donderdag 26 november 2009

Pareltjes om de hoek

Soms blijk je gewoon al twee maanden achter het hoekje van een paar heerlijke winkeltjes te werken! Ik denk dat ze mij vanaf nu 's middags niet meer vaak gaan zien in de refter.

Het eerste pareltje dat ik deze week ontdekte, kende ik al langer, maar alleen virtueel. Julija verbaasde me al jaren met de dingen die ze toonde op haar blog. Nu heeft ze in de Nationalestraat ook een zalig winkeltje - zo eentje waar elke creatieveling stiekem van droomt: Julija's shop.

Het is gewoon om van te snoepen, zo schattig is het! Man, dat meisje kan breien! En haken! En -vooral interessant voor mij- er zijn supermooie stofjes te koop. Vooral bij het zien van de stoffen van Kokka en Cloud 9 gingen mijn handen jeuken...

Helaas: einde van de maand... Maar als de persoon van mijn familie die mijn naam heeft getrokken voor Kerst meeleest: dit is een hint! (Oh, juist, ja, ik wou geen 'echte' cadeautjes meer, zeker? Damn.)

De tweede ontdekking is iets minder dromerig en iets meer boerendochterstijl. Er is namelijk een Aveve City net geopend! En toevàllig net achter mijn hoek. Volgens mij doen ze het er gewoon om, hoor. Er is volgens mij iemand vastberaden in de weer om ervoor te zorgen dat mijn bankrekening op het einde van de maand standaard geplunderd wordt.

In deze winkel kocht ik alvast drie van die notenzakjes-voor-de-vogeltjes. In een wanhopige poging om geen vieze duiven maar schattige pimpelmeesjes op ons terras te krijgen. En verder kreeg ik spontaan goesting om een broodbakmachine te kopen. Ik heb het eens uitgerekend:

Stel dat je gemiddeld 2 euro x 4 broden per week opeet.
Dat is 8 euro per week x ongeveer 50 weken (vakantie niet meegerekend).
Dat is 400 euro!
Per jaar!
Aan brood!

En een broodbakmachine kost ongeveer 200 euro (bij Aveve toch). Dus na een half jaar heb je die machine er al uit gehaald. En zo héél veel kosten de grondstoffen of broodmixmengseldingen toch ook niet.
E-hèn... je hele huis ruikt heerlijk als je zelf een brood bakt.
E-hèn... dan moeten we op maandag nooit meer concluderen dat we brood zijn vergeten te halen.

Ja. Dat is ook een hint. Niet voor iemand die mijn naam getrokken heeft, maar gewoon voor iedereen die zijn geld deze Kerst aan een goed doel wilt schenken.
De vzw Sarah Wilt Een Broodbakmachine (Ook Al Wou Ze Geen Cadeaus Meer Krijgen).

25 opmerkingen:

E. Stilker zei

Je kan brood ook gewoon in de oven bakken hoor ... :-)

Octavie zei

Lieverd, je kunt echt goedkopere broodbakmachines kopen... Ik heb er eentje van 50 euro of zo en die doet het echt uitstekend. Nu zitten daar misschien minder programma's op of zo maar hee, het brood wordt echt prima ermee. Toevallig vandaag nog eentje gebakken, hmm!

sarah zei

Alright!!! Bring on the good news!
Ik had me er nog niet echt in verdiept, vandaar. Ik laat mijn lezers het werk voor mij doen, et voilà ;-)

Erik: kan in de oven, maar die heeft dan geen timer he? En die kneedt het deeg niet voor je, toch?

Octavie zei

Ik zou eens kijken naar een goede aanbieding. Soms heeft Kruidvat ze zelfs. En ja, het gaat echt lekker snel in zo'n apparaat, die doet alles voor je. Ik moet er niet aan denken om een halve dag te kneden en mengen en laten rijzen. Ik gooi 's ochtends alle gerei erin en 's middags lunch ik met warm brood.

spekvriend zei

Ik zou gewoon naar de bakker blijven gaan, want brood bakken in zo'n machine is een gedoe. Maar ik ben een man natuurlijk.

annelies w zei

ik zou ook gewoon naar de bakker blijven gaan... dat brood van een broodmachine heeft zo een typische smaak die je 'kotsbeu' wordt. mijn vroegere schoonmama zadelde mij er altijd mee op dus ik heb het lang genoeg geproefd om te weten dat er niks boven een warme bakker gaat!

marion zei

Ik heb ook een broodbakmachine! En dat is zalig!! Zeker doen zou ik zeggen, de mijne is van Carrefour home en is een mooie zwarte :-)

En niks belet je om ALS je een broodbakmachine hebt soms nog naar de bakker te gaan ze :-)

Dank u trouwens voor de tip voor deze twee nieuwe winkels --> handig voor mijn rubriekje in STeps :-)
x

Gaan we dan broodmeel kopen samen en stofjes kiezen als we gaan koffieslurpen?

Anoniem zei

sinds wanneer neem jij maar 2 weken vakantie? x M.

sarah zei

Spekvriend en Annelies: genoteerd, ik zal er nog eens over nadenken..
Marion: deal!
M.: ongevéér he :p

Riet zei

Mijn ouders hebben al lang zo'n machien, en ik was de smaak na een tijdje ook echt beu. Het brood is, ik weet niet, een beetje 'stoffiger' van smaak? Kan het niet anders omschrijven.
Maahaaaar! Als je loos gaat met nootjes, zaadjes, tomaten, kruiden of chocola merk je echt niets meer van dat stoffige!

sarah zei

Aha! Riet! Dat was inderdaad wel de bedoeling ja. Jeuj!

