maandag 18 december 2006

Kapperloos

Na jaren vol traumatische kapperbezoeken, poedelkapsels, blètend thuiskomen en direct mijn haar zelf terug wassen, had ik eindelijk een fantastische kapperszaak gevonden. Hier liep het niet vol marina’s die je haar per sé in een “coupe madame” wilden föhnen, maar hier stond leuke muziek op en zaten de kappers en kapsters op dezelfde golflengte als mij. Vooral de Tsjechische homo staat in mijn geheugen gegrift (“Oh, I LOVE your curls! Your hair is wonderful… I love it!” fluisterde hij tijdens het knippen in mijn oor”).
Totdat de baas het hoogstnodig vond om zichzelf te gaan zoeken. Volgens mij heeft hij nog altijd niets gevonden want ik heb hem al twee jaar niet meer gezien.

Sindsdien loopt het fout. Goed fout. Personeel haakt af, vaste kapsters verdwijnen plots, en van het nieuwe personeel hoor je niets dan klachten van onderbetaling en onmogelijke werkuren.
Gevolg: slecht personeel waarvan je niet wil dat het aan je haar zit, wordt aangenomen. Laat me dit even staven met een voorbeeld.

Vorige vrijdag had ik (weer) een nieuwe kapster voor mijn neus. Ze zuchtte al toen ik binnenkwam, want ze zat net gezellig een boekske te lezen.
Zijt ge hier al ‘ns geweest?”
“- Wablieft?”
(zucht) “Of ge hier al ‘ns geweest zijt!” (boze blik)
“- Euh, ja, ik kom hier al een paar jaar?”

Kan mijn stoel een beetje lager?”
(bliksem in de ogen) “- Ja, dat is wel niet zo plezant voor mij om te werken he!”

Kan je opletten dat je bij het verven mijn voorhoofd niet meeverft? Die verf blijft er vaak instaan.”
“- Seg, dat is wel niet den eerste keer dat ik haar verf he. Gij doet precies of ik ben dom!”

Natuurlijk wou ik haar net fantastisch van repliek dienen en met een stralend aura, met mijn kin in de lucht naar buiten schrijden, om iedereen vol adoratie en applaudisserend het nakijken te geven. Maar helaas: ze had net een kwak haarverf op mijn voorhoofd gedropt dus buitenlopen was geen optie meer.

Dan maar in mezelf de beste oneliners ingestudeerd, om het haar later eens goed te zeggen, terwijl ik deed alsof ik een boekje aan het lezen was. Ik was natuurlijk wel zo slim om niet onmiddellijk met de grootste scheldwoorden te komen aandraven, stel je voor dat ze dan revanche zou nemen tijdens het knippen. Nee, ik wachtte het gepaste moment af. Dat doen vrouwen namelijk die niet op hun mond gevallen zijn en die altijd voor iedereen een fantastische verwensing klaar hebben.

Gelukkig knipte ze mijn haar wel goed. En plots draaide haar humeur 180 graden. Paniek, paniek, ik had geen aanleiding meer om haar eens goed haar vet te geven. Dan maar bij het afrekenen beleefd maar duidelijk tegen de bazin gezegd dat de kapster wel eens wat vriendelijker mocht zijn. (“Jaja, natuurlijk, onze excuses daarvoor, onze excuses.”)

Weet er iemand nog een kapper voor mij?

11 opmerkingen:

Jo zei

Ik ga al een paar jaar bij Tommy Y op de Gemeentestraat. De sfeer is er altijd de max! Er staan geen marina's maar aziaatjes, er is wel slechte muziek. Maar altijd goed geknipt, gratis hoofd- en nekmassage (de reden waarom ik ernaartoe ga) en lekker goedkoop (€ 17!).
Meestal is het er redelijk druk, dus je maakt best een afspraak als je tijdens de middag of op zaterdag wil gaan.
Tommy Y : 03 295 64 04

Anoniem zei

H-I-L-H-A-A-R-I-S-C-H!

I know the feeling.
Je doet er goed aan ze op een eigen vrouwelijke manier economisch te boycotten. Dat is ook mijn manier van werken ;-)

Sara.

Roel zei

Leve het skinheadkapsel... geen problemen met slechte muziek en marina's, geen oude vrouwen die per se een luisterend oor zoeken en goedkoop dat da is... grootste voordeel, ge kunt in uw ondergoed uw haar afdoen (geen last van jeukende kragen...)
Is ne keer iets anders...:-)

Catweazle zei

en sarah zou er nog mee staan ook ...

Karen zei

Ik begrijp je helemaal... jouw ex-kapper is ook al een jaar of twee mijn kapper. En het klopt, de muziek is de max, de sfeer zat altijd goed, de kapsters hadden altijd goeie tips en suggesties... maar waar zijn ze allemaal naartoe?? Je weet toevallig niet of ze allemaal zijn overgestapt naar eenzelfde concurrent?

Anoniem zei

mijn kapper is ook wel goed. Ook een hoofd-nekmassage, drankje erbij, muziekje erbij. Er valt altijd wel wat te beleven en mijn haar zit altijd mooi. En ik denk normaal van prijs, niet goedkoop dus :) Hij is ook 's avonds laat open. Altijd handig.

Anoniem zei

euh sarah dat was ik dus hierboven.
M. x

sarahzegthallo zei

en die van jou maakt ook afspraakjes met je, M., comes with the package ;)

JanFrans zei

Onlangs ook een bad-hairdresser-ervaring gehad. Er stond een zestienjarige stagiaire vervaarlijk met schaar en kam aan m'n haar te prutsen. Gevolg: Ik kwam buiten met een scheef kapsel, en hoe meer m'n haar groeit, hoe schever ik lijk!


leuke blog btw

sarahzegthallo zei

En heb je er iets van gezegd? Of toch maar niet?

En natuurlijk: welkom Jan!

Sid Frisjes zei

Bij onze pa heeft de kapper ooit in zijn oor geknipt! Een leuke hoed kopen is trouwens ook een optie!