dinsdag 12 februari 2013

RAAR / NIET RAAR

Als je niet doet wat 99% van de andere mensen doet, krijg je doorgaans een hoop bizarre vragen over je heen. En daar stel ik mij dan weer vragen bij.

Een greep uit de dingen die wij op wekelijkse basis te horen krijgen:

N° 1

REACTIE
"Maar wat doen jullie dan heel de avond?"
"Wat zeggen jullie heel de avond tegen elkaar?"

SITUATIE
Wij hebben geen kabel-tv en onze tv staat niet in de living, maar in de slaapkamer.
Wij kunnen wel één en Canvas ontvangen, maar kijken daar lang niet elke avond naar.

DUS
Maakt u zelf even de vergelijking:

RAAR = lezen / praten / op café gaan / een spel spelen / afspreken met vrienden / een dvd kijken / een plaatje opleggen / op internet surfen / ... 

NIET RAAR = de hele avond langs 247 kanalen zappen, amper iets tegen elkaar zeggen, een familiezak chips naar binnen spelen, in slaap vallen en om 2 uur 's nachts wakker schieten met een streepje kwijl langs je wang en de afstandsbediening in je hand.

N°2

REACTIE
"Wacht maar, tot over een paar jaar."

SITUATIE
We willen onder geen beding dat er kabel-tv in de (binnenkort te verbouwen) kinderkamers komt.

DUS
Maakt u zelf even de vergelijking:

RAAR = met de hele familie naar een goeie film kijken / een spel spelen / uitgebreid avondeten klaarmaken / lezen / babbelen / ...

NIET RAAR = ouders die op één plek tv kijken, terwijl de kinderen elk op hun eigen kamertje naar hun eigen tv-programma kijken.


N°3

REACTIE
"Dus jullie hebben eigenlijk maar een halve auto?"
"Ik zou mij dat niet kunnen voorstellen, geen eigen auto hebben."
"Maar wat als daar dan ruzie van komt?"

SITUATIE
Wij hebben samen met een bevriend burenkoppel (en hun twee kinderen) een nieuwe auto gekocht. Die delen we volgende maand al twee jaar.

DUS
Maakt u zelf even de vergelijking:

RAAR = met twee gezinnen maar één auto hebben.
NIET RAAR = voor één gezin twee of zelfs drié auto's op de oprit hebben staan.

RAAR = je geld liever aan andere -en veel leukere!- dingen geven dan aan de afbetaling van een auto.
NIET RAAR = jezelf in de schulden steken voor een auto.

RAAR = twee keer nadenken voor je zomaar de auto neemt en dat ook bewust plannen.
NIET RAAR = een brood gaan halen met de auto bij de bakker, twee kilometer verderop.


N°4

REACTIE
"Maar zijn jullie dan niet bang 's avonds?"

SITUATIE
Wij wonen in Borgerhout. Volgens sommigen -vooral mensen die hier nog nooit zijn geweest- een vreselijk Antwerps getto waar je na 18u niet meer veilig alleen over straat kan.

DUS
Maakt u zelf even de vergelijking:

RAAR = 80 buren in je straat hebben en er minstens 70 bij naam kennen.
NIET RAAR = niet eens weten wie er twee huizen verderop woont en hoe hij/zij heet.

RAAR = bewust in de stad blijven wonen omdat alles dan binnen handbereik is, ook al betekent dat dat je je tuin moet delen met de rest van de stad.
NIET RAAR  = ergens gaan wonen waar je niet zonder minimum twee auto's kan en een grote lap grond alleen maar voor jezelf opeisen.


En dan vinden mensen ons raar.
Ach, ja. Het zal wel aan mij liggen, zeker?

29 opmerkingen:

Mme Zsazsa zei

Ola pola gij veralgemener!

Anoniem zei

Dat klinken als reacties van mensen van den buiten.. Over een paar maanden ben ik ook terug van den buiten, maar ben absoluut ni van plan om me die reactie eigen te maken: Ik weet wel beter!! ;-)

Emma en Mona zei

Ik heb net een lange reactie geschreven en weer gewist. Ik snap jou wel.

Liesbeth zei

Je hebt zeker een punt, maar het is nogal ongenuanceerd. 'k Ben zeker dat ik een paar dingen aan het denken ben die Mme Zsazsa ook aan het denken is.

Groetjes van de boerenbuiten!

Kelly - Ma vie en vert zei

Haha, nummer 1 is zo herkenbaar :-) En wat de kinder-tv-materie betreft: mijn (toen 5-jarig) petekind kwam eens logeren en installeerde zich meteen in de zetel (kabelloze tv staat wel beneden want vriend = gamer). Verontwaardiging alom toen ik dat kind probeerde duidelijk te maken dat hij bij ons niet naar tv kan kijken. En nog zotter: dino's, lego en consorten konden hem écht niet boeien. Geen verbeelding, schrik van elk geluidje tijdens de wandeling in het bos die op het succesloos binnen-spelen volgde en algehele verveling door het gebrek aan tv-entertainment.

Om maar te zeggen: ik vind uw beslissing niet raar! ;-)

gerhilde maakt zei

Vooral n° 1 is bekend hier (wij hebben gewoon geen tv, enkel een beamer voor films en dvd's). Al heb ik de indruk dat meer en meer mensen daar tegenwoordig voor kiezen.

Ik begrijp alleszins de frustratie, en 'dat het er allemaal eens uit moet'. :-)

B. zei

Als je erover wil praten mag je ook altijd even bellen. ;D

Anoniem zei

Klinkt heel bekend ;-) ik voel me soms ook een alien als ik met mensen in gesprek geraak en blijkt dat ik 1) vegetarier ben, 2) geen tv heb, 3) geen auto heb 4) graag in borgerhout woon en 5) meer van de winter (heerlijk, strakke lucht en kou) hou dan van de warmte...
Terwijl ik mezelf echt geen geitewollensok ofzo vind en vaak tijd tekort heb (hoezo, wat doe je dan zo 's avonds? Idd al vaak gehoord). Tijd tekort zelfs!

