dinsdag 1 augustus 2006

Het Tijdperk van Algemene Besparingen is aangebroken

Ik zei het al: onze auto is kaput. We hebben kosten.

Het rare is dat vriendlief dit voorvoeld heeft. Vorige week zei-ie: "We moeten besparen! Stel dat we grote kosten hebben, aan de auto bijvoorbeeld..."

Nu vraag ik me af: als vriendlief hier niéts over gezegd had, of we dan óók kosten gehad zouden hebben. Het antwoord is meer dan waarschijnlijk ja natuurlijk, maar ik leef toch een beetje in het waanidee dat je zo'n voorgevoelens beter voor jezelf houdt.
Dan heb ik het niet over voorgevoelens in verband met liefde en aanverwanten natuurlijk. Als dat zo was, was er helemaal geen vriendlief waarschijnlijk, en zou ik dit stukje nooit hoeven te schrijven.

Maar ik dwaal af.

Nu, het is niet zo dat we in het rood staan, dat is gelukkig nog nooit gebeurd. En onze rekening is nog wel redelijk gevuld, maar ik beken: ik kóóp nu eenmaal graag dingen.

Als ik me rot voel, of ik weet met mezelf geen blijf dan ga ik lekker naar de Hema onnozele... ehm... "spulletjes" kopen (word ik wel helemaal vrolijk van), of ik verwen mezelf (en vriendlief) met mooie lingerie.. Dat ik die enorme zakken met kommetjes van de Habitat helemaal langs twee tramritten en vijf straten heb moeten sleuren, dat heb ik er dan graag voor over. Trots en bezweet kom ik dan thuis. Dan is er de verschrikking en het hoofd-geschud van mijn wederhelft. "Wat doén we daar toch mee?!"

Ik voelde me dus onmiddellijk schuldig over dat gat in mijn hand, waar ik nu eenmaal mee geboren ben en ik begon stante pede prijzen te vergelijken, kortingsbons bij te houden en de porties eten in tweeën te delen.
Het gaat zelfs zo ver dat ik nu nog maar drie ipv vijf blaadjes toiletpapier durf te gebruiken. De tandpastatube kneep ik al uit tot op het laatste restje, dus dat is al 1-0 voor mij.

Ik durf amper nog een supermarkt binnen te stappen. Al die heerlijke hapjes die toch steeds onvermijdelijk half opgegeten in de vuilbak belanden roepen "koop mij, ik kost toch niet zó heel veel" - het lijkt wel hypnose.
Vertwijfeld, ràdeloos, stond ik gisteren rond te draaien bij het gemarineerde vlees. Het scheelde geen haar, of ik was totaal paranoïde en met mijn armen zwaaiend buitengelopen, achterna gezeten door goedkope saté's, rollen zacht toiletpapier met wel zeven laagjes, aperitiefhapjes en kerstomaatjes.

Ik doe mijn best. In mijn hoofd zit al een volledig stappenplan. Het stadscentrum is de komende maanden verboden terrein en ik moet dringend een cursus snit en naad zien te volgen.

Ik vrees dat besparingen niet voor mij zijn weggelegd. Maar ik wil er echt waar mijn best voor doen.

Dus als u, beste lezer, nog een tip heeft om onze rekening minder zienderogen te laten slinken, geeft u die dan even mee. Doe het voor mij. En voor mijn reelaatsie.

23 opmerkingen:

.s zei

Hey, hey, nu ook weer niet overdrijven he. Straks naar de Taloorkes eten?

sarahzegthallo zei

Nee! Vanavond start ik met de workshop "patronen voor een moderne soepjurk", recht uit de Libelle

Anoniem zei

je kan met zn 2 in bad gaan, spaart al water uit, voor een klein plasje niet doortrekken,.s moet maar op de koer gaan, humo niet meer kopen maar een week later lenen van iemand, kaarsjes ipv licht aandoen...

kijk eens op : http://users.pandora.be/jove/Krentenier.htm

zoek een rijke minnaar
x
M

Sid Frisjes zei

De video, dvd speler, microgolf en alle andere dingen met led verlichting uittrekken want dat verbruikt veel...

Niet naar den delhaize, maar naar den aldi gaan...

Diefstal?! (forget I said that)

Bieke zei

er bestaat ook een heuse vereniging voor vrekken (echt waar, gezien op Telefacts of Jambers of ik-weet-niet-meer-precies) en die doen onderling vriendendiensten (gratis welteverstaan) en ze hebben ook allerlei nuttige tips om het onderste uit de kan te halen. In verband met je tandpasta bijvoorbeeld: er is nog een fase na 'uitknijpen tot in het oneindige', nl. openknippen en uitkrabben...

Wie weet bespaar je zo wel.

Je weet maar nooit.


Wat ook helpt: in het weekend bij je ouders of schoonouders of vrienden gaan eten; niet meer fout parkeren; je bankkaart thuis laten als je 't stad in gaat; een huishoudbudget opstellen en je daar aan houden (kan ik zelf ook niet); winkelen in de aldi (helpt echt maar je moet dan wel afkicken van het Delhaize-syndroom!); een fietsvergoeding aanvragen op het werk; oude spulletjes (kledij, cd's, boeken, overbodige hemaspulletjes...) verkopen via e-bay;

En, wat denk je??

