woensdag 28 februari 2007

Juf Sarah of hoe bloed dan (misschien) toch kruipt waar het niet gaan kan


Al vanaf het moment dat ik ben beginnen werken vind ik dat er iets ontbreekt in mijn job. Maar wat?

Ik weet alleen dat ik bij schoolfeesten van neefjes en nichtjes steevast tranen in mijn ogen krijg. Dat ik jaloers ben als ik juffen met hun klasje-in-fluovestjes door de stad zie paraderen. Dat ik bij het horen van een verdwaalde schoolbel altijd helemaal nostalgisch word. Dat ik heel graag kindjes zie (maar dat wisten jullie al). Dat ik stiekem het liefst kinderboeken lees. Dat ik wou dat ik me met carnaval ook ongegeneerd had mogen verkleden.

Maar, helaas pindakaas, dacht ik altijd, alles heeft een reden en daarom zal jij nooit juffrouw worden.

Tot ik gisteren naar Katho surfte: het kan dus WEL! In twee jaar tijd kan ik via lange afstandsonderwijs (= alles thuis studeren en ongeveer 2 x per maand naar West-Vlaanderen, en natuurlijk ook stages) gewoonweg kleuterjuf worden! How great is that!
Ik kan mijn job houden en als het me dan niet bevalt, stop ik er gewoon mee (hoewel ik daar sterk aan twijfel ;).

En ik hoor je al zeggen “daar heb je Sarah weer met haar wilde ideeën”, maar dit is er zo eentje dat een paar keer per jaar altijd de kop opsteekt. Al vijf jaar lang.

Stel je voor dat datgene waar je stiekem al een paar jaar op hoopte, maar waarvan je dacht dat het praktisch niet haalbaar was, plots toch mogelijk wordt.
Dàt is dus een heel raar gevoel. Ik moet er zelf nog even aan wennen en er eens goed over nadenken. Binnenkort maar eens naar de opendeurdag dus…

Stel je voor: juffrouw Sarah.

17 opmerkingen:

Anoniem zei

GO JUF SARAH GO!!

Sara

Stoffel zei

jaaaa absoluut iets voor jou! zeker als het je droom is, moet je er gewoon voor gaan! en je kan nog altijd zien wat het wordt! no regrets en vollenbak vooruit! x

Jo zei

Ik had een hele tijd ook een soortgelijk gevoel en dit jaar ben ik er dan eindelijk aan begonnen: Lerarenopleiding aan de Hogeschool Antwerpen!
In mijn geval dus aggregatie beeldende kunst.

2 jaar lang 2 avonden per week naar de les, 20 uur stage lopen, een aantal papers schrijven en presentaties voor de klas geven. En dat is veel werk (meer dan het lijkt) en terug gaan studeren is ook niet zo evident als je al 9 jaar niet meer in een aula gezeten hebt.
Maar ik voel gewoon dat ik me enorm veel beter zal voelen als ik een groep iets kan bijbrengen dan dat ik me elke dag naar kantoor moet slepen.

Ik zou wel oppassen met de richting. Kleuters zijn interessante wezens (ik heb er zelf 1) maar kleuterjuffen zijn dat niet altijd (zonder te willen stigmatiseren : ik kom uit een nest kleuterjuffen, geloof me, ik ken er genoeg ...).
Ik weet het wel : je ziet je collega's niet zo vaak als je voor een klas staat (en het is niet zo dat ik hier super-collega's heb), maar toch: je moet in team samenwerken en toch enige sociale interactie hebben op je werk.
Als ik jou was zou ik iets hoger mikken, je kan altijd 'lager' gaan lesgeven als je wil.

sarahzegthallo zei

Hmm.. Mijn mama is ook kleuterjuf en heeft het ons ook altijd afgeraden... :s

Maar kleuters lijken me echt het enige leuke hoor! Niets te "serieus" voor mij.

En in team samenwerken en sociale interactie hebben: dat is toch juist leuk? Of heb ik je bericht niet goed begrepen?

Jo zei

En in team samenwerken en sociale interactie hebben: dat is toch juist leuk? Of heb ik je bericht niet goed begrepen?

inderdaad, dat is juist leuk, ik was niet erg duidelijk.
Dat mis ik hier ook, en ik vrees er een beetje voor tussen kleuterleidsters ...

