woensdag 9 augustus 2006

Routine

Deze week las ik in Libelle dat Kurt Rogiers (je weet wel die acteur) en zijn vrouw een routine hebben. Een eet-routine. Ze hebben een menu dat om de twee weken terugkomt: binnen die twee weken passeert alles wat ze in de diepvries hebben één keer de revue. Als die twee weken om zijn, begint de routine opnieuw.

Ik kan me dat niet voorstellen! Hoe vreselijk moet het zijn om ’s maandags wakker te worden en te weten wat je de komende veertien dagen gaat eten..!

Ik was wel fier op mezelf dat ik maandag voor 30 euro eten voor drie dagen had gekocht. Dat past volledig in het kader van het eerder genoemde Tijdperk van Besparingen. Maar dat wil niet zeggen dat ik nu iedere maandag dezélfde dingen ga kopen voor 30 euro.

Of eh… doen jullie dat ook zo? Maandag gehakt, woensdag spaghetti en vrijdag vis?

14 opmerkingen:

Kristof zei

waar is den tijd van pisolets en spaghettig op zaterdag en krokettenzondag?!
Alle links met voeding op bepaalde dagen zijn volledig overboord gegooid bij ons... Ik kan mij zelfs geen kroketten meer voorstellen.

K

sarahzegthallo zei

ooooooooh kroketten!!! :((

wij hebben zelfs geen friteuse, maar dat is een bewuste keuze (let op die rijm!). anders kon je me rollen denk ik :)

Bieke zei

Thuis (in de tijd dat ik nog bij mijn ouders woonde) hadden wij ook zo'n routine: woensdag vis, vrijdag spaghetti en zaterdag pistoleetjes en zondag frietjes met steak. Nu zou je denken dat je zo'n jarenlange traditie als dochter gewoon overneemt als je je eigen gezinnetje begint, maar ik heb het niet gekund hoor... Te veel geregel vind ik. Ik kook à l'improviste: ik grabbel in het weekend wat groenten enzo mee uit de winkel en daar brouw ik dan elke dag een potje mee. Soms valt dat mee, soms valt dat tegen (meestal tegen het einde van de week)... :o)
Maar soms wou ik toch dat ik wat meer regelmaat in mijn menu's zou kunnen brengen. Want het valt regelmatig voor dat ik denk: "vandaag is een spaghettidag", en dan blijk ik geen gehakt meer in mijn diepvriezer te hebben. En net zo met kroketten, frietjes, vissticks, scampi's, prei met roomsaus van de delhaize etc.

Wat koken jullie vanavond?
B.

Sara zei

De enige regelmaat bij ons zijn de bokes met choco 's morgens en op zaterdagochtend kan dat al wel eens een tikkeneike zijn. Ook grootgebracht met spaghetti op woensdag, vis op vrijdag, kroketten op zondag. Van die traditie blijft ook niets meer over... Het gekke is dat mijn moeder die traditie ook niet meer in ere houdt nu haar kinderen het huis uit zijn.

sarahzegthallo zei

Maandag hebben we wortelstoemp-van-de-bomma met courgette gevuld met gehakt.

Gisteren: tortellini met ricotta en spinazie met een lekker tomatenroomsausje.

Vanavond: gaan we frietjes halen.

Morgen: pitavlees en -broodjes met lekkere groentjes!

En jullie?

E. Stilker zei

Vrees ervoor dat ik ongelofelijk gestructureerd ben als het op eten aankomt.

Ik ga altijd winkelen op vrijdagavond. Maak een lijstje met wat we gaan eten die week, en alle benodigde ingrediënten. Mijn lijstje is mooi gelayout en uitgeprint! Nu er kan van dit lijstje afgeweken worden (dagen onderling gewisseld)en ik hou ook niet altijd rekening met de restjes in koelkast. Maar wat er op't lijstje staat, dat komt meestak op het bord! En ik heb ook iets speciaals met vrijdageten. Afhaalchinees en frietjes zijn vrijdageten, pasta (met een lekkere saus, genre vodka scampi's gerookte zalm) kan ook, maar bv aardappelen (gekook of gebakken), maaltijdsoep (met pasta erin en veel verse groentjes), witloof, kool etc is zeker geen vrijdageten. Vrijdag moet altijd celebration of the weekend zijn ....

sarahzegthallo zei

Ja, maar Erik, je maakt toch niet elke week hetzelfde eten? Week na week na week na...?

Dat zou ik niet geloven van een foodie als u ;)

Wat je bedoelt met die Vrijdagse Fixatie, snap ik volkomen! Dan heb ik ook heel vaak zin en tijd om uitgebreid te koken.. zalig! Binnen een paar maanden onze nieuwe keuken.. dan is het elke dag feest ;)

Stoffel zei

ook ik vroeger heel structureel:
vrijdag: spaghetti
zaterdag: brooddag
zondag: steak+frietjes

nu:
nul routine... ik weet nu nog niet wat ik vanavond zal eten...
maar ergens is dat - denk ik - voor kinderen ook vooral - belangrijk om zo een routines te hebben... een soort van houvast...

ik heb nu ook wel - geinspireerd door het besparingsverhaal - gisteren een grote portie spaghetti gemaakt voor de diepvriezer en soep van de restjes broccoli en ui van gisteren! hoera!

.s zei

Stoffel leugenaar! Gij weet al wel wat ge vanavond gaat eten: frietjes!

sarahzegthallo zei

Ik weet alleen dat ons mama vroeger op zondagvoormiddag uitgebreid begon te koken, klassieke of operamuziek luidkeels meezingend, portootje in de hand... Het was altijd een heerlijk feestmaal. Ik denk dat ik die traditie later toch ook in ere zou willen houden.

Maar het hangt inderdaad precies wel van kinderen af.

Ik heb soms wel een enorme heimwee naar het eten thuis. Soms probeer ik eens iets na te maken, maar die "touch" van ons mama kan ik niet altijd bekomen. Veldsla met krepkessaus (veldsla, gekookte patatjes en spekjes met azijn gebakken), het blijft een van mijn favoriete dingen.. Ook al was het vroeger "armemenseneten".

Of nog eentje, wie kent dit: puree met een (lichtgekookt) eitje en tomatensaus? (of waren wij dat alleen?)

En dan de HAMvraag: zijn tomates crevettes een belgische uitvinding, ja of nee???????

Sid Frisjes zei

Als mr. coolinary merk ik toch dat ik vooral de ballen uitsteek in de keuken... en ook geen routine heb! Buiten het feit dat dat er zaterdag onder geen beding iets warms wordt klaargemaakt!

Sid Frisjes zei

Nog ne gemakkelijk en heel goedkoop:

Pakje gerookte zalm (snipperen)pakje penne,(koken) pakje room, pakje geraspte kaas, cayennepeper en wat dille.

Pasta koken + afgieten, terug in de pot en de overige ingrediënten erbij en effe warmroeren.

sarahzegthallo zei

klinkt heerlijk, sid! misschien wel iets voor dit weekend.. njam jam!

Sid Frisjes zei

Eigenlijk is het een ovenschotel en doe je de afgekookte pasta en het ingredientenmengsel in een ovenschotel + extra kaas, maar bovenstaande gaat gewoon sneller...