zondag 31 augustus 2008

Den toren

Als ik écht tijd op overschot heb ga ik op zondag soms charcuterie halen in het buurtwinkeltje hier in de straat. Ik heb net eens getimed en het duurde vierentwintig minuten vooraleer ik mijn beleg had gekocht. Maar het wachten op je beurt is er al een attractie op zich.

Het is namelijk zo'n buurtwinkeltje waarvan niemand de echte naam -de Toren- kent maar waarvan mensen gewoon zeggen 'Ik kom juist van bij Loes'. Waar de kip eeuwig aan het spit zal draaien en waar de winkelinrichting nog steeds zo staat als bij de opening, ergens in het begin van de jaren vijftig.

De klanten zijn meestal dames op leeftijd met een gebloemde schort die elkaar in sappig Antwerps aanspreken met 'tistochwaareej medàm'. Er staat een plastieken tuinstoel voor die dames. Voor als ze moe worden van het -lange- wachten. De kipcurry en vleessla zijn er huisbereid en beleg wordt besteld in 'santemeterkes' en 'schellekes' en 'stukskes'. Twee schellekes heps, drie stukskes van da wusje.

Winter en zomer is het weer het meest besproken onderwerp. Toch wordt er niet veel nieuws over verteld. Het is gewoon nooit goed. Loes knikt van ocharme als een vrouwtje klaagt over haar zere rug en luistert geduldig naar de vakantieverhalen van de kleinkinderen van de vaste klanten. Ze kent de namen van de meeste klanten én hun hele familiestamboom plus de volledige medische geschiedenis.

Je bestelling wordt zorgvuldig ingepakt en in stylo wordt de prijs op het papiertje geschreven. En dan moet je weer aanschuiven. Aan de kassa die altijd even vriendelijk bemand wordt door de zoon of de dochter. Waar je die eurocentjes die je net niet bijhebt volgende keer wel mag betalen. En 'moet ik een zakske geven'? Nee dat hoeft niet, hoor, ik moet niet ver.

Gelukkig.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

hihi, herkenbaar,

Bij ons thuis noemde we het winkeltje: Bij onder den Toren.
Hm I love juegdsentiment kruideniers :-)

kus
flr

veerle zei

Lang geleden dat ik nog in zo'n winkeltje geweest ben. Ik krijg het op mijn 'sijskes' van het lange wachten.

Astrid zei

Hey Sarah, ik kwam hier via Octaview. Leuk leuk!

En de buurtwinkels zijn ook hier (sint andries) zo geweldig. En de buurtapotheek. Gewoon zalig. Daar leer ik dus elke dag weer Antwaerps bij. Niet dat ik het dan kan spreken. Maar het volgen vind ik al schitterend.

Sid Frisjes zei

Is het hetzelfde winkeltje op den hoek waar die dikke soms achter den toog staat?

sarah zei

@flr: grappig! vanaf nu noem ik het ook zo ;)
@veerle: ik kan er de ene dag ook beter tegen dan de andere ..
@astrid: aangenaam! jij hebt ook een leuke blog!
@sid: ma nee gij! 't is juist tegenover de kerk (onder den toren dus hehe :p)

cpt eddie zei

'Den Toren' als titel, ik had al schrik dat het over iets anders ging.

Zelfs in de kempen is het begrip 'buurtwinkel' niet meer zo vanzelfsprekend.

grtz.

Sid Frisjes zei

laat me het anders stellen... is die buurtwinkel niet te vinden op den hoek over de kerk?