donderdag 24 juni 2010

O'ma: zes bijzondere grootmoeders, zes bijzondere verhalen (slot)

Deze oma zag ik op een avond zitten in 't Werkhuys, alleen, volop genietend van haar maaltijd - inclusief glaasje witte wijn. Ik dacht: die wil ik interviewen. En ook al heb ik de tekst zelf geschreven en al ontelbare keren herlezen, ik moet nog altijd een beetje huilen als ik hem lees. Omdat het zo waar is wat ze zegt.
"Bedankt, universum!"
“Als huismoeder had ik het geluk mijn kinderen vanop de eerste rij te zien opgroeien. Ik was nooit streng, maar liet hen zelf hun grenzen opzoeken en aftasten. Het enige dat ik deed was hen laten voelen hoe graag ik hen zag. Het was echt een gezellige bedoening bij ons thuis. Al sinds jaar en dag is woensdag hoogdag bij ons: mijn kinderen blijven die dag nog altijd bewust thuis van hun werk om de koffieklets hier niet te missen.

Bij de geboorte van elk van mijn 19 kleinkinderen verzon ik een karaktertje, gebaseerd op dat pasgeboren kindje. Zo bedacht ik bijvoorbeeld Kabouter Wannes, Ridder Reinout of Sneeuwprinsesje Steffie. Bij elke verjaardag schreef ik voor hen een nieuw avontuur, tot het kleinkind 15 jaar werd. Dan verwerkte ik mijn levensvisie in een finaal verhaal. Toen ik mijn 80ste verjaardag vierde, verkleedden alle kleinkinderen zich als verrassing in hun figuurtje. Echt een geweldige, onvergetelijke dag!

Of veel in mijn leven toeval is? Daar geloof ik al lang niet meer in! Alles heeft een reden en alles heeft zin. We moeten nu eenmaal het negatieve leren kennen om het positieve te kunnen appreciëren. Ik kan niet tellen hoe vaak ik ‘dank u’ zeg op een dag. Als ik douche, zeg ik “Dank u, universum, voor het warme water!”. Als ik wandel, zeg ik: “Dank u, universum, voor mijn twee gezonde benen!”.

Zelfs toen mijn lieve man enkele jaren geleden in mijn armen stierf, een paar dagen voor Kerstmis, bedankte ik het universum. Omdat hij niet moest lijden. Omdat we zo’n mooie tijd hadden mogen beleven. En omdat het bijna Kerstmis was. Dat feest vieren we immers altijd heel intens, samen met de hele familie. Daardoor kon ik niet zitten kniezen en werd ik afgeleid.

En zo bedank ik de hele dag door het universum voor alle mooie dingen die ik krijg.

Maar ik heb dan ook echt een leven om ‘dank u’ voor te zeggen.”

9 opmerkingen:

sarah zei

Allemaal mooi (al ben ik natuurlijk wel bevooroordeeld)!
Bomma Line stond er trouwens op dat ik vandaag alle verhaaltjes af zou printen (ik ga er morgen heen) zodat ze ze nog'ns kon herlezen!

Anoniem zei

Hey Sarah,

We hebben net het verhaal gelezen van en over "ONS" moeke (want zo noemen wij haar).Wel wij willen haar ook bedanken voor de wijze raad die we altijd krijgen en de fijne tijd die we met haar mochten, mogen en hopelijk nog lang mogen beleven.
Dank u moeke!!!!

Paulus en David

Eefje zei

Van zo een oma ga je echt wel heel positief worden.
In plaats van vandaag het universum te bedanken,ga ik deze lieve oma bedanken voor de wijze raad.
Ik prijs mij ook gelukkig voor al het moois dat wij krijgen!, maar eigenlijk staan we hier niet lang genoeg bij stil!
BEDANKT!!!!!

Cyriel zei

En Sarah, jij bedankt voor deze mooie verhalen. Had het al gezegd, maar om dit het laatste verhaal was, nogmaals.

quirk zei

Wat een prachtige reeks Sarah!
Hele mooie verhalen.
Ik mis er mijn eigen oma's door.

sueper zei

amai superlief

ik ben ook altijd heel dankbaar voor 'ons bomma en bompa' - van zo'n mensen kunt ge echt iets leren!

nina zei

Wat een mooie verhalen, allemaal echt leuk om te lezen! Je hebt volgens mij echt een bijzonder project gerealiseerd! (hebben we alles van de creatieve kant ervan ook al te zien gekregen of volgt daar nog meer van? Ik hou me in elk geval aanbevolen!)

eloleo zei

Spijtig dat het afgelopen is, ik las deze verhaaltjes echt heel graag.

esther zei

Wat PRACHTIG! Is dit een serie en waar te lezen behalve hier?