Kleuters zijn wel leuk, maar kinderen van de lagere school ook (mijn stage is momenteel in een 1 ste leerjaar in de academie van Wilrijk). En pubers zijn wel moeilijker, maar volgens mij des te interessanter. En vergis je niet : kleuters kunnen ook bloedserieus zijn, hun wereld is nog redelijk klein en staat snel op losse schroeven.

Ik zie wel voordelen bij kleuters tov. anderen : voor de dames: thuisblijven gedurende een hele zwangerschap, zeer beperkte lesvoorbereidingen en jaarplannen, beperkte overdracht van kennis ... Maar ook enkele nadelen : elke ochtend een huilconcert, elk jaar meer dan 1000 keer billen afkuisen, geregeld een plas braaksel voor je neus, constant loopneuzen, ...

Soit, het lijkt me zeker leuk werk, maar ik pas toch voor de kleuterklas.

kristof zei

Bel of mail eens met de mensen van de studiewijzer. Misschien bestaat er ook een opleiding die wat dichter bij huis is... (in Brussel kan je op één of twee jaar onderwijzer worden geloof ik, via een redelijk intens programma).
http://studiewijzer.antwerpen.be en mailen maar!

sarahzegthallo zei

Thanks guys!

Billekes afvegen en huilers troosten, daar zit ik echt niet mee in.

Pubers zijn echt niet my cup of tea...

Merci voor de tips in elk geval! Ik zal me er eens in verdiepen!

Sid Frisjes zei

Nu vraag ik me ook weer af wat mijn schoonzusje momenteel aan het doen is... kleuter of lager onderwijs. Ik herinner me wel dat die continu bezig is met werkjes, knutselen etc... hoe gaat dat dan bij het langeafstandsonderwijs? In ieder geval... Go for it!

sarahzegthallo zei

Liesbeth doet kleuteronderwijs. Maar ze zei me dat ze toch schrok van het aantal vuile billekens op haar eerste stage. But hey, alles went he ;)

Dat met die knutselwerkjes in langeafstandsonderwijs weet ik ook niet goed... Daarvoor moet ik eens naar de opendeurdag denk ik.

Sid Frisjes zei

En dan bent ge daar aan gewend tegen dat ge daar zelf aan begint... You should go for it, want ik denk dat je dat echt wel gelukkig kan maken! Tenzij ze bij den olifant nog iemand zoeken om in de winkel te staan en 's woendsdags voor te lezen aan de kleine kindjes :-)

Als het tegenvalt kan je op het einde van de dag trouwens altijd terecht uitpakken met een "wat heb ik een kakjob". You go girl

nats zei

en nog veel meer verlof dan nu!
Alé, begin er maar snel aan.

Anoniem zei

Hey Sarah,

via via (via de blog van Sara eigenlijk) ben ik op uw blog terecht gekomen. Ziet er tof uit!

We zouden u missen natuurlijk, maar dromen zijn er om te verwezenlijken!

Groetjes,
Eveline

Anoniem zei

Als ge dat nu zo graag zou doen,kan ik allen maar zeggen:doen Sarah.Het zal natuurlijk wel heel druk worden,...studeren,knutselen,huishouden,reizen...als dat nog kan.Maar ja het is uw keuze

Karen zei

doen! doen! doen!
ik zie je al helemaal voor de klas staan! kleuter- én lagere school, ik denk dat je het allebei kan. gewoon even voor- en nadelen naast elkaar leggen. succes ermee!!!

Bieke zei

En dan gewoon effe laten weten in welke school je juf gaat worden, kwestie van onze kinders er snel genoeg op de wachtlijst te zetten. ;)

B.

JOke zei

:o)
Schitterend idee,en ook ik zou me al graag op de wachtlijst zetten om, binnen vele jaren, mijn kindjes aan jou toe te vertrouwen!

Anoniem zei

wat een antwoorden. ik ben kleuterjuf en de kleuterklas is meer dan alleen maar billen en neusjes afkuisen. je geeft juist héél veel kennis mee. alleen gebeurt dit op een andere manier dan in de lagere school. als je het alleen zou doen voor de dagen vrij raad ik het je echt af. tijdens die dagen heb je namelijk heel wat werk. de mensen die het tegendeel beweren zouden zichzelf eens in vraag moeten stellen over hun lesgeven in het kleuteronderwijs.

jufjessy