zondag 18 januari 2009

Spic & Span

Het stond al sinds de vroege herfst (lees: zomer) op mijn to-do-lijstje maar verder dan een paar occasionele oplapbeurten en het weggooien van de overduidelijk beschimmelde potjes was ik nog niet geraakt. Maar met een logée die een maandje op ons huis komt letten in het vooruitzicht, begon mijn rechterarm vanochtend plots rare bewegingen te maken. Helemaal uit zichzelf. Ik dacht: "Hm, interessant, eens kijken waar dit naartoe leidt" en ik liet de arm doen wat-ie wou. Ik verheugde mezelf al op een wel héle gezellige ochtend, maar dat werd het dus niet. Het bleek namelijk 'de frigo uitkuisen' te zijn!

Elk laatje, elk klepje, elk schapje had vanochtend een afspraak met mijn poetsdoek. Eén derde van de koelkastinhoud ligt intussen in de vuilbak of in de gootsteen. Ondefinieerbare vlekken, waarvan ik op den duur begon te denken dat ze gewoon bij de koelkast hóórden, zijn plots verdwenen.

Na een uurtje schrobben en soppen weergalmde mijn zucht van opluchting in de lege, blinkende, witte ruimte. Ik schonk mezelf alvast een koffietje in terwijl ik me mentaal voorbereidde op datgene wat ik nog steeds het beste kan: zetelhangen.

Maar mijn arm liet die verdomde poetsvod niet los! Ik kón mezelf helemaal geen koffie inschenken! Mijn rechterarm ging gewoon rechtstreeks door naar de oven. Waar het EasyClean-programmaatje blijkbaar niet veel soelaas meer kon brengen. Helaas. Elbow grease dan maar.
Ik zweer het je, tante Kaat én Sien en Maria hingen binnen de tien seconden aan de lijn om de adoptieprocedure alvast op te starten.

Dus nu is de frigo proper. En de oven. Maar ik niet. Ik zweet er nog van. Maar dan ben ik alvast een beetje gewend aan de temperaturen die ons de komende weken te wachten staan.

Laat die vakantie maar komen!

11 opmerkingen:

Karen zei

oh wow, respect! dat op een zondagmorgen! tips om een oven proper te krijgen zijn erg welkom... geen idee hoe ik aan die van mij moet beginnen

B. zei

kan ik die rechterarm eens lenen?

Astrid zei

Mag ik me aansluiten bij Karen. Want de tip-met-de-citroen van Sien en Marja hielp bij onze oven echt niet.

Enneh, 1 maand? Ga je op reis?

lachende lin zei

Goh, dat moet besmettelijk zijn, want ik kon me juist na de middag niet meer bedwingen om de dampkap (ook behoorlijk vettig) en mijn vunzig koffiemachien een serieuze beurt te geven. Toen mijn benen nog richting stofzuiger begonnen te bewegen, ben ik in een fikse achteruit geschakeld en dat heeft geholpen. De rest van de middag gezellig zitten klunzen achter mijn pc ;-)

Anoniem zei

Ik heb dit weekdend ook mijn koffiemachine onder (rechter)hand(en) genomen. Met zelfs een ontkalking erbovenop. Nu terug heerlijke fokkie! In anderhalve minuut.
I loooooove spic & span!

Sara.

Sid Frisjes zei

Nu ons kot eindelijk winddicht is hebben wij de aanval op het stof dat zich in elk hoekje verzamelt ook ingezet. En ook op zondagvoormiddag...

sarah zei

Karen en Astrid: bij mijn oven is er zo'n programma ingebouwd om dat makkelijker te laten verlopen. Ik mag er geen speciale producten voor gebruiken, maar er bestaat wel zo'n héle efficiënte spuitbus, in de supermarkt!
En ja, Astrid: maandje Laos + Cambodja, joepie!

B.: lijkt me wat onpraktisch, niet? ;)

Lin en Sara: ik ben trots op jullie!

Sid: respect!

Anoniem zei

ik heb die spuitbus, geweldige uitvinding :) M.

lachende lin zei

Tell me more! Over die spuitbus, want hoe minder moeite het kost, hoe beter en mijn oven zal er binnenkort ook moeten aan geloven.
Dus, zeg me please welke spuitbus dat is...

kd zei

kheb ook zo van die opruim/kuis-vlagen soms - maar helaas veel te soms...

maar ik ontdek hier plots wel een paar gaten in de markt: een blog met tips voor de poetsende medemens, een ovenreiniger-reclame, ...

Astrid zei

Ja die spuitbus ken ik, man, dat is me een chemische zooi. Vreselijk. En Laos en Cambodja, WAUW. Geen plekje over in je rugzak zeker?