Hanne zei

Dit zegt genoeg over de mensen die kritiek hebben.

Buurvrouw zei

Ik vond NIETS raar. Ben ik nu ook raar?

Little Miss Pineapple zei

Hier geen tv! en idd hoeveel keer op een dag ik moet zeggen, dat we de tv niet missen is echt geschift zot!We hebben ne laptop en kijken daar wel serietjes op. Voor de rest babbelen wij idd 's avonds wel eens tegen elkaar, en ik naai 's avonds wel veel...

en hoe zot het ook is, onze zoon kijkt thuis nooit nr Studio 100 spullen en toch kent hij alle figuren, dus zo veel zal hij niet mlissen he...

Little Miss Pineapple zei

Hier geen tv! en idd hoeveel keer op een dag ik moet zeggen, dat we de tv niet missen is echt geschift zot!We hebben ne laptop en kijken daar wel serietjes op. Voor de rest babbelen wij idd 's avonds wel eens tegen elkaar, en ik naai 's avonds wel veel...

en hoe zot het ook is, onze zoon kijkt thuis nooit nr Studio 100 spullen en toch kent hij alle figuren, dus zo veel zal hij niet mlissen he...

boomie zei

't Is cliché, maar u gewoon niets van aantrekken. Echt!

Liesbeth zei

Herkenbaar. Inderdaad niets van aantrekken, maar soms is het vermoeiend dat je je altijd moet verantwoorden voor je keuzes; terwijl het voor jou de juiste zijn. Anderen lijken zich aangevallen te voelen daardoor; dat lijkt me dan te zijn omdat zij geen keuze gemaakt hebben, bewust. Als je bewust tv hebt, omdat je dat leuk vind, is dat best en hoef je niet zo te verkrampen als anderen dat niet hebben.

Daar zijn veel voorbeelden van: borstvoeding blijven geven, wasbare luiers gebruiken, of in een rijhuis gaan wonen in 't stad. (Da's toch tijdelijk, jullie gaan nog een villa bouwen ergens -euh - nee).

Hier ook geen tv. Grappig dat mensen een tijdje in onze salon zitten en dan ineens opmerken dat er geen tv is. Na een paar jaar in ons appartement hadden we er toch één gekocht met antenne, omdat mijn ventje 'het nieuws' wou zien. Voor je 't weet blijft dat ding de ganse avond aanstaan. Sinds we verhuisd zijn, nu anderhalf jaar geleden, is de tv nog niet uitgepakt. Niemand die hem mist, hoor.

Liesbeth zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Katrien zei

Reactie van een klasgenootje vroeger, op de melding dat we thuis geen auto hadden:
"Wat? Genen enkele?"
Blijft een giller, vind ik ;-)
Prijs uzelf maar gelukkig dat je zo weinig materiaal nodig hebt voor je geluk.

Els04 zei

'Rare' mensen zijn meestal toffer!
En wij hebben wel tv maar puzzelen veel of spelen scrabble of lezen een boek. Ook raar zeker? En wij wonen niet in Borgerhout maar komen er graag na 18 uur, voor bijvoorbeeld den Overvloed:mmmmm! En wij parkeren onzen auto daar ergens en lopen daar dan te voet over straat enzo: woehoe! En ja, ik heb nog altijd mijn sjakosh en onze auto nog zijn wielen :)

Anoniem zei

Ik word ook vaak 'raar' bekeken als ik met een volle winkelkar in de colruyt een parkingticket weiger. Lang leve de fietskar...

Anoniem zei

Hier meer van hetzelfde, helemaal mee eens !

Denk dat de mensen met behoefte aan veel grond, teevees en autoos gewoon nog wat meer tijd nodig hebben... maar die snappen het vast heus ook ooit ! :)

Marijke zei

Hahaha! Zoooo herkenbaar! Gelukkig zijn er soms ook wel mensen écht geïnteresseerd als ik vertel over bv. onze deelauto.
Ach ja, dat is het lot van trendsetters, zeker?

Jan Seurinck zei

In diezelfde reeks is ook 'wij eten geen vlees' de max.

Majane zei

wij gaan naar de bakker 2km verder op zaterdagochtend, die heeft beter brood, maar we doen het wel te voet of met de fiets. Is dat ook ok?

Caro zei

Wij bakken al járen ons brood zelf. Ook raar? En ik ga met de fiets naar mijn werk, elke dag 20 km. Ook raar?

Anoniem zei

Aan Els04: helaas ligt de dageraadplaats en dus de Overvloed niet in Borgerhout (ook niet na 18 uur;-))... maar in het hippe zurenborg.Hoewel het vlakbij elkaar ligt, vinden mensen het daar echt geweldig en hier maar... euh... raar.
Maar ik geef je gelijk hoor. Het is daar super!

Ellen zei

Dan zijn er veel rare mensen. Wij hebben wel tv, maar serieus, der is weinig dat ge mist.

xtof zei

bloggers... raar...
;-)

xtof

Griet zei

Je hebt wel véél 'rare' vrienden, he Sarah :)
Vind het raar dat ik nu ook de behoefte voel om te gaan vertellen of ik een tv heb en wat ik er al dan niet mee doe :)

Mme Li zei

Ah ... iedereen heeft een andere invalshoek om de dingen te bekijken. Raar is meestal gewoon een manier om de dingen te benoemen die je niet gewoon bent.
Blijf gewoon je eigen waarden nastreven.

San zei

Die niet rare mensen weten gewoon niet wat ze missen ;-)