zondag 19 december 2010

De hel genaamd 'koopzondag'

Wat ik me de laatste dagen afvraag:

1. Wie haalde het ooit in zijn hoofd om koopzondagen uit te vinden?

2. Is er één mens die overvolle straten en winkels leuk vindt?

3. Waarom nemen al die mensen dan ook nog eens hun kínderen mee?

4. Hoe komt het dat het voltallige winkelpersoneel van de Meir en consoorten nog niet in de psychiatrie is opgenomen? (ik bedoel maar: én de hele dag kerstliedjes, én irritante klanten, én werken op zondag?!)

5. Waar stockeert de mensheid de elementaire beleefdheid tijdens deze dagen? Graag laten weten in de reactiebox zodat ik daar volgend jaar ook mijn goede manieren kan achterlaten om mijn ellebogen te gebruiken bij het voorkruipen, spullen uit mensen hun handen te rukken en deuren tegen neuzen te laten klappen.

Valt het op dat mijn kerst-ergernis zich vandaag een weg naar het absolute dieptepunt katapulteerde? Vandaag -koopzondag, I know...- bevond ik mij namelijk in de hel genaamd 'Decathlon'. Passeerden ontelbare keren de revue - in deze volgorde:

1. 'Gezellig slenterende' en dus vreselijk in de weg lopende, uitgezakte vrouw

2. Gevolgd door een afgeleefde man die duidelijk liever thuis naar het veldrijden wou kijken

3. Met daarachter een winkelkar die meer weg heeft van een hond-aan-de-leiband dan van een winkelmandje

4. En ongeveer een kilometer dààrachter -gewoon op het geluid afgaan- stonden/hingen/lagen de jengelende, zeurende, bloed van onder de nagels halende, flauwe, ambetante joeng. (jaja, kom maar op met uw 'wacht maar' - maar ik boek nu al een babysitafspraak voor al mijn kerstinkopen tijdens de komende twintig jaar, of nee, doe maar dertig!)

Weer nam ik enkele voornemens. Wil iemand mij hier volgend jaar rond oktober-november aan herinneren? Zelf ga ik ze waarschijnlijk weer niet onthouden:

1. Nooit meer buitenkomen op koopzondag

2. Heel het jaar door uitkijken naar cadeautjes en niet wachten tot de week voor Kerstmis

3. Mijn familie overhalen om zelf geschenkjes te maken

Gelukkig waren/was er nog de:

1. Leuke spulletjes op Café Ateljee - met de heerlijke stoffen van Vermiljoen, die zich te pletter knipte voor al die vrouwen die ook blij waren dat ze de kersthel ontvlucht waren

2. De mooie mutsen van Knitting For Life

3. Mijn huis in kerststemming dankzij de mooooooie lantaarntjes van bij Goed Van Doen

4. En mijn kerstboom - dit jaar gepimpt met prachtige engeltjes (ook Goed Van Doen) en de onvermijdelijke maar o zo leuke Hema-spulletjes

5. De geur van lucifers

6. En de sneeuw, kraak, kraak, dwarrel, dwarrel - ondanks de miserie blijf ik het leuk vinden (als ik binnen zit, tenminste)

Och, kijk toch eens hoe mooi:

13 opmerkingen:

Celestine zei

Awel, ik was vree rustig op de Meir vandaag! Ik heb er echt van genoten... da's misschien ook gewoon gemakkelijker omdat ik geen druk voelde. En de sneeuw + het koor + money in the pocket = kerstshoppen all the way.

Ik ben ook -met mijn boerenbotten- naar het Cafee Ateljee geweest. Om met Lien te tetteren. Awel en nu herken ik u misschien. Als ik die foto hieronder zie.

En ik ben natuurlijk mijn Vlaggetjes for life gaan afhalen. Oh, ik heb het al eerder in mijn leven gezegd, maar die buurt verwarmt mijn hartje steevast.

Maarten zei

Wat doet u in de stad op zo'n koopzondag, de stad moet u ook mijden op zo'n dag. Tenzij u op de Meir woont natuurlijk, maar in zo'n geval mag u hopen op stevige sneeuwstormen die de meeste klanten thuis houden of kiezen om te vluchten voor 10 uur 's ochtends.

Sarah zei

Celestine, heb je mij gezien dan? Oh nu ben ik ook benieuwd hoe jij eruit ziet natuurlijk!

En Maarten, inderdaad... zie het lijstje met reminders aan mezelf voor volgend jaar! Maar de Decathlon is aan de rand van de stad.

Misschien daarom ook dat het zo rustig was op de Meir (waar ik dus niet geweest ben): iedereen zat in de Decathlon. ;)

Maarten zei

Aha :)
Als niet-zo-erg-thuis in Antwerpen was ik in de veronderstelling dat de Decathlon iets op de Meir was.

Miss Stik zei

Wat jij je afvraagt ivm de kinderen. Ga jij binnen een paar maand je beebje misschien alleen thuis houden? Toch geen babysit nemen voor wat inkopen toch? Veel opties zijn er dus niet. Maar aan al die buggys stoor ik mij grondig. Kinderen van 2 of 3 jaar kunnen toch best enkele uurtjes stappen.
Winkelstraten mijd ik zelfs tijdens een gewoon weekend.

vermiljoen zei

ik wou nu zeggen dat ik principieel teegn koopzondagen ben, omdat mensen voor de consumptie op zondagen niet aan het werk zouden moeten zijn... Nu stond ik gisteren zelf stof te verkopen. Mijn principes, aiaiaia toch nog eens moeten over nadenken. note: het winkelpersoneel dat op koopzondagen werkt verdient echt veel, dus dat maakt voor hen veel goed, denk (k)

chris zei

baysit is al genoteerd in mijn agenda, dus al een probleempje minder voor ullie,

oma chris

Nicolekebolleke zei

Hear hear!

Sid Frisjes zei

En Meeuwssen die Nijs in de laatste meters voorbij ging... Goed idee om naar het veldrijden te zien hoor. Ik wacht traditioneel tot de 24ste om in gang te schieten? Nog erger dan ne koopzondag hoor!

Sarah zei

Oei Miss Stik, niet slecht bedoeld, tuurlijk zullen we wel eens naar de winkel gaan mét, maar zoals je leest is er een nogal gewillige oma in het spel ;-) Lucky us!

En Vermiljoen, als jij op zondag werkt dan worden héél veel vrouwen daar héél hebberig van denk ik :-)

Bieke zei

Sorry Sarah, ik kan het toch echt niet laten: wacht maar... :D

Miss Stik zei

Oei, klinkt harder dan ik bedoelde. Ik wou maar zeggen dat dat niet altijd praktisch haalbaar is. Maar bon, ik heb er geen last van want om dezelfde reden als Vermiljoen winkelen we niet op zondag. Alhoewel we wel bij de bakker langsgaan, het schaap.

Sarah zei

Niet erg hoor, Miss Stik, zo hard had ik het nu ook weer niet opgevat. ;-) En ik realiseer me ook wel dat het niet altijd zo eenvoudig zal zijn.

Dus, Bieke, ok dan, over een paar jaar krijg je waarschijnlijk wel gelijk :-)