woensdag 27 januari 2010

Sarah goes hippie

Oef! Mijn mail naar het voedselteam is eindelijk verstuurd. Binnenkort krijgen we elke week een kraakvers kratje van een Vlaamsche boer, met inlandse groenten en fruit, én nog eens zo milieuvriendelijk mogelijk geteeld ook! Njammie! Oh, ik zou zo graag elke dag een paar uurtjes in mijn eigen moestuintje schoffelen, zaaien en wieden, maar tot nader order groeit er op ons terras in postzegelformaat niet veel eetbaars, dus tot die tijd is het voedselteam een prima oplossing, me dunkt!

Niet dat ik uit een geitenwollensokkenfamilie kom, want mijn mama vindt alles dat ook nog maar een béétje naar 'bio' ruikt je reinste onzin - "en je betaalt er nog eens zoveel voor ook!" Maar ik vind het een leuk idee dat er geen vieze dingen op mijn eten zijn gespoten. Enfin. Ieder zijn meug, zeker?

Ik fiets zo vaak ik kan en als dat niet lukt ga ik trein-tram-bussen en als dat niet lukt of goed uitkomt neem ik wel de auto.

Verder neem ik (als ik het niet vergeet) mijn flashy mandje mee naar de supermarkt, koop ik meestal glazen flessen en eet ik niet veel vlees. Voor mij de logica zelve, maar enfin, voor sommige mensen blijkbaar nogal een opgave.

En toch vind ik het niet genoeg. Mijn hart breekt als ik zie in hoeveel papiertjes, plastiekjes en folietjes mijn eten verpakt wordt. Waar gaan die dingen allemaal naartoe? Maar ik kan toch moeilijk niks meer kopen dat in een verpakking zit? Ik zou nogal verhongeren! En als er nu iets is dat ik niet van plan ben is het verhongeren!

En vandaag wou ik met textielverf een sjabloontje op een rompertje drukken (voor een vriendin, gene paniek). Rompertje: 100% katoen? Check! Maar bestaat dat eigenlijk, ecologisch verantwoorde textielverf? En ik naai zo graag maar waar vind ik -betaalbare- milieuvriendelijke stofjes? Want in het begin was ik nogal snel om alle stofjes-in-de-aanbieding mee te grissen - maakt niet uit welk materiaal, nu denk ik: kan het misschien toch iétsje ecologischer alstublieft?

Enfin, er is dringend werk aan de groene winkel. Vindt u ook niet? Maar ik ben niet van het bij de pakken neerzittende type, dus laten we het over een positieve boeg gooien. Er zijn ontelbaar veel bloggers die mijn bezorgdheid delen en er vaak hele leuke oplossingen voor vinden. Riet deelt er zelfs fantastische awards voor uit (en terecht aan meisjesmama, amai!). Nu lees ik ook net dat Eloleo ook met een kringloopproject is begonnen (210 stoffen zakjes in 2010), supergoed idee! En nog veel meer mensen zijn er precies actief mee bezig. Misschien wordt het wel tijd voor een Nieuwe Beweging :-)

Dus laat mijn reactiebox gerust een oord van inspiratie en ecologische vibes worden vanaf... NU! Of lees al eens wat die andere blogsters hierboven ondernemen: misschien geraakt u wel geïnspireerd.

Enfin, om een lang verhaal kort te maken: wat denkt u? Is dat niks voor mij, zo'n Woodstockpakje?

13 opmerkingen:

Eefje zei

hum hum
niet echt geslaagd, maar als je je voetafdruk nog kan verkleinen, kan ik dit aleen maar toejuichen!!!!

sarah zei

Ga zeker eens kijken op www.lowimpactgirl.be, zij probeert ook op alle mogelijke manieren haar voetafdruk te verminderen. Very cool!

Enne ipv. naaien, een beetje breien met de récupwol van bij Julija!
http://www.lowimpactgirl.be/2009/12/wool-and-the-gang/

meisjesmama zei

Ow yeah! Sexy!

Welkom bij de groentenpakketters ;-)
Het is een hele uitdaging in de keuken vind ik maar zo gigantisch lekker allemaal!

