maandag 21 augustus 2006

Vogelnestjes


Zo nu en dan steekt er een Culinaire Heimwee de kop op. Vandaag waren de vogelnestjes aan de beurt.
Eerst Hulplijn Mama geraadpleegd en dan vol goeie moed eraan begonnen. 't Was overheerlijk -ik ben best fier op mijn allereerste vogelnestjes- maar er moet me toch iets van het hart.

Ten eerste:
Wààrom deden onze moeders (die van mij toch in ieder geval) elke dag zoveel moeite? Wààrom elke dag vier potten gebruiken als je het met één ook kan? Ik heb mezelf daar staan uitsloven..! Puree stoempen terwijl ik met mijn andere hand in de tomatensaus roerde en daar tussenin af en toe ook nog de vogelnestjes omdraaien.. Dat vergt echt een heleboel organisatietalent.

Ten tweede:
Ik heb welgeteld drie kwartier staan koken. Op een goeie vijftien minuten was al dat eten gewoon op! Waar is het evenwicht? Als ik geen Vlaamsche Kost maak (dus wok, of pasta, of couscous of wat dan ook...) dan is dat mooi verdeeld: ongeveer twintig minuutjes koken - twintig minuutjes eten.

Ten derde:
Met iedere hap die ik nam voelde ik mijn cholesterol-barometer zo de lucht in schieten. Na het eten zag ik er dan ook uit of ik zou op "Je bent wat je eet" komen... Het eerste halfuur is het trouwens compleet onmogelijk om me ook maar een kléin beetje te verroeren.

Ten vierde:
Die afwas! Jongens! Als het koken op zich alleen lang duurde, dan viel dat nog mee. Maar dàn moet je nog eens een halfuur staan afwassen (en potten uitschuren want zo groot was je organisatietalent dan ook weer niet, dat je kon vermijden dat de saus een klein beetje aangebrand was). Met al die cholesterol in je lijf.
Gelukkig is er een deze Moderne Tijd ook nog een man om je daarbij te helpen.

En dat deed ons moeder dan, bijna elke dag opnieuw.. en nog altijd. Zoals ze in de Kempen zouden zeggen: kvèènetstraf!

Toch blij dat mama me een wok voor Kerstmis heeft gegeven.

Maar 't was eigenlijk wel echt superlekker. Geen comfort food maar nostalgia food... altijd leuk op een winterse dag in augustus.

16 opmerkingen:

natsalie zei

de volgende keer moet ge proberen om een half uur te eten ipv een kwartiertje. Dat is veel gezonder, en ge hebt er langer 'geniet' van, zoals ze in de Kempen zouden zeggen.

natsalie zei

Wat trouwens goed helpt om een paar kilo's kwijt te geraken, is 's middags slaatjes eten ipv boterhammen met vettig beleg. Bij mij zijn er hierdoor al 2 kilo verdwenen op een dikke 1,5 maand, en ik kan nog altijd evenveel eten. Je kan er best wel voor zorgen dat er wat variatie zit in de slaatjes, anders wordt het saai, en voel je je als een konijn.

Een paar van mijn favorieten:
- raketsla met mozarella, tomaat, basilicum, pesto en pijnboompitjes, overgoten met een scheut balsamico.
- gemengde sla met gebakken/geroosterde groene aspergepunten, en rauwe groentjes naar believen
- sla (naar voorkeur) met fetablokjes, gevulde olijvenblaadjes, parika, preischeutjes, komkommer
- slaatje met geitekaas en honing (liefst beid warm), rozijntjes, (wal)noten, komkommer en radijsjes

En het grote voordeel is dat ik hier best wel veel van kan eten, en toch nog afvallen!
Dit vul ik dan meestal aan met in de voormiddag een kop (zelfgemaakte) soep of een stuk fruit, en in de namiddag een yoghurtje of een stuk fruit. 's Avonds eet ik hetzelfde als voordien.

Zeker proberen!

Sarah zei

oei, ik wist niet dat ik zo hard verdikt was? :)

dat "je bent wat je eet"gevoel is meestal alleen maar een half uur na het eten van vogelnestjes, maar toch bedankt voor de tip!

