donderdag 9 februari 2006

From Antwerp, witloof



Probeer dit eens ipv de traditionele witloof-met-kaas-en-hesp-in-den-oven (wij deden er sowieso al zalm rond ipv hesp):

Nodig (voor 2):
- een stuk of vier, vijf (zes?) stronkjes witloof
- geitenkaas (wij hebben een “rolletje” gebruikt)
- prosciutto (of bacon)
- sesamzaadjes
- beetje peper uit de molen

Doen:
Witloofstronkjes in de lengte doorsnijden en vijf minuutjes in ruim kokend water laten gaar worden. Grill-oven voorverwarmen.

Als de witloof gekookt is, schikken in een ovenschaal.
Reepjes prosciutto (origineel was het bacon) over de stronkjes leggen.
Daarop geitenkaas verkruimelen (wij hadden van die schijfjes).
Beetje peper, en daarbovenop sesamzaadjes strooien.

Gegeten met krielaardappeltjes in de schil + kruidenboter.
In het recept stond dat als bijgerecht bij bv. ribbetjes ofzo, maar je kan het ook als hoofdgerecht eten, vind ik.

Verrukkullukke combinatie!

(en ik die vroeger nog eens twee uur voor een bord met kouwe witloof heeft gezeten, omdat ik er bijna moest van overgeven ;)

15 opmerkingen:

Sid Frisjes zei

Wij hebben bij Coolinary nog een vacature voor functie

"Kokkin van't stad"

Bedoeling is een wekelijks/tweewekelijks recept vanuit de ghetto van't stad te publiceren.

Gegadigden melden zich aan via niet nader vrijgegeven bronnen!

E. Stilker zei

Mmmmm...

Witloof is ook heel lekker in een quiche met peertjes en brie ... of half brie half geitenkaas, met honing en wat tijm.

sarahzegthallo zei

Haha, misschien moet je "kok van 't stad Leuven" aanwerven? (zie e.stilker)

Sid Frisjes zei

De vacature post komt er wellicht deze middag aan...

MBT tot de witlof nog melden dat ik dat absoluut niet lust en ik vroeger ook wel enkele uren voor zo'n bord heb versleten onder het motto "niet op,niet van't tafel"

.s zei

Het was lekker!

Stoffel zei

same here... witloof is nooit mijn ding geweest... waarom blijken de typisch belgische dingen zo een slecht imago te hebben (bij mij dan)? witloof? Spruitjes? steak-frites? gentse waterzooi? ...

maar toch, je recept (en enthousiasme) werkt aanstekelijk en motiveert me om dit uit te proberen... kan er iemand enkele witloven opsturen naar schotland aub?

Sara zei

Njam, njam! Hier een grote witlooflover! Dit receptje wordt zeker uitgetest een van de komende dagen. Bedankt Sarah!

Groetjes, Sara.

sarahzegthallo zei

Het is ook gewoon de manier waarop je de dingen klaarmaakt he.

Bijvoorbeeld, doe eens een paar spruitjes in je wokschotel (gewoon in de helft snijden en mee laten bakken), of witloof met appeltjes (alhoewel aan rauwe witloof waag ik me ook nog niet ;), en niet alles vreselijk plat laten koken, maar nog een klein beetje knapperig houden..

Wat denk je?

Sara zei

En vergeet niet dat ik dan ook nog eens uit de Witloofstreek kom he ;-)

sarahzegthallo zei

Is het jullie ook al opgevallen dat die "food"-rubrieken op mijn blog altijd zo'n hoge "kijkcijfers" halen??

Even aan cross-selling doen: voor de foodies onder jullie, bezoek ook eens www.coolinary.be (binnenkort met logo van ondergetekende erop - hopelijk). Ook steeds handige tips!

sarahzegthallo zei

O ja, aan Sara en Stoffel:

het is blijkbaar niet omdat iemand uit de witloofstreek komt dat je dat graag lust (Stoffel is van Pepingen, of is dat niet meer witloofstreek en enkel Pajottenland??)

Bieke zei

Hey Sarah, ik wou je gewoon ff laten weten dat ik altijd zo ongelooflijk goedgezind word als ik jouw blog lees! Ik stel voor om ook een papieren versie te maken en een hondertal exemplaren aan mij af te leveren, zodat ik die kan doorgeven aan mijn zuurpruimerige (kwestie van toch een beetje in het food-thema te blijven) collega's!
;o)

Oh, en van die spruitjes: ik heb dat onlangs klaar gemaakt om mjin ventje te plezieren, want ik lustte dat vroeger ook absoluut niet, maar dat is nu dus anders! En dat zal echt niet aan mijn kookkunst gelegen hebben, want ik heb die spruiten gewoon in de pan gebakken met peper, zout en muskaatnoot. Conclusie: spuiten zijn heel erg lekker!! Ik vind het toch wel straf dat onze smaakpapillen zo veranderen met de leeftijd hoor. Kwestie wat leren we met de jaren allemaal nog eten! ;o)

sarahzegthallo zei

ehm.. bieke, je hebt toevallig toch geen drugs- of ander probleem he? Ik vind SPUITEN namelijk helemaaaaaaal niet lekker :D

En bedankt voor je lieve complimentje, als ik nog eens iets voor je kan doen..?

Luv ya!

E. Stilker zei

Probeer ook eens witloof rauw met appeltjes, gekookte eitje en wat mayonaise en p & z.

BTW: wij aten thuis altijd witloof met macaroni met kaassaus en hesp.

.s zei

Bij ons was dat met heps in de plaats van met hesp. Ook lekker!