donderdag 24 september 2009

Naaistuipen

Een vriend vroeg of ik een kleine spin wilde naaien voor zijn vriendin. Mijn naaimachine stond al sinds februari stof te vergaren en ook dit projectje wilde ik zo lang mogelijk uitstellen. Want ik ken mezelf: eens ik de machine bovenhaal, is er geen stoppen meer aan. Dan lijkt het dagenlang of er een bom ontploft is ons huis omdat ik maar stoffen en naaigerief blíjf aanslepen. Oh, als ik mevrouw Helderder was zou ik Pluk ook uit zijn torenkamertje jagen voor een echte naaikamer.
Maar er was een deadline, dus ik had niet veel keuze.

En de spin kwam er: Maar nu al die spullen alweer opruimen? Bwa nee, kom, laat ik nog eens iets maken. O ja, zo een paar roggekussentjes zijn altijd handig om als cadeautje af te geven (met dank aan madame zsazsa):
Ja, en als ik dan toch bezig ben, kan ik evengoed ook snel een zwemzak maken voor mijn lief:
En die tochthond aan de voordeur, die was toch veel te klein, die moest ik al lang een nieuw jasje en wat extra vulling geven:

Oh en die 'tool roll' van dat Simple Sewing-boek, dat zal er nu ook nog wel bij kunnen he. Zeker met zo'n mooi stofje van Noeks:
Toen ik toch nog even vanachter de naaimachine uitkroop om naar de bakker te gaan, passeerde ik de stoffenwinkel. Ik vond dat ik wel een paar nieuwe stofjes verdiend had, nu ik er toch weer enkele had opgebruikt. En deze waren echt te cute (en nog goedkoop ook!) om te laten liggen. Voor een volgende naaistuip.

Of nee, zou ik toch niet rap nog even.. komaan, nog eentje om het af te leren. Ik ruim alles straks wel op. Schots en scheef voor de oplettende toeschouwer, maar een overwinning voor mezelf: een dekentje! Voor een baby welteverstaan. (met dank aan Knofje voor de inspiratie, een paar maanden geleden) Ik weet nog niet voor wie zijn baby, maar ik ben er best trots op:


Ik doe alles nog altijd redelijk op het gevoel en ik hou nog altijd niet van minutieus afmeten en ik kan de spullen nog niet zo goed afwerken en ik ben ook nogal ongeduldig en niet bepaald perfectionistisch. Maar het moet leuk blijven, toch?

Dingen die ik al doende geleerd heb en die het leven echt makkelijker maken:
- vloeken helpt niet
- sommige garensoorten zijn écht beter dan andere
- een goede stofschaar is goud waard
- een lintmeter die aan twee kanten dezelfde cijfers heeft, is echt belachelijk
- het loont de moeite om direct te kijken wat er mis is als er iets scheelt, ipv stug verder te doen, het probleem vrolijk te negeren en denken dat het zichzelf wel oplost: dat werkt dus niet
- kijken of er niks onder de stof ligt (een belangrijk papier, een andere stof...) vooraleer je gaat knippen, werkt wel
- nadenken voor je iets doet ook!

Voila, tot zover de productiefste anderhalve dag in mijn naaigeschiedenis!

34 opmerkingen:

Zezunja zei

Ziet er fantastisch uit!
Ik kan die me wel voorstellen dat zo'n lintmeter met aan 2 kanten dezelfde cijfers handig is voor ongeduldige types zoals ik die al geïrriteerd raken als ze een meetlint (zo noemen we het in NL) verkeerd om houden.

Op het platteland... zei

En dat doe jij dan even in anderhalve dag? Ik moet nog veel leren zie ik wel. Ben ook een dekentje aan het maken. Deadline is 2 oktober. Help!

pumps & luiers zei

dat op 1,5 dag?! net een heel naai-atelier!

Sarah zei

Oh maar ik moet ook nog keiveel leren hoor, Plattelandsmeisje..
Ja ik was zelf ook aangenaam verrast dat het zo snel ging! Maar 't is dan ook vooral uit de losse pols he.. 't Is niet voor niets dat ik er geen detailfoto's op zet natuurlijk :D

En Zezunja, normaal gezien is dat net superhandig, zo'n meetlint/lintmeter, maar als dus dezelfde cijfers aan dezelfde kant zijn gedrukt, tja.. :)

Knofje zei

Wauw! Wat een geweldige creaties!!Ik wist wel dat je het in je had :P Spin is super, stofje ook.

en op de dingen die je aldoende geleerd heb kan ik alleen maar zeggen 'amen sister!' Hier: nooit meer katoenen garen, altijd polyester.

