maandag 2 november 2009

Sarah drukt een zeef

Als er iets is waar ik van hou, dan is het van zeefdrukken: snelle reproducties, waardoor je niet bang moet zijn voor een vlekje meer of minder, met een cool effect.

Als er iets is waar ik niét van hou, dan is het het gedoe dat komt kijken bij zeefdrukken: eerst fotografisch belichten, dan naar het ongezellige zeefdruklokaal op school, dan die grote aanzuigmachine aanzetten, een hels lawaai trotseren, snel zijn, twee paar handen nodig hebben.

Als er iets waar ik ook van hou, dan is het: gecompliceerde toestanden die plots vereenvoudigd worden.

Op school stond nog een zeef die we voor de grote vakantie al belicht hadden. En dankzij dit boek beseften we dat we ook wel eens konden proberen te zeefdrukken zonder gedoe. Gewoon, in het lokaal waar we zaten. Met alleen een rakel, wat verf en de vooraf belichte zeef. En héél veel kaartjes en papiertjes om op te printen.

We beseften plots dat er ook een andere manier bestaat om te zeefdrukken. Met veel minder gedoe, maar bijna hetzelfde resultaat. En dat het dan veel eenvoudiger zou worden. En dat ik het gewoon thuis zou kunnen doen. En dat, lieve lezertjes (waarvan drievierde intussen ongetwijfeld al heeft afgehaakt) vond ik de ontdekking van het jaar!

Dus: al wie nog iets van zeefdrukbenodigdheden (een zeef, een rakel, belichtingsmachine) heeft staan. Of wie een atelier op overschot heeft. Of wie in een commune wil gaan wonen, waar we een echt zeefdruklokaaltje kunnen regelen. Die mag mij altijd iets laten weten.

10 opmerkingen:

Sid Frisjes zei

gezien ik niets van zeefdrukken ken, en bijgevolg ook niet van het genoemde materiaal (Rakel?) kan ik je daar niet mee helpen.

Tenzij een oude Durst fotografievergroter (lees belichter) ook dienst zou kunnen doen... dan wel natuurlijk.

Octavie zei

Ik snap echt niks van wat je schrijft, gebrek aan kunstopleiding is dat, maar Damn, IK WIL DAT OOK.

sarah zei

oei, zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeefdruk

een rakel is een soort van wissertje (?) om de verf mee door de zeef te duwen.

o ja en Mme ZsaZsa heeft ook eenvoudige thuis-zeefdruk-techniekjes op haar blog.

Sid: ik zoek het eens op en laat je snel iets weten!

hilkeding zei

Kan het dat zo een rakel ook gebruikt wordt voor de ruiten te kuisen? het lijkt er toch op...

elise zei

Als het zeefdruklokaaltje grenst aan het naai-atelier met mooie stofjes, koffie en permanente begeleiding, dan doe ik zonder aarzelen mee aan de opbouw van die commune.

Knofje zei

Helemaal leuk! En zo makkelijk als je het zo schrijft..
vroeger, met tandenborstels en waterverf door een zeef spetteren -those where the days ;)

ninainvorm zei

Ja, zeefdrukken is heerlijk! Als je eenmaal goed en wel bezig bent... Want al die voorbereidingen zijn soms echt 'hatelijk' (zoals jullie dat in het Vlaams zeggen toch? ;))
Overigens doe ik het zelfs toch het liefst in een goed uitgeruste werkruimte. Ik ken mensen die het thuis aan de keukentafel doen, maar dat lijkt me zo'n puinhoop worden. Al kan het met een gocco'tje weer wel goed natuurlijk!

sarah zei

Inderdaad: hatelijk :-)
Oh ja Nina, da's juist! Jij hebt zo'n goccoding! Heb ik ook nog voor gekeken maar a) heel duur en b) er zijn geen supplies meer voor te krijgen (of heel zeldzaam, of binnenkort toch) als ik het goed begrepen heb, dus toch maar niet gedaan...

Thuis zeefdrukken zou ik ook niet zomaar op de keukentafel doen, maar misschien wel op een zolderkamer ofzo... Ik werk nogal 'proper'. ;-)

Hilkeding: ja, dat lijkt daarop, maar op school lijkt het meer op iets dat bezetters ook gebruiken. Gewoon een rechthoek met een stuk kunststof aan, zoiets ;-)

Elise: deal!

NoeKs blogt... zei

Oh, op de opleiding heb ik 4 jaar kunnen zeefdrukken, en nu heb ik spijt dat ik behalve de opdrachten niet veel meer voor mezelf heb gedrukt!
Ik wil het nog steeds een keer gaan doen, zo leuk!

Marijke van nr 23 zei

He Sarah,
in een lokaaltje naast (van) de Scheldapen staat een zeefdruk, maar dat is ook wel ongezellig. Binnenkort geven ze daar een workshop, ik ga misschien wel meedoen, wie weet begrijp ik daarna al jouw termen... Maar als het zo'n gedoe is, is het niks voor mij, ik ben ook nogal een fan van simpel en een held in smossen.
Ik heb wel voor de geboorte van Anna gepersonaliseerde babykleertjes gekregen, dat was echt een super leuk cadeau: kei coole marcellekes en bodykes en t-shirtjes met naaimachines, paspoppen, een saxofoon...
Dus toch wel iets plizants, zo'n zeefdruk.