zondag 17 mei 2009

Scharreldag

In de Morgen van dit weekend las ik iets over scharrelkinderen. Dat kinderen tegenwoordig heel de tijd geëntertaind worden, waardoor ze niet meer weten hoe ze dat zelf moeten doen. Op de PlayStation, op school, op 101 buitenschoolse activiteiten, tijdens het weekend met ouders die zich schuldig voelen omdat ze te weinig tijd hebben voor hun kinderen en dus allerlei spannende uitstapjes met hen willen gaan doen. Maar eigenlijk zouden ze best wel eens vaker mogen rondscharrelen.
Die kinderen bedoel ik dan. In een scharrelkip-kind-of-way. Ik denk niet dat het de bedoeling is dat ouders plotseling beginnen rond te scharrelen met andere ouders. Dus als u net een excuus zocht om met uw minna(a)r(es) naar buiten te komen, stopt u nù best met lezen.

Een man schreef een boek over hoe hij en zijn vrouw bewust minder zijn gaan werken/verdienen. Toen ze gas terugnamen en op zaterdag ook eens wat langer in bed bleven liggen, merkten ze dat hun kinderen zichzélf gingen entertainen. Blijkbaar is het goed voor kinderen om eens even niks te doen, te lanterfanten, zich te vervelen. Zo komt de creativiteit vanzelf. Hey, en als er nu een ding is waar ik over kan meepraten, dan is het wel lanterfanten en nietsdoen!

Ook de ouders mogen best wat luier zijn, vindt de man, en moeten van slaap een prioriteit maken. Hij schreef zelfs een luie-ouder-manifest. Ik citeer: We beloven plechtig dat we onze kinderen hun gang laten gaan. We zijn tegen buitensporig consumentisme. We drinken alcohol zonder ons daarover schuldig te voelen (now he's talking!). We blijven zo lang mogelijk in bed liggen. We werken allebei zo weinig mogelijk. Tijd is belangrijker dan geld.

Ik heb natuurlijk makkelijk praten, zo zonder kinderen, maar ik geef u nog even zijn tips mee. Misschien heeft u er wel iets aan. Of ik misschien over een paar jaar, als ik compleet overspannen door jengelende kinderen nog eens rondstruin door mijn archieven, weemoedig mijmerend over hoe rustig het vroeger was ;)

Wat er ook van aan is, hier zijn de tips voor luie ouders:
- Terug naar de kinderarbeid: laat de kinderen afwassen, ontbijt maken en hun eigen rommel opruimen. Zo voelen ze zich nuttig, worden ze zelfredzaam en wordt jouw werk lichter.
- Streef niet naar perfectie.
- Herontdek de natuur. Drink een pintje rond het kampvuur terwijl de kinderen spelen in het bos.
- Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Nodig vrienden uit. Hun kinderen zullen die van jou entertainen en zelf beleef je ook een leuke dag.
- Verspil geen geld aan speelgoed wanneer je je kind ook een boomtak kunt geven. Dat is gratis en milieuvriendelijk en stimuleert de fantasie. (ehm, ok, ik weet zelf niet of ik echt blij zou zijn met een mooie verpakte boomtak onder de kerstboom, maar goed)
- Weg met de tv. Meteen ook het einde van de advertenties die tot consumptie aanzetten.
- Slaap!

19 opmerkingen:

natsalie zei

Helemaal zoals ik ben opgegroeid. En zie wat daar van is gekomen. Ahum.

muriel zei

ik ben geloof ik van nature al een luie ouder, dus voel me erg aangesproken :)

Octavie zei

Nee, maar echt. Dat is mijn motto: laat kinderen zich vervelen. Dan worden ze creatief. (Maar dan wel vervelen op een locatie waar ze helemaal veilig en thuis zijn, ik ben niet zo van de BSO's en KDV's.)

Cyriel zei

Dit stukje klinkt als mijn jeugd. En daar was heel weinig mis mee, denk dat het een best geslaagd tussenproduct heeft opgeleverd (een eindproduct word je immers nooit).
Ben het ook met Octavie eens. Een echt thuis hoort daar wel bij.

sarah zei

Natsalie, dat is toch goed gekomen? Of niet? Of vond je dat geen leuke jeugd?

Muriel, ik ben trots op je! :)

Octavie, wat zijn BSO's en KDV's? Bij ons is BSO Bijzonder Secundair Onderwijs, voor zogezegd 'minder begaafde' kinderen ;) Maar inderdaad, lanterfanten in een degelijke omkadering, ofcourse!

Cyriel, scharrelkinderen, tussenproducten, het lijkt bijna op een legbatterij maar ik weet wat je bedoelt. Ik denk dat jij inderdaad een heel geslaagd tussenproduct bent! Voor zover ik dat kan beoordelen natuurlijk ;)

Pieter zei

interessant boek. doet me denken aan ene carl honore die onlangs in de standaard stond (link naar artikel als je op mijn naam klikt)

vermiljoen zei

Dat over kinderen en verveling, helemaal mee, zichzelf entertainen, ook helemaal mee,maar dat luier-ouder-ding. Ik ben geen persoon om niets te zitten doen, mijn man ook niet. En het gaat niet over tijd en geld, want met wat ik doe verdien ik niets, ik doe het gewoon omdat ik het graag doe (naaien, prutsen, maken)Ik speel eigenlijk nooit met mijn kinderen, maar we zijn altijd samen, we léven met elkaar. Door zelf bezig te zijn, leer ik hen te zoeken naar wat ze zelf willen doen, denk 'k.