Janina Modaal zei

O, dat creawinkeltje ga ik eens van naderbij bekijken :o).
En de aveve, dat is de max he, alleen al voor de grote blokken marsepein die ze er verkopen!

kvh.retail zei

Hoi Sarah, dat rekensommetje heb je perfect voor elkaar! Want los van de smaak, de eenvoud en de heerlijke geur, scheelt 'thuisbakken' inderdaad heel wat centjes. :-)

@spekvriend: 'gedoe'? Hoezo? Een broodmachine, een pak All-in-mix en een beetje water. Dat is alles wat je nodig hebt om een heerlijk brood te bakken.

@annelies: Tja, ook al staan de ingrediënten en de machine op punt, de handigheid van de bakker (in dit geval schoonmama) van dienst kunnen we helaas niet waarborgen. Dat kunnen we niet ontkennen. ;-)

@Riet: 'stoffiger'? Oei..? Die feedback hoorden we nog niet eerder. Misschien helpen een of meerdere van onze tips?

http://www.avevewinkels.be/Default.aspx?tabid=6509&id=14&returntabid=6133&returnid=3&categoryid=14&language=nl-BE

Of wat te denken van een gezellige vlotte bakles? http://www.avevewinkels.be/Default.aspx?tabid=6134&language=nl-BE

Meer info? Bezoek onze website of volg ons via Twitter (http://www.twitter.com/aveve) of Facebook (http://www.facebook.com/avevewinkels)!

Hartelijke groeten,
Aveve-team

sarah zei

Dag Aveve-team,

ik kan natuurlijk ook eens een maand zo'n machine uittesten (die ik dan van jullie krijg ;-), en dan mijn bevindingen aan mijn lezerspubliek laten weten?

Alvast bedankt voor je reactie! :-)

B. zei

Ik koop gewoon 2 soorten bloem, witte en bruine en een hoop zaadjes en dan mix ik naar believen. Resultaat: elke keer een ander broodje en je wordt de smaak nooit beu. Ik laat mijn Kitchenaid het mengwerk doen en ik bak in de oven. Ik heb ook een tijdje met een bakmachine gewerkt, maar ik w vind broden uit de oven krokanter dan die uit een broodmachine.

En van korstjes...

QED.
:)

else zei

Hoi Sarah,
Had jij een reactie achter gelaten op mijn blog, bij het naaldenboekje??
Groetjes Else

Hélène zei

Misschien nog een tip voor je vorige artikeltje ... 29 dingen die...
een brood bakken in mijn eigen broodbakmachine (regelmatig in aanbieding bij Aldi)
Brood met olijven, zongedroogde tomaatjes, meergranenbrood enz enz
We hebben het 10 jaar gedaan, maar kregen heimwee naar brood van de bakker ...

En voor het creatieve:
Je moet ook eens gaan kijken bij
http://www.lenazasa.com zalig gewoon ! nog specialer dan bij Julija's shop !

sarah zei

Else, oeps, nee dat was ik niet..

Hélène (dochter-van-Line-Helene?), bedankt voor de tip! Had al eens een flyer van Lenazasa gezien, maar nu ik de site heb bekeken MOET ik er binnenkort gewoon eens binnenspringen. Verdorie seg, die Australische stoffen! Die workshops! Aiaiai.. :-)

else zei

Dan moet ik nog verder zoeken.
Dank je wel!

Sid Frisjes zei

Bon, het mag niet verwonderen dat ik bezitter ben van een broodbakmachine dat voorlopig vooral kastruimte inneemt. Als je twijfelt mag je gerust eens van leentjebuur spelen om eea uit te proberen...

tantehilde zei

wij bakken sinds 3 jaar ook met de broodmachine. Wij hebben zoiets van domo gewoon gekocht in een electrohandel, 2jr garantie! Maar er staat niet in de garantie bij HOEVEEL broden je daarmee mag bakken, dus wij bakken er soms 2 op één dag, dat machine staat eigenlijk gewoon altijd te draaien en bakken. En na 9md is de motor overdraaid en krijgen we binnen de garantie gewoon een nieuwe! wij zijn nu aan ons 4e machien toe en bakken dus lustig verder op garantie!

Eveline zei

Hey Sarah,

ik volg nog geregeld je huis-tuin- en-keukenperikelen met plezier. En ja, wij hebben ook zo'n ding. Door de week bakken we ons eigen broodje, in het weekend gaan we naar de warme bakker. Zo blijft alles mooi in verhouding. Het is even zoeken naar de juiste verhoudingen, maar eens je de smaak te pakken hebt kan je inderdaad naar hartenlust experimenteren. s' Avonds slechts 5 min. werk... Succes ermee!

Hélène zei

inderdaad Hélène - dochter - van - Line - en - moeder - van - Sarah - en - Esther ;-)

Buurvrouw zei

20 minuten zélf kneden is onwaarschijnlijk goed voor je armspieren!!! En het brood uit een machine smaakt na een tijdje altijd hetzelfde (vond ik, toen ik mijn machine nog niet om zeep geholpen had). Dus - kneden meiske! Binnen twintig jaar heb je er nog plezier van!

sarah zei

Aaah, da's misschien nog een idee ja.. :-) Bedankt buuv'!