vrijdag 3 augustus 2012

De Tien Geboden van Borgerhout

Ik deel dit stukje hier nog even, voor de mensen die het nog niet hadden zien passeren op Facebook of op www.dna.be (de website van De Nieuwe Antwerpenaar waar ik een van de gastbloggers ben).
Het originele artikel lezen kan ook.


Tien jaar geleden wilde niemand in Borgerhout wonen. Nu wil iederéén hier precies zijn.

Om die massale volkstoeloop een beetje in goede banen te leiden, ben ik zo vrij om de Tien Geboden van Borgerhout hier neer te schrijven. (Let op: dit zijn mijn Tien Geboden. De kans bestaat dat u het daar helemaal niet mee eens bent. Maar hey, lees dan alvast gebod nummer één ;-)

1. Gij zult niet zagen
Face it: Borgerhout is een zakdoek groot en hier wonen veel mensen. Héél veel mensen. Dus ja, de tv van de buren zal al eens boven uw eigen stem uitkomen. De kat van de buren kan al eens miauwen - dat is wat katten doen. En soms zal iemand met weinig tijd zijn auto eens voor uw garagepoort zetten om zijn boodschappen uit te laden - maar als hij het vriendelijk vraagt, dan kan u toch ook vriendelijk antwoorden of u dat wel of niet ziet zitten? Laten we het gezellig -of op zijn minst vriendelijk- houden.

2. Gij zult niet rochelen
Beste mensen, er bestaat zoiets als een zakdoek. Gemakkelijk, neemt weinig plaats in en het is erg proper. Want slalommen tussen rochels en fluimen, ik vind dat niet tof.

3. Gij zult veel fietsen
In Borgerhout is bijna alles zo vlakbij dat het zonde is om met de auto naar de bakker te gaan. En trouwens, hoe meer fietsers, hoe meer vreugd! 

4. Gij zult uw auto niet stationair laten draaien
Voor niks nodig - tenzij u houdt van geluids-, stank- en uitlaatoverlast. Niet doen, dus. Dank u. 

5. Gij zult kleurenblind zijn
Er wonen veel kleurtjes samen in Borgerhout. Van melkwit (ikke!) over rood-wit en paars tot superdonkerbruin. Iedereen welkom - wel eerst even voeten vegen, a.u.b.!

6. Gij zult uw voeten vegen
Een barbecue op de wilden boef op het pleintje voor de deur. Een caféterras inpalmen - op de dag waarop het café gesloten is. Nachtelijke renwedstrijden rond de kerk organiseren. Zo lang niemand er last van heeft, zeg ik: veeg uw voeten aan wat 'de mensen' denken!

7. Gij zult tegen kinderen kunnen
Veel mensen, dat wil ook zeggen: veel kinderen! Overal waar je kijkt zie je hier buggy's, spelende kinderen en rondhangende jeugd. Of je nu zelf een mega-moederkloek bent, of vreselijk anti-kinderen: Borgerhout krioelt ervan. Comes with the package. 

8. Gij zult blij zijn met een vierkante meter buitenruimte
De meeste mensen in Borgerhout hebben maar een piepklein balkon of een mini-stadstuin. Daarom zijn de openbare parken hier zo drukbevolkt. Reden te meer voor gebod nummer negen!

9. Gij zult uw rommel opruimen
Wij hebben ook maar een ieniemienie stadskoertje en zakken dus regelmatig af naar het park en het Krugerplein achter onze hoek. Maar ik plant mijn kind niet graag neer tussen rondzwervende frisco-papiertjes, lege chipszakken en verfrommelde pakjes sigaretten. Je eigen rommel opruimen en in de vuilbak gooien - of bij gebrek daaraan, meenemen naar huis: heel moeilijk is dat toch niet? 

10. Gij zult graag feesten
Een avondje op café, een reuzenreceptie, Muziek in de Wijk, een uitbundig suikerfeest of een nog uitbundiger huwelijk, ... In Borgerhout weten ze hoe ze een feestje moeten bouwen. Dat is plezant. Mensen worden daar vrolijk van. Toeter of rinkel dus gerust mee als u nog eens zo'n feestende bende tegenkomt!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Vooral dat rochelen vind ik een belangrijke. ;-)

Els04 zei

Tof tof tof, krijg ineens goesting in Den Overvloed...
Je hebt er een volger bij, steeds ook welkom bij mij ;)
Els