zaterdag 2 januari 2010

Een nieuwjaarsverhaal over een boterham met mayonaise en pickles

En, heeft u een beetje genoten van de laatste dagen van 09? En ook van de allereerste van het jaar 10? Ik alvast wel! Straks lezen zeven (niet allemaal meer zo) kleine kindertjes van mijn zussen hun nieuwjaarsbrief voor aan al hun meters, peters en grootmoeder. In tussentijd schrijf ik mijn nieuwjaarsbrief voor u. Een verhaaltje over wat ik u toewens in dit krakend verse jaar. Het gaat over boterhammen.

Sommige mensen zweren bij kaas op hun boterham. Hoeveel nieuwe soorten speculaaspasta of slaatjes er ook op de markt komen, kaas zal het zijn. Andere mensen, zoals ik vroeger, eten boterhambeleg in periodes. Op de lagere school, ging dat gepaard met een strikt maar totaal onvoorspelbaar boterhambelegregime. Vier, vijf, zes weken lang at ik niets anders dan paté op mijn boterham. Mijn moeder moest 's ochtends al niet meer vragen wat ik op mijn boterham wou: paté zou het zijn. Dan, from out of nowhere, veranderde die voorkeur totaal onaangekondigd en schakelde ik wekenlang over op smeerkaas. Of pepersausis. Of choco. Of choco met korreltjes.Waarop mijn mama in allerijl naar de supermarkt rende om een maandvoorraad van het vorige om te ruilen voor een nieuwe stock van het volgende.

Tegenwoordig is mijn beleg behaviour totaal onvoorspelbaar. Maar een constante die zo nu en dan de kop opsteekt is een trucje dat ik van mijn schoonmoeder heb geleerd. Enkele jaren geleden vertrouwde ze me toe dat ze gek is op een lekkere, bruine boterham met daarop een laagje mayonaise met daarop een laagje... pickles. Echt waar! Ooit had ze het uit noodzaak verzonnen -waarschijnlijk omdat ze even niets anders in huis had- maar eigenlijk bleek het een goddelijke combinatie te zijn.

Gek he? En toch: voor u massaal hysterisch gillend richting kotszakje rent: probeer het eens. Gewoon doen. Eén hapje proeven, is dat niet wat we de kleine kindertjes ook wijsmaken? Als u het nadien echt niet lust: geen enkel probleem. Maar dan heeft u het tenminste geprobéérd.

Misschien kan u ook eens hetzelfde doen voor die nieuwe buren, waar u nog niet mee sprak (en die u er eigenlijk maar raar vond uitzien)? Of voor die cursus die u al zo lang wilde gaan volgen? Of voor die vriend die iets anders doet of denkt dan wat u zou doen of denken? Of voor die weg die u nog nooit insloeg?

Dat is mijn wens voor u dit jaar: voor iedereen een boterham met mayonaise en pickles.
En dat u er eens flink in mag bijten.

11 opmerkingen:

tinneke zei

of pindakaas (dat is voor sommige moeilijke eters al een stap te ver) met sla (jep) en mayonaise. klinkt ronduit vettig, maar is best lekker. is een familiegeheim van een vriendin met koksdiploma...

tinneke zei

dus ook van mij smakelijke wensen voor 2010! maar er een potje van!

tinneke zei

dus ook van mij smakelijke wensen voor 2010. maak er een potje van!

Maarten zei

Kaas met appelstroop

Maar wie weet probeer ik het. Als ik 't echt niet lust, mag ik het potje dan naar jou opsturen?

Octavie zei

Kaas met een dun laagje picalily. Dat is het. Ik moet je nog mailen hè. Ja. Is er een beetje bij ingeschoten met al dat kinderen baren en zo. Doe ik. Deze week.

Els zei

Een warme, originele wens! Mooi.
En wat de muzieklijstjes betreft: mijn man heeft dezelfde "prehistorische" muzieksmaak als gij: onze cd-rekjes staan vol met soul, jazz, funk etc.

Anoniem zei

Dank je wel en voor een boke banaan met choco!
Een smakelijk 2010!

Sylvie zei

Of een boke met kaas met choco! Maar dat is misschien niet zo vreemd als een boterham met mayonaise en pickles. Voor jullie ook een geweldig 2010!!!!

sanneke zei

Zeker het proberen waard! Boterhammen met pindakaas en hagelslag zijn hier favoriet bij de kinderen, maar ik zou zelf wel weer eens zin hebben in een boterham met Hollandse belegen geitenkaas en lemoncurd. Mmm!

Anoniem zei

最敏捷的,未必贏得競賽:最強大的,未必贏得戰爭:時間與機會才是主人..................................................

veerle zei

Je bent toch niet zwanger, want zulke rare goestingen... ?

Toch is het een mooie wens. Dank je. Voor jou wens ik hetzelfde én een maand februari die voorbijvliegt.