maandag 3 september 2007

Juffrouw, of, mevrouw

Sommige mensen weten niet hoe ze me moeten aanspreken. Juffrouw, of, mevrouw, mag ik eens iets vragen? (of juffràke en medàm, waar ik woon).

Ja wat is het nu eigenlijk.

Probleem is dat ik ook niet weet hoe ik mezelf moet definiëren. In technische termen is een échte mevrouw al getrouwd, veronderstel ik. Daar val ik in elk geval al niet onder. Ik vind mezelf eigenlijk nog steeds een meisje, hooguit een juffrouw, ook al ben ik al bijna 27.

Vroeger, toen ik nog écht een meisje was, vond ik iemand van 27 zeker weten een mevrouw. Maar de laatste tijd ben ik daar plots zo zeker niet meer van.

Ben je technisch gezien een mevrouw als je je man officieel aan de haak hebt geslagen? Als je kinderen krijgt? Als je dertig bent? Als je veertig bent? Of als je op je zestigste taartjes zit te eten met je vriendinnen, heel de dag klaagt over reumatiek en stiekem voorkruipt in de Delhaize?

Of ben je pas een echte mevrouw als je vindt dat de jeugd van tegenwoordig toch zo losbandig is en dat alles vroeger beter was? In dat geval ben ik gelukkig nog héél lang geen mevrouw. Waarschuw me als het ooit zover komt!

Groeten
van meisje Sarah

12 opmerkingen:

nats zei

zéker nog geen mevrouw als je 30 bent!

Sid Frisjes zei

Ik weet het ook niet... ik vind het ook altijd wennen als men mij mijnheer noemt al moet ik er direct bijzeggen dat ik op het werk wel eens naar Mr. Van De Ven durf te verwijzen...

xtof zei

Het beste bewijs dat een mevrouw niet oud hoeft te zijn: Mevrouw Stemband!

Alhoewel... hoe oud ben je eigenlijk als je de Grote Meneer Cactus Show gekend hebt...

Karen zei

Officieel: mevrouw als je getrouwd bent, na "mevrouw" volgt dan de familienaam van je echtgenoot. Je bent "juffrouw" als je niet getrouwd bent. Een oude vrijster van 89 die nooit getrouwd is, is nog steeds een juffrouw.

Op school spreken de studenten me ook steevast aan met "mevrouw". Ik moet me dan steeds inhouden om niet 'zeg maar Karen' te zeggen...

B. zei

Als iemand mìj een mevrouw noemt, dan zeg ik met een hele strenge blik en een vingertje in de lucht "jùf-frouw"

Om mevrouw te hebben we nog tijd als we 60 zijn.

Anoniem zei

Bij ons in de kempen houden we het op 'da wijf' of 'vremmes'. Maakt het allemaal wat makkelijker :-)


d.

Anoniem zei

Ik ben nu bijna 62 ssssttt,en ik vind van mezelf dat ik ook niet echt zo een madam ben.Maar juffrouw klinkt dan ook weer belachelijk!!!Sarah zoek daar misschien eens een nieuw woord voor.

sarahzegthallo zei

een jufretje? een medametje? een madouwtje? moeilijk!

B. zei

een mieke?

B. zei

een sarita: creatieve levensgenieter van de vrouwelijke soort, altijd in voor een fiejesje of sauna, supervriendin...

Anoniem zei

Meisje Sarah, voor mij ben je een dame, met het hart op de juiste plaats! Meer hoeft dat niet te zijn!!

Groetjes
Cis

Ann zei

Ik ben zelf 26, al denken sommige personen dat ik nog maar 19 ofzo ben :P Maar toch wordt ik al jaren soms door mevrouw aangesproken. Ik merk ook dat men dit bij andere jongere meisjes doet, en bij jongens meneer. Zoals op de unif, noemen ze iedereen mevrouw en meneer, ook al zijn de studenten soms nog maar 18 jaar.

Ikzelf vind het ook altijd raar klinken.