Unknown zei

wat zijn roggekussentjes en waar dienen ze eventueel voor? en is er in Antwerpen een stoffenwinkel met echte leuke stofjes?

Stien zei

Oh Sarah! Je klinkt zooooo herkenbaar in je laatste paragraaf!!! Het lijkt wel of je over mij schrijft haha! Ik ben ook zo'n autodidact met altijd veel te veel rommel rondom en totaal niet perfectionistisch! Misschien daarom dat uit de losse pols vaak zo goed werkt. Als ik patronen uit een boekje neem loopt het gegarandeerd mis bij mij!

Goe bezig!

PS: mooie vloer in de gang!

Sarah zei

Haha Knofje, misschien moeten we een Sisterhood of the Holy Needle oprichten ofzo :-)

Clara, roggekussentjes, dat is zoiets als kersenpitkussentjes, om warm te maken dus (2 min op 600 Watt in de microgolfoven), maar alle eer gaat in deze naar mme Zsazsa, check haar blog bij 'handleiding', daar heb ik het ook vandaan. Trouwens, die rogge komt van bij een echte ouderwetse molenaar.
Stoffenwinkels in Antwerpen? Ik ben gisteren bij Modestoffen Moens op de Turnhoutsebaan geweest, maar dat zijn basics. Dit meisje heeft intussen ook een winkeltje in de Nationalestraat: http://julijaswardrobe.blogspot.com/ Zelf nog niet geweest, maar ziet er alvast veelbelovend uit. Denk dat ze ook stoffen verkoopt..

Sarah zei

Haha, Meisjesmama, ik zei het al: the Sisterhood!! :)

Nicoleke zei

Je bent volkomen los geslagen!
Leuk man!

Mie zei

Hier nog een sister ;-)

zeg met wat heb je je "tochhond "gevuld?

Sarah zei

Mie, met een oude (kleinere) tochthond :-)
En nog wat knuffelvulling, maar dat was niet veel. In het boek (simple sewing) stond dat je bv. ook rijst kon gebruiken daarvoor. Of oude restjes stof zullen ook wel werken..

Griet zei

2 essentiële opmerkingen:
1) zal ik je een stofschaar uit Afrika meebrengen? ;) De beste die ik - op aanraden van een professionnele naaister - gevonden heb, is een gouden, grote grote schaar ;)
2) wanneer krijg ik eens een stofje uit Afrika te zien eigenlijk? ;)

Sarah zei

Ja, Griet, ik heb erover getwijfeld om het te gebruiken, maar ik heb er nog niet dé toepassing voor gevonden.. Maar wees gerust, ik bewaar het voor een mooi, speciaal projectje! x

Spruit zei

Tof zeg, Sarah! Misschien kan je met die spinnen (en vergelijkbare dingen) een eigen zaak beginnen? Of is dat nu beroepsmisvorming in mijn nieuwe job? :D

Unknown zei

ja natuurlijk "rogge"..graan..dom van mij. bedankt ook voor adres..ga zeker eens een kijkje nemen.

Bieke zei

Ik bestel een tool roll, twee turnzakjes en een XL-dekentje.
Volgende week is goed. :)

Griet zei

waw, wat een indrukwekkende prestatie! julija heeft idd stoffen in haar winkeltje (oa van liberty, maar ook andere), ook knopen en lintjes enzo. en het is er zeer ordelijk (althans tijdens het openingsweekend :)
en idd zeer herkenbare ervaringen (over geduld, rommel en onbedoeld in andere dingen knippen enzo!)

Sid Frisjes zei

Naaais... haha lig ik zelf weeral plat van het lachen. Maar even serieus... Naais. fuck. doe ik het weer.

Karoeza zei

je naaiwerkjes vind ik erg mooi, maar je mooie vloer bij de voordeur viel mij ook bijzonder op! Wat een prachtige tegeltjes (?)!

NoeKs blogt... zei

he, maar die stof ken ik wel, die is toch wel mooi! Geen rok dus? haha, ik heb ook nog een lap liggen, ook nog niets van gemaakt. Maar zo'n pennenetui is ook erg mooi met die stof!
Keep sewing Sarah!

