maandag 19 februari 2007

Es ist für michIk hou niet zo van Duitse films. Ik hou gewoon niet van Duits in het algemeen (die vervoegingen alleen al, seg, welke verdorven ziel heeft zoiets uitgevonden!).

Maar na Goodbye Lenin begon ik al te twijfelen. En nu, na Das Leben der Anderen, weet ik dat het niet meer klopt. Duitse films kunnen dus wel goed zijn. Steengoed! Maar keihard.

Ik wist niet dat het leven aan de andere kant van de muur zo vreselijk was. Ik had nog nooit van de Stasi gehoord. Dat de muur gevallen was, dat heb ik nog net bewust meegemaakt, maar verder had ik nooit stilgestaan wat de mensen in Oost-Duitsland allemaal hebben moeten doorstaan. En nu, dankzij deze film, weet ik dat wel. Of tenminste, toch een fractie van wat voor verschrikkelijke tragedies zich daar hebben afgespeeld.

Gaan kijken. En rap!
(neem wel een zakdoek mee)

9 opmerkingen:

Liesbet zei

Hier nog een fan. Het was weer lang geleden dat een film zo is blijven hangen. Super goed!

Sid Frisjes zei

Ooit " Das Experiment" gezien? Ook een mooi staaltje van keiharde Duitse cinema...

.s zei

En Der Untergang, die moet je toch ook nog zien! Dan heb je in plaats van een zakdoek een heel gordijn nodig. Wat me eraan doet denken...

:)

.s zei

En Der Untergang, die moet je toch ook nog zien! Dan heb je in plaats van een zakdoek een heel gordijn nodig. Wat me eraan doet denken...

:)

sarahzegthallo zei

Ha ha ha.

Zaterdag naar die ene winkel in T?

x

sarahzegthallo zei

Ha ha ha.

Zaterdag naar die ene winkel in T?

x

tinneke zei

Iedereen "lola Rent" al vergeten? Dat was toch ook een steengoede film! "Delikatessen" is ook geweldig. En er is ook eentje over een kokkin, iets met Martha in de titel.

By the way, als je "das experiment" goed vond, kijk dan eens op http://www.youtube.com/watch?v=v5OHkcXXxVg for the real thing (het is immers een waar gebeurd experiment dat inderdaad helemaal uit de hand gelopen is en hier kan je een documentaire met het originele filmmateriaal zien).

Stoffel zei

jaaa lola rent wou ik ook net zeggen! toch schitterend! de revival van de duitse cinema was dat!

sarahzegthallo zei

Anders houden we eens een Deutsche Sonntagmittag, met een middag + avond de Duitse klassiekers?

Wij hebben nog een blanco muur om op te projecteren.

Ik zal zorgen voor pretzels, worst, en halve liters bier :)