Octavie zei

Oja: BuitenSchoolseOpvang (voor schoolgaande kinderen, opvang buiten lesuren als de ouders werken) en KinderDagVerblijf (opvang voor baby's en peuters als de ouders werken, geen peuterspeelzaal).

Astrid zei

1)zie mijn laatste log: Olief bedient de wasmachien. We trainen nu op ramen lappen.
2)perfectie? Wa is da?
3)bos. Bos? In Antwerpen. Fck. Maar ik streef niet naar perfectie (puntje 2) dus denk dat stukje groen hierachter de hoek ook volstaat. Zonder pintje. Maar met een wijntje?
4)Misschien moet ik zelf meer kinderen maken? Dan heb ik meer vreugd. En de kinderen entertainen elkaar. Want ik heb geen vrienden. ahhhh.
5)Dus ik geef Olief een boomtak. En dan heb ik meer geld over om kleren voor haar te kopen. Goed idee!
- Weg met de tv??? Schrikt zich het welbekende hoedje en twijfelt er nu aan of de schrijver daadwerkelijk zelf kinderen heeft. Met name tussen 17 en 18u. Als ze gaan zeiken. En je wilt koken. En je 4 handen tekort komt. En reteblij bent dat studio 100 iets heeft bedacht met een adembenemend lelijke clown waar dochter dan 5 minuten vol vervoering naar blijft kijken.
- zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Sid Frisjes zei

Haaa, vervelen... voor je het weet zitten die kinderen voor een lokale frituur te tellen welke auto's er het meest voorbij komen.

Voor de rest wel goed gespeeld vroeger.

Catweazle zei

Ik ga er direct mee beginnen. Kijken wat dat geeft.

Inge zei

Ha, leuk dat je hierover schrijft. Ik ben helemaal blij geworden na het lezen van dat artikel dit weekend.

NoeKs blogt... zei

TJa, tis wel waar. Wij doen zondagmorgen bewust nooit wat...we luieren in pyama's de hele ochtend door, als het even kan. En ze gaan dan bouwen met lego en kleuren de leukste kleurplaten. Niets moeten, niet haast, heerlijk is dat!

cpt.eddie zei

Sarah die over kinderen schrijft, met babysitterskennis van zaken. Da's een beetje als die Poolse priester die een sexboek schreef hé. 'Van horen zeggen' en 'eens ne keer goe gekeken bij anderen' lijkt me niet helemaal voldoende wat credentials betreft. ;-)

grtz.

Catweazle zei

oke, ik heb het gisteren dan een keer geprobeerd, maar tenzij je 'het kot afbreken' creatief noemt, was het toch niet het verhoopte succes.

sarah zei

Oei! en wat heb je dan juist geprobeerd? de tv uitgezet? of een boomtak gegeven? :)

Ik ben natuurlijk ook geen expert.. bijlange niet! Maar we kunnen dat kampvuur-met-vrienden-en-een-pintje misschien wel eens in de praktijk brengen om te testen?

Hilde zei

Volledig mee eens, er moeten terug meer 'hangkinderen' komen, kinderen die op straat lummelen, in de bosjes op zoek gaan naar 'knutselmateriaal', modderstromen fabriceren, boomhutten bouwen. Wij mogen alvast niet klagen, de 5 kids die hier op een rij wonen weten wat hangkinderen zijn inhoudt, en het is een streling voor het ook om hen bezig te zien ! Je tips zullen dus nog vaak in de praktijk gezet worden..

roos zei

:-)
Okeej. Ik heb al 11 jaar kinderen (4 stuks) en al 12 jaar geen t.v. Dat gaat goed dus. Echt, ze talen er niet naar. En we hebben heerlijke jaren zonder een lawaaiig ''achtergrondbehang'' achter de rug. En we hebben tot en met vorig jaar middenin het bos gewoond met tig kampvuurtjes en genoeg bos om in te spelen (10 km achter ons huis strekte het uit, in Nederland inderdaad!!). Nu hebben we tig buurtkinderen die we een deel van onze achtertuin hebben geschonken waar helemaal achterin een clubhuisje (een omgebouwd soort van duivenhok). En we hebben een zoon die gek is op moestuinen. Dus eten plukken we ook uit de tuin. Je wilt niet weten hoeveel bloemetjes je kunt eten en waarmee je je sla kunt versieren!! En het is waar, hoe meer de kinderen zich vervelen, des te leukere dingen ze gaan doen. En hoe leuker ze worden!! (Hoe vaak heb ik al niet gehoord dat wij zulke leuke kinderen hebben die eens voor de verandering niet alleen maar lawaai maken en gillen, maar dat kunnen ze wél hoor ;-)

En tja, we hebben dan wel weer 4 computers in huis, maar dat is omdat mijn man en ik allebei ''werken met computers''...
en we investeren natuurlijk genoeg in praten over hoe veilig te internetten.

sarah zei

Helemaal goed, Roos, dat klinkt daar als een gezellige boel bij jullie :)))