maandag 28 januari 2008

Mijn moussaka

Heel het internet afgezocht naar een recept voor moussaka met én petatjes én witte saus én tomatensaus. Uiteindelijk bij.. ehm.. Radio 2 gevonden. Tja, niemand is perfect.

Beetje aangepast naar mijn eigen smaak (ik doe nooit een eierdooier bij bechamelsaus) en de verkrijgbare dingen (de Marokkaanse slager had zijn maalmachine net gepoetst dus hij kon geen vers lamsgehakt meer malen - ter info: met ongekruid rundsgehakt gaat het ook!).
Van dit receptje hebben wij met twee gegeten en dan was er nog wat over om de volgende dag van te eten. Dan is het zelfs nog lekkerder!

Nodig
2 aubergines (ongeveer 500 g)
plantaardige olie
1 grote ajuin, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
500 g lamsgehakt
chilipoeder
kaneel
versgemalen zwarte peper
beetje zout
3 eetlepels tomatenpuree
500 g aardappelen
handjevol geraspte kaas

Voor de saus:
25 g boter
40 g bloem
4 dl melk
zout en versgemalen zwarte peper
muskaatnoot

Doen
Snijd de aubergines in schijfjes van een halve cm. Leg ze een 10-tal minuten op een keukenpapier en bestrooi ze met zout.
Verwarm een beetje olie in een grote koekepan en leg de pan vol met plakjes aubergine. Bak de resterende plakjes op dezelfde manier goudbruin en voeg -indien nodig- nog wat olie toe. Haal de aubergines uit de pan en hou even opzij.
Bak in dezelfde pan ui en knoflook goudbruin en roer daar het lamsgehakt doorheen. Laat dit bruin bakken en voeg dan chilipoeder, kaneel, peper, zout, tomatenpuree en een beetje water toe. Roer dit alles goed door elkaar. Als je meer saus wil, kan je nog wat water en/of tomatenpuree toevoegen.

Schil in tussentijd de aardappelen en snij ze in schijfjes van ongeveer 1 cm dik. Kook ze halfgaar.

Leg in een grote ovenschotel laagjes vlees en laagjes aubergines. Begin en eindig met een laagje vlees. Leg daarop tenslotte één laag aardappelschijfjes.

Maak nu de saus. Gewoon een dikke, niet al te lopende, bechamelsaus (witte saus).
Voor wie dat nog niet kan met zijn ogen toe: smelt de boter in een pan, voeg er de bloem aan toe en laat deze 1 tot 2 minuten, al roerend, zachtjes bakken. Neem de pan van het vuur en schenk er, onder voortdurend roeren, beetje bij beetje de melk bij. Zet de pan, als alle melk gebruikt is, weer op het vuur en breng de saus, al roerend, aan de kook. Zet het vuur lager, voeg er nootmuskaat, peper en zout naar smaak aan toe en laat de saus zachtjes doorkoken, tot ze dik wordt. Neem de pan van het vuur en laat de saus enigszins afkoelen.

Schenk de saus over de aardappelen in de stoofpot. Strooi er nog een handjevol geraspte kaas over.
Bak de moussaka in een warme tot zeer warme oven (190°C of gascijfer 3/4) gedurende 25 tot 30 minuten, tot de kaas goudbruin van kleur is.

Lekker!

16 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat was zelfs nóg lekkerder dan de tonijnpasta van gisteren!

Anoniem zei

Smijt daar in plaats van diejen boecht gewoon quorn-gehakt in, en ge hebt er nog ne fan bij.

Anoniem zei

en een ijsbergslasoepje vooraf... njam ;-)!

Sara.

Anoniem zei

Beste zus, Ik maak dit ook met spinazie ipv aubergines vinden de kids heerlijk. Of met prei en wortelen en een heerlijke witte vis... je kan hier ongelooflijk vele kanten mee uit. Wat er ook geweldig aan is : je kan de schotel op voorhand klaarmaken, zodat je ze enkel in de oven moet zetten als het bijna etenstijd is.
Groetjes,
Lies.

Anoniem zei

SOSPiet zegt nochthans dat je in witte saus (wat heb je nu geleerd? 1:) evenveel boter als bloem moet doen...

;)

Normaal gezien zou ik zeggen: amaai, het water komt me al in de mond, maar als je hele gezin -op de kranige jongste zus na- geveld is door een maag- en darmontsteking, dan heb je eerder zin in een geroosterd boke met aarbeienconfituur...

Anoniem zei

aarDbeienconfituur natuurlijk...

Sarah zei

zolang het maar geen aambeienconfituur is ben ik al lang tevreden ;)
veel beterschap aan iedereen!

Anoniem zei

Kvind trouwens den titel van deze blogpost heel dubbelzinnig! Tzal dan weer wel aan mij liggen.

Sarah zei

Huh???
Euhm dat ligt inderdaad aan u, D.

Wat is er mis met "mijn moussaka"?

*wacht benieuwd af*

Anoniem zei

Ja kweet nie, da lijkt mij zo'n typisch codewoord voor vanalles... Zo van 'hey baby, if you're good, I'll let you taste my moussaka' of 'If you show me your moussaka, I'll show you mine'.

Mij gaat het er vooral om dat mensen nooit nog naar een moussaka kunnen kijken zonder in de lacht te euhm... schieten.

Ziede nu wa Tridion met ne mens doet!

Sarah zei

Rare dingen precies :)

Sid Frisjes zei

@ Cpt Eddie: Ik moest direct aan de Lion King denken... ik hoor die hyenabeesten al moussaka roepen.

@B. eigenlijk is die gelijke hoeveelheid boter/bloem niet correct en dat zou de Sos ook moeten weten. 2/3 bloem en 1/3 boter. Zo bekom je een roux (basis van de witte saus) Deze roux moet je altijd in een warm / koud verhouding gebruiken. Warme roux met koude melk of omgekeerd.

86 % zeg ik u

Sarah zei

Dus in mijn recept klopt dat toch ongeveer he? 't Moest echt een goeie dikke bechamelsaus zijn want anders zou ze te lopend zijn. Enfin soit, wat de "geplogendheden" over die saus ook mogen zijn: met de verhoudingen in mijn recept kom je er wel!!

en proficiat Sid!

E. Stilker zei

Yep, moussaka, inderdaad een klassieker ook ten huize Stilker.
In mijn vegetarische periode maakte ik ook een zeer geslaagd versie met quorn of tofugehakt.
Mijn kleine tweaks voor het recept: een paar handvol bladpeterselie aan het gehakt toevoegen. Ik maak er trouwens een kaassaus van op basis van feta (yep, geraspte feta!). Ik gebruik een bol look ipv een teentje (gezond voor bloed en vervelende facebook vampieren). En ik serveer het graag met couscous en drink er graag ijskoude retsina bij.

Anoniem zei

http://www.tenderfeelings.be/food.php/moussaka
Daar staat nochtans het 'originele' recept ;)

met oregano !

Anoniem zei

Waarom wil iedereen aardappelen in de Mousaka? Dit hoort er helemaal niet in thuis.En waar is de Oregano?
Tip wil je een lichte behamelsaus? doe er een beetje bicarbonaat in.
Loukas