Een tip misschien, het kookboek 'Vegetarisch genieten' (heeft een groene kaft, geschreven door twee madammen die hier in Gent 'de warempel' hebben) is werkelijk ideaal voor als je seizoensgroenten eet. Heerlijke recepten! Een aanrader!

Janina Modaal zei

En die groentenblog waar ik het eens over had, die komt er ook, ooit *zucht*
Ik moet eigenlijk enkel nog een deftig sjabloontje kiezen en dan kan iedereen zijn recepten beginnen spuien...
Nog efkes geduld.

Schoon kostuumke trouwens :o).

Stien zei

Mijn groentenmand komt binnenkort ook terug! In Leuven altijd bij een voedselteam gezeten, hier in Tienen was er nog geen maar dat wordt gelukkig opgestart (geïnteresseerde Tienenaars: www.hapklaar.be).
Joepie!

muriel zei

wat goed, van dat groentepakket...moeten wij eigenlijk ook doen...we kopen nu zoveel mogelijk biologische produkten (zuivel! en kip! en vleeswaren!) om de plantjes en dieren een beetje te steunen. En ook onszelf beschermen tegen al die kankerverwekkende sausjes wat blijkbaar overal in zit.
Enneh, verder lekker alles tweedehands en zo min mogelijk 'made in china'.
Heel goed dat je van start bent gegaan, het bewustzijn moet nog bij veel mensen groeien!

Sid Frisjes zei

Pfft, In Turnhout zitten die 'boeren' precies niet, terwijl ik dacht dat die allemaal van daar waren. Gelukkig hebben we er een Bio Planet en, 'De Wieltjeshoeve' een grote biowinkel met eigen teelt gezonde verswaren. Behalve de prei, die staat te dicht bij't kerkhof.

Ledlampen, een abonnement op de tram ipv die losse kaartjes, kortere douches, idd seizoensgebonden eten, groene pannen, ...

lachende lin zei

Je bent duidelijk geen kind van de sixties. Dat kloffie staat je werkelijk niet. Welkom in het voedselteam. We zullen mekaar daar wel eens tegenkomen.
Ik heb ooit eens een boekje gehad met recepten om zelf natuurverven uit planten te maken. heb in mijn hippietijd op de academie ooit een wandtapijt gemaakt met restjes stof, geverfd met plantenverf. Als ik dat boekje ergens terugvind, mag je het hebben.

tinnneke zei

het staat je beeldig!

wij zeggen ook al jaren dat we die groentenpakketjes gaan nemen, en dit jaar gaat het ervan komen (zeggen we met de beste bedoelingen). ik ben het er ook helemaal mee eens dat er veel te veel verpakking wordt gebruikt. al die styrofoam en plastiek... nergens voor nodig, vooral omdat er veel milieuvriendelijker alternatieven bestaan maar die zijn net iets duurder en dus minder populair bij de fabrikant. ik ben voor de Nieuwe Beweging! allons-y! to the rescue!

Nele zei

ja! Bio is beter voor jezelf èn je steunt er duurzame landbouw mee!
Ik ben ook een groentepakket'er en wil wel gemakkelijke recepten uitwisseln (in de aanbieding rode biet en witte kool)

Anoniem zei

ik zal mijn steentje bijdragen door veel meer bij u te komen eten. hoef ik al niet al die verpakkingen te kopen. en k zal dan al uw flessen meenemen voor de glasbak en uw afwasje met ecover doen. M.

sarah zei

Hoe, M., ik wacht eigenlijk nog altijd om eens bij u te komen eten?? ;-)

**Sabine** zei

Hoi, Ik heb je vandaag pas gevonden :-)

Wij doen ook aan groentenpakketten en kopen zoveel mogelijk onverpakt gerief.
Maar het is idd niet altijd makkelijk.

Ik heb een blog over bio-vegetarisch koken, maar wel eerder speciefiek op kinderen en jonge gezinnen gericht, er komen nogal wat biogroenten in voor, weet maar nooit of het wat inspiratie kan geven (http://veggiesvoorkabouters.blogspot.com)

Als je het mij vraagt: dat woodstockpakje, het staat je wel, maar is dat wel biokatoen, en die prints, zijn die wel verantwoord? ;-)