die knop dan kan uitzetten. Zou je jezelf dan gaan afvragen of je de knop nu wel hebt uitgezet? In ieder geval, zeer aangename blog om te lezen!!!

TafelDertien zei

Ik wilde zeggen wat Katrien zei. Niet bellen, geen iPhonedingen installeren, geen webcams ophangen. Daar wordt 't probleem alleen maar groter van of in 't beste geval verplaats je het (is er buiten webcambeeld niet iets? heeft de buurvrouw wel goed gekeken?). De enige remedie is afleren van de angst, en dat gaat het best door gewoon te zien dat er niets misgaat als je niet checkt.

cpt eddie zei

Mijne beste maat is ne psycholoog, ik bezorg je zijn nummer!

Cyriel zei

Ik denk dat Katrien en TafelDertien gelijk hebben...
Ik ga vanavond eens niet de deuren controleren. Nu ja, een keer dan slechts.

Nicoleke zei

Ik wil even zeggen, buiten dit logje om, dat ik je weblog ontzettend leuk vind. Ik heb vanmiddag een heel deel van je archief zitten lezen en je schrijft erg leuk, met veel humor en zelfspot. Hou ik van! Keep up the good work. Ik blijf lezen. (Had al een paar keer gereageerd)

Ann B zei

En dan is de vraag steeds : stond het gasvuur nog aan, stond de koffiemachine nog aan of zaten de sleutels nog op de deur ? En dan roepen we allen in koor : Nééééén !
:-)

sarah zei

Tinneke, hééééél herkenbaar :)

Katrien, bedankt voor de (hopelijk gratis ;) analyse! Misschien heb je wel gelijk en moet ik dat eens doen. Ik besef ook achteraf dat er inderdaad geen rampen gebeuren.

Dolf: hahahaha! Daar had ik nog niet bij stilgestaan :) En bedankt ;)

Tafeldertien, ik vrees dat je gelijk hebt. Hoewel het gevoel me meestal overvalt, dus moeilijk af te leren is.. denk ik.

Cyriel: hahaha :)

Nicoleke, dat is wel heel lief, bedankt!(bloos bloos ;) Nog veel leesplezier dan!

Ann B: zou je dat willen doen? Please, please, please? Dankuwel :)

Sid Frisjes zei

Hehe... dezelfde knop als Ann haar "heb ik de handrem wel opgezet?" knop...

zolang de waakvlam brand kan dat trouwens geen kwaad hoor. En als de brandverzekering betaald is...

Lena zei

Aaaah! Zo herkenbaar! Bij mij zegt dat knopje nog iets anders: "vinden mensen het niet te stom, wat ik hen zei? - laatst?" Brrr...