Marijke van nummer 23 zei

Zoo herkenbaar! En ook al gaf ons mama mij al die goede raad toen ze mij de basisprincipes van het naaien wilde bijbrengen, ik heb het maar geleerd met het zelf fout te doen...
Ik heb zelf een tochthond gevuld met (in repels geknipte) stofrestjes, en ook de oude kousen van mijn vriend (als zijn tenen er op drie plekken doorsteken, zoek ik er nog en andere functie voor, zo ecologisch!)

sanneke zei

Whaha, je bent grappig! Oh, en ik heb nog een tip voor je, iets waar ik zelf nogal eens de mist mee in ga: kijken of je de stof niet dubbel naait is ook slim. Dat je niet ineens een mouw met je rits mee stikt of zo.

Sarah zei

Bedankt allemaal!

B., verdorie, nu ben je net verjaard, en ik heb al een ander cadeautje! ;-)

Sid, ik lig in een.. ehm..knoop?

Karoeza, ja, toen we dit huis gingen bezichtigen, was dat het eerste wat we zagen: die heerlijke tegels in de hal. En dus was het rap beklonken :)

Noeks, nee, nog geen rok helaas. Mede omwille van de opgesomde redenen (niet minutieus, geen geduld, niet goed in afwerken..). Dat gaat wel voor 'dingetjes' maar (nog) niet voor rokken. Ooit, ooit ;-)

Aah Marijke, dus dat doe je met Koen zijn sokken, hahaha. En dan nog zelf pampers naaien ook. En de award naar meest milieuvriendelijke buurvrouw gaat naar...

Sanneke, verdorie ja, dat is nog een goeie! Haha!

Anoniem zei

geef je ook workshops? ik wil wel komen voor de maak je eigen tochtdier-les. M.

Marion zei

Wauw!

Ik wil ook!!

Maar ik heb twee linkerhanden???

En geen naaimachine :(

Maar als die workshop er komt!!!

Heb ik meteen een excuus om er eentje te kopen én handig te worden!!!!

Let me know

& keep up the good work and the good writing

X

Mme Zsazsa zei

Whoehaha, dit zouden 6 verschillende posts worden bij mij, MAN, ik ben lui, en gij zijt geweldig!

Ellen zei

Heej Sarah,

Maak jij ook tochthonden op bestelling? Sinds ons Fee rondkruipt, hebben we dringend zo'n ding nodig, maar modieuze tochthonden moeten nog uitgevonden worden in de winkel, dus bij deze?

Sarah zei

Bah, jot, Ellen! Facebook me ;-)

Astrid zei

Oh gosh, of dat je een stuk er verkeerdom aannaait en dan aan beide kant al flink heen-en-weer hebt gestikt met het oog op "vooral niet uitzijgen". Schrijf je dat zo?
Naja.

Jij maakt gewoon superspulletjes!

En wil graag het adres van het stoffenwinkeltje, hier in t centrum is niks leuks te krijgen namelijk.

Marijke van nr 23 zei

Voor wie graag stoffen koopt in Antwerpen: ik vind altijd mijn gading op stockverkopen. 8 (12.00-19.00u) en 9 oktober (10-17.00u)is het stoffenverkoop van Fragile. Heel leuke stoffen à €5/m. Van Diepenbeeckstraat 10, Antwerpen. Er is wel geen Bankcontact en soms is het echt een gevecht. Ik was vorige keer op de stockverkoop van zwangerschapskleding daar, niet te doen: allemaal zwangere vrouwen die in een te kleine ruimte zoveel mogelijk mooie kleren willen. Wat hormonen met een mens doen!
Twee keer per jaar is het ook stoffenbeurs in het Bouwcentrum, met allemaal Nederlandse kramen, ook altijd supergoed. Maar die is wel net geweest :-(

Astrid zei

Merci Marijke!!

En ja. stockverkoop doet rare dingen met een mens. Ik was eens op die van simple kids. Oh My God. Ben snel naar buiten gerend. Wat een geruk en getrek.

Sid Frisjes zei

www.tochthond.be doen Sarah :-)

Marijke van nr 23 zei

En binnenkort opent er nog een schatkamer haar deuren: stockverkoop van Dries van Noten:
Woensdag 21/10/09
Donderdag 22/10/2009
Vrijdag 23/10/09
van 13u tot 18u

Zaterdag 24/10/2009
Zondag 25/10/2009
van 10u tot 17u

Godefriduskaai 36, Antwerpen
Groetjes, Marijke