In sommige kringen doet een discussietje de ronde in verband met de perfecte kooktijd van een lichtgekookt eitje.
Naar mijn mening is vier minuten voor een lichtgekookt ei -dat niet snotterig is, maar wel heerlijk smeuiig- perfect!
Eerst azijn in het water doen zodat de eitjes niet barsten (hielp wel niet maar kom), de eitjes er pas in leggen als het water kookt en dan de timer instellen voor vier minuutjes. En daarna de eitjes goed laten schrikken.
Nee, Interloper of Blitzkriegnoise, niet door een angstaanjagend gezicht te trekken of beginnen te gillen, gewoon met koud water.
Daarnet nog getest en de vier minuten-regel is weer helemaal goedgekeurd! Men zegge het voort!
6 opmerkingen:
tegen het barsten kan je misschien met een eierprikker een gaatje prikken bovenaan in het ei, waar de luchtkamer zit... vervolgens barst het eitje zeker niet...
Ben nog altijd eerder voor de 3min30 te vinden .... ik wil echt die lopende eierdooier!
Het was een lekker eitje!
Een niet onbelangrijk item dat hier nog niet werd aangehaald is het verschil tussen het ei dat gewoon (zoals een ei bewaard zou moeten worden) "van 't schab" komt, of een ei dat vanuit de frigo een kokend einde wacht.
Vier minuten voor een schab-ei is perfect.
Een frigo-ei kan gerust een half minuutje meer gebruiken.
Het schrikken moet wel degelijk onder koud STROMEND water gebeuren. Een ei dat gewoon in koud water blijft liggen heeft niet hetzelfde effect. Een mogelijke oplossing als er geen stromend water voorhanden is, is het stilstaande kommetje water met ijsblokjes.
Bon appétit!
de fantast-ei-se
xtof
Ja want als er geen stromend water is, dan zal je zeker ijsblokjes bij de hand hebben! ;o)
Heerlijk toch, die onzinnige discussies bij een zomers temperatuurtje!
Oh ja, mijn eitjes moeten het altijd minstens 5 minuten uitzweten in het kokende water, want ik kan mji gewoon niet verzoenen met het idee dat ik een kip in wording rauw naar binnen moet slurpen... Jakkes. Dus ook geen sunny sides up voor mij!
http://www.kk.org/cooltools/archives/001220.php
Een reactie posten