donderdag 30 november 2006

Jingle bells, jingle bells, jingle bells rock


Gisteren mijn allereerste kerstlied van het jaar gehoord in de Delhaize. Dames en heren: het is weer van dattum! Ik geef het toe: ik vind Kerstmis wel leuk. Niet het Cocacolakerstman-shopaholic-dure cadeaus-kerstmis. Wél het versiering-lichtjes-familie-warmbinnenkoudbuiten-kerstmis.

Dit jaar is het bij mijn familie eenvoudigweg kaas-en-wijn-avond in plaats van een zesgangenmenu. En ik moet zeggen: I like it! Zeker met zeven kleine kindjes (én negen volwassenen!) is dat gewoon veel gezelliger.
Bij de schoonfamilie is het veel uitgebreider maar dan zijn we dan ook maar met zes of zeven volwassenen.

De cadeautjes... dat is een ander verhaal.
Bij ons gaat het zo: aan mijn kant van de familie worden namen getrokken, sinds kort maakt iedereen een wish list van cadeautjes (o verrassing) en het budget is 25 euro.
Bij mijn schoonfamilie kopen we gewoon cadeautjes voor wie we iets vinden (dat is niet altijd makkelijk!).
Al goed dat ik mijn pa niet meer zie: anders was er nóg een extra feest geweest ;)

Ik heb al een paar keer geprobeerd om eens zelfgemaakte cadeautjes te introduceren onder de kerstboom. Zelfgemaakt in de ruimste zin van het woord: een cake, een schilderijtje, een potje confituur, een persoonlijk gedichtje, een sjakkoshke, een ketting, ... Alles kan!
Helaas voor mij: niemand reageerde...

Enkele jaren geleden heb ik nochtans een enorm succes geoogst met mijn "perkamentjes". Dat waren perkamentjes met een rood strikje errond die eerst als versiering in de boom hingen. Op Kerstdag haalde ik de papiertjes één voor één uit de boom, en las ik het gedichtje voor. Voor iedereen een persoonlijk gedichtje, met een paar herinneringen aan het voorbije jaar. Ze spreken er nu nog van.

Ik denk dat ik er straks maar eens terug aan begin. Iémand moet toch het goede voorbeeld geven!

21 opmerkingen:

Karen zei

Go Sarah! Bij ons worden, langs vaders kant, ook namen getrokken, daar zijn we in totaal met een man of 35 (grootmoe, nonkels, tantes, neven en nichten, aanhangsels, achterkleinkindjes) en dat zou nogal duur uitvallen om voor iedereen een kado te kopen. Ik ben ook wel te vinden voor zelfgemaakte kadootjes, die zijn veel persoonlijker en bovendien een pak goedkoper. Maar ook in mijn familie niet echt te introduceren. Toch vind ik dat je je niet mag laten ontmoedigen! Dus: GO SARAH!
Voor mij geen familiekerst dit jaar... net als vorig jaar trek ik met mijn rugzak naar de zon.

Anoniem zei

Bij ons tot vorig jaar langs beide kanten van de familie, pakjes voor iedereen! En inderdaad dat kon heel duur worden als je alles optelt. Dit jaar gaan we langs mijn kant van de familie namen trekken, maar... je gaat ofwel moeten raden wat er in het pakje zit ofwel raden van wie het komt. Dat gebeurt meestal aan de hand van raadsels. Uiteindelijk toch een manier om creatief te zijn. Het resultaat is echt wel leuk. Het is maar een tip! Rarara, van wie?

sarahzegthallo zei

Hmm.. Ja, van wie o wie? Niet van mijn familie want ik weet niks van raadsels af... Wel een tof systeem eigenlijk!

Verlos me uit mijn twijfelende lijden!

Sid Frisjes zei

Haha, zelfgemaakte cadeaus... geweldig... voor mij een sjakosj aub :-)

Dat de sinterklaasperiode maar snel voorbij is want die bebaarde rotzak heeft in België nog steeds geen chocolade Y in de aanbieding!

Stoffel zei

oh die perkamentjes zijn wel leuk ja! even over nadenken...
bij ons thuis in pepingen trokken wij ook tot enkele jaren namen, maar de laatste twee jaren zijn we daar niet meer toe gekomen (ik vraag me af of mijn verblijf in schotland daar mee te maken had) en ook dit jaar geen namen trekken. (ik denk dat het resultaat gaat zijn dat er geen cadeautjes voor niemand gaan zijn :-) )
bij mijn oma is er dan op kerstdag ook 'bourgondische eettafel' met kaas, wijn, boerebrood, gehaktballen, beleg, etc. (ook omdat er te veel volk is om nog eten te maken).
en ja, ik hou ook van kerstmis! de lichtjes, het gevoel, de geur, ... laat maar komen !

x

sarahzegthallo zei

Wilt gij geen sjakkosh stoffel? :)

Sid Frisjes zei

Trouwens... enkele weken terug in Newcastle ook al serieus wat Kerstbomen gezien, inclusief verlichtingen, muziekjes en jawel... van de schoonouders van mijn zus hebben we 2 weken terug ook al een kerstkaart ontvangen!