Sara Palmaers zei

Neen Sarah, je bent zeker niet dik. Er kunnen gerust nog een paar vogelnestjes bij ;-) Proficiat voor het bereiden van die nostalgische maaltijd. Het leven is aan de durvers!

Sara.

Sid Frisjes zei

De grote fout die gemaakt wordt door niet Italianen bij het maken van tomatensaus is de volgende.

Wij flikkeren die saus/ tomaten / look / uitjes met een teveel aan vet in de pan en staan daar na 5 minuten al direct in te roeren omdat het spel pruttelt.

Hoe doen de Italianen dat:
beetje olie in het midden van de pan, (dus niet in heel de pan) uitje/look fruiten, vervolgens gemixte tomaten(of gewoon saus) toevoegen alsook een glas water en even omroeren. Zet dit op een zacht vuurtje en je saus staat niet direct te koken (lees aanbranden) het water verdampt en de saus dikt in waardoor ze meer smaak krijgt.

Volgens de Italianen dus.

Sarah zei

Merci, maar dit was op de wijze van mijn eigenste mamaatje: eigenlijk een beetje bechamelsaus maken met een beetje tomatenpuree erbij.. heerlijk bij puree en eitjes!

natsalie zei

Voor alle duidelijkheid: je bent niet te dik!!!
Maar omdat je over 'je-bent-wat-je-eet' begon, wou ik mijn tips delen. Sorry voor misverstand.
En Sid Frisjes, gij moogt wel eens bij ons Italiaans komen koken! Want zelfs een simpele tomatensaus klinkt heerlijk.... mmmm honger...

Sid Frisjes zei

De bokes met kaas en choco daarnet vielen alvast tegen. :-)

E. Stilker zei

I hartje vogelnestjes!!

En je hebt ook de echte "leuj weive toemattesaus" erbij gemaakt.

Bij ons was/is vogelnestjes het paasgerecht bij uitstek. Maar er waren wel krokettje en gestoofde prei bij.

Sarah zei

allez allez ik kom hier nog vanalles te weten! ik zal eens een boek moeten schrijven over culinaire heimwee-toestanden!

inderdaad leujweiventomattensaus, maar wél lekker he :))

zou het wel raar vinden met prei?? maar ja.. wie weet.. volgend jaar bij pasen hihi

Anoniem zei

Seg die foto: zaten die vogelnestjse IN een tomaat?? Zo heb ik dat nog nooit gezien! Wij eten er ook tomatensaus bij (niet de luie-je-weet-wel-versie), maar ik doe geen tomaat rond mijn gehakt. Of gehakt in mijn tomaat. Maar het ziet er wel yummie uit!
Mogen wij volgend jaar met Pasen bij jullie komen eten? ;o)
B.

Sarah zei

nee! haha :)

die tomatensaus is OVER dat nestje gegoten. dus daarom ziet dat er zo uit. niks geen trucjes of speciale technieken hoor.

Anoniem zei

Nu moet mij toch dwingend iets van het hart :wie durft er mijn overheerlijke tomatensaus een luiewijvensaus noemen....nu voel ik mij toch een beetje in mijn culinaire kunsten aangetast.In elk geval ....het heeft gesmaakt en dat is pas belangrijk.Nu wil ik u nog een beetje uitleg geven over de " heek"Heek;een gedroogde,gezouten vis met de mooie bijnaam "mooie meid".In spanje ,waar hij gevangen wordt,maakt men hem klaar als "Merluza a la plancha" of op de plaat gebakken heek....een topper in de visrestaurantjes en de huiskeukens.Ook in frankrijk wordt de"merlu" zeer gewaardeerd.En wat denkt ge nu van mijn culinaire kennis!!!!!

Sid Frisjes zei

Lap, iemand heeft de mamam kwaad gemaak... blij dat ik het niet ben.

Anoniem zei

mmmmm wanneer mag ik nog eens komeneteuh?
M.x

Sarah zei

aiaiai.. en wie mijn mama kwaad krijgt! oeioei, al goed dat je naar Canada emigreert E.Stilker ;))
alhoewel mijn mama heeft ook een bezem en een glazen bol (heeft ze ons zelf wijsgemaakt vroeger he!)