Anoniem zei

sid frisjes: is een Y in speculaas ook goed?

sarah: ik kan niet wachten op mijn perkamentje.

vroeger werd er op het feest langs moeders kant namen getrokken, en lijstjes gemaakt, zodat je nooit bedrogen kon uitkomen (ik heb zelf al iets te veel rommel-blokker/casa-cadeaus gekregen die direct in de kast belanden, om na 5 jaar in de container worden gegooid.
DUS: nu geen cadeautjes meer. Ook wel een beetje zielig, dus koop ik voor mijn mammie toch altijd iets.

bij schoonfamilie moesten we vorig jaar namen trekken. dus wij braaf ons cadeautje gekocht. bleek x.'s broer plots toch voor iedereen iets gekocht te hebben. genant voor degenen die dat niet hadden gedaan (wij dus).

dus ja, ik weet de perfecte oplossing ook niet...

Sid Frisjes zei

Namen trekken lijkt mij ook het gemakkelijkst... Al vindt ik het ook nog wel leuk om veel pakskes te geven... (gisteren nog iemand horen zeggen dat ze in december wel voor 100.000 oude Bef pakjes moet kopen omdat alle verjaardagen en feestdagen dan vallen)

En speculaas is goed :-) maar die reactie staat op de verkeerde blog niet? :-)

Haaa, pakskesseizoen... Schaatsen op een markt, overdaad aan eten... Santa is coming to town

Sid Frisjes zei

Vindt ik ziet er nu niet uit als iets wat ik zou schrijven maar toch... sorry dat ik niet alles nalees!

Stoffel zei

@ sarah: laat die sjakosh maar komen! :-)

tinneke zei

wij zouden hier in canada de sint moeten introduceren. van zodra haloween gepasseerd was, nu toch al enkele weken geleden, worden we overdonderd met kerstliedjes en zwaar versierde etalges (geloof me, sommigen zijn er echt over). sinds een paar weken kan je zelfs al (reusachtige) kerstbomen kopen en wordt je via reclame ook al geweldig in the mood for x-mas gebracht. kortom, een beetje té!

en wat cadeautjes betreft, daar doen wij nu voor het eerst eens niet aan mee, met uitzondering van een cado voor onze petekindjes. geen inkoopstress dus en niet meer het hoofd breken over verlanglijstjes.

maar eten zal er in overvloed zijn. erik heeft al lang zijn kerstmenu samengesteld, maar dat zal wel geen verrassing zijn.

Karen zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Karen zei

Wat eten betreft in mijn 35-koppige familie, da's al heel mijn leven hetzelfde concept: fondue! Ieder moet zijn eigen potje koken ;-) Het zou geen kerst zijn zonder fondue...

JOke zei

Al meer dan 2 weken kerstliedjes op de rado en Lissabon hangt ook al 3 weken vol met kerstverlichting... Heel stom zicht als het zonneke schijnt en je in een t-shirtje over straat wandelt!
Succes met de creatieve verrassingen, Sarah!

M zei

De coca-colakerstman wordt 9 december op u los gelaten. Samen met de trucks. Be prepared. Hij bestaat trouwens dit jaar 75 jaar...
Bij ons krijgen enkel de achterkleinkinderen en ik nog een kado en die namen worden getrokken. Wij hebben vorig jaar een anonieme kerstenquête gehouden om uit te vissen wat de meerderheid wil ivm met eten, locatie en cadeautjes. Traditie is wel dat we de kouwe kant wat plagen en dat er geld (van nonkels en tantes)ingezameld wordt voor ons jaarlijks neven&nichten weekend.
In ruil krijgen zij dan de 100e kroket ofzo.

jo zei

ik heb het niet zo op kerstmis ...
al die commercie en dat geforceerd gezellig zijn.

maar jouw gedichtjes zijn wel heel leuk.

ken jij trouwens Etsy.
dat is een plek waar men zelfgemaakte spullen verkoopt.
je kan er heel leuke kadootjes kopen, maar ook een berg ideeën opdoen.

Roel zei

ik pleit voor de zelfgemaakte spulletjes...

ik vind het zo moeilijk om een winkel binnen te stappen en iets te gaan zoeken
nee, geef mij maar een dosis creatieve boost, en de cadeautjes vliegen van de lopende band...

Roel zei

ik pleit voor de zelfgemaakte spulletjes...

ik vind het zo moeilijk om een winkel binnen te stappen en iets te gaan zoeken
nee, geef mij maar een dosis creatieve boost, en de cadeautjes vliegen van de lopende band...

Stoffel zei

@ M: dat vind ik nu zo een grappige uitdrukking se, de 'kouwe kant van de familie', kheb dat op allerheiligen ook eens proberen inlassen in de familie, maar kheb wel eerst hard moeten uitleggen dat het niet beledigend was :-)
maar ja, zoals ik al zei; laat kerstmis maar komen!

sarahzegthallo zei

Wow, eigenlijk moet ik gewoon een Kerstfeest voor mijn blogvrienden doen, mét zelfgemaakte cadeautjes!

Zou dat niet gezellig zijn?

Etsy is trouwens heel tof!! Ik denk dat ik ga voor mohair-fashion ;)