B.

sarahzegthallo zei

Waw seg zeer nuttige tips!

En welke vriend(inn)endiensten kunnen jullie mij dan aanbieden?

Ik wil wel gelegenheidsdrukwerk verzorgen, ik kan goed telefoons beantwoorden, ik shop heeel graag ;), tuinieren lukt ook aardig en voor de mannen heb ik ook nog wel iets in de aanbieding ;))) (forget i said THAT)

Die fietsvergoeding krijg ik al en dat scheelt inderdaad! De Delhaize is helaas op weg naar huis en de Aldi niet...

Oude spulletjes heb ik al eens verkocht op een familie-veiling, maar daar heb ik voor plusminus evenveel geld gekocht.. hm...

en als we ergens anders (gratis) gaan eten moeten we meestal eerst evenveel aan naft oprijden :s

dat van die bankkaart vind ik evenwel een supertip! of ik kan mezelf misschien gewoon trainen eraf te blijven?

wie kan mij snit en naad leren?

ik pluis intussen die website eens uit! jihaa!

Sid Frisjes zei

die mensen dat zijn letsers, die letsen elkaar een vriendendienst en dergelijke (onze overbuurvrouw was zo iemand)

Zondag op de rommelmarkt in Turnhout komen staan (kei gezellig)

Een kasboek bijhouden waarin echt al je uitgaven staan. (Ann doet dat en dat helpt schijnbaar) Je hebt zelfs online kasboeken.

sarahzegthallo zei

Kost dat geld, om op de rommelmarkt te gaan staan?

Sid Frisjes zei

nen euro of twee ofzo....

Das echt gezellig hoor (als het weer goed is)

Ann en ik zoeken in de nabije toekomst ook nog eens te gaan...
We kunnen misschien afspreken en naast elkaar gaan staan... ik neem koffiekoeken en chocomelk mee -)

Laatste weekend van augustus??? heb je nog tijd om rommel bijeen te zoeken en een prijsje te maken.

Het is dan wel de bedoeling om veel te verkopen en weinig te kopen natuurlijk.

.s zei

Of we kunnen een jaar verhuizen naar een continent waar alles goedkoper is? Je betaalt dan wel even een vliegtuigticket, maar daarna wordt alles goedkoper!

Ik denk dat het huis, de auto en mijn gitaar wel wat kunnen opbrengen...

sarahzegthallo zei

Awel, klinkt goed! Zeker als jullie koffiekoeken meebrengen haha :)

We hebben nog wel wat verkoopbare spullen.

27 augustus verjaren mijn zussen, dus 20 augustus zou beter zijn. Tenzij jullie dan moeten bekomen van Pukkelpop?

sarahzegthallo zei

Nee dat laatste klinkt niet goed, S. Ons huis verkopen? Auch! :(

Sid Frisjes zei

Ik geef er 150.000 € voor... als ik daar de gitaar en auto ook bijkrijg...

we komen dan net van Pukkelpop terug... in september ging de zon ook nog goed schijnen naar't schijnt.

sarahzegthallo zei

Maar in september zijn de mensen te druk bezig met school en nieuwe boeken en kaftpapier enzo dat ze geen geld meer willen of kunnen uitgeven...

Doe anders maar 27 aug, dan ga ik wel zaterdag ofzo naar mijn zussen!

Sid Frisjes zei

Ik stel het voor aan de misses en dan hebben we een ontbijtdate op de rommelmarkt... cool

Bieke zei

ik heb nog een hoop pluchen beesten van mijne zoon op zolder staan. Als jullie die mee willen nemen nar de rommelmarkt: ze mogen gratis opgehaald worden thuis! ;o)

sarahzegthallo zei

in orde, volgende keer als we bij jullie zijn is jullie zolder verlost van pluchen beesten! :)

Kristof zei

- Je kan bij ons altijd komen eten... wanneer de auto gemaakt is. Bus 22, 33 en 27 kan je tot voor ons deur nemen (zwartrijden kost meestal niks). Choco is niet duur.
- Geen Pukkelpoptickets voor drie dagen kopen spaart een hoop geld uit!
- CD's kosten veel geld (reken eens uit wat je in je kast hebt staan. Daar kan je een nieuwe auto voor kopen, op LPG zelfs).
- Thuis 'De Taloorkes' spelen met ingrediënten die je gasten meebrengen (al moet ik zeggen dat eten wel het laatste is waar wij op besparen).
- Je neefjes en nichtjes leuke eigengemaakte dingen geven in plaats van dure cadeaus die na een dag of twee bij de rest van de plastic liggen.
- In plaats van naar optredens, theater of film te gaan SAMEN vroeg gaan slapen. Misschien komt er dan binnenkort nog wat kindergeld bij jullie budget (en de grootouders hun inbreng in de geldstroom wordt ineens aanzienlijk verhoogd).
- 30 worden en uw geld van het voorhuwelijkssparen trekken!
- uw belastingbrief goed invullen (dank u vader staat voor de smak geld van volgend jaar!!!)

Sommige zijn aangenaam, andere minder, maar hoe groot kan een luxe-probleem zijn? Nie groter dan klein?

Veel succes!

Kristof

.s zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
.s zei

Er wordt niet bespaard op PP-tickets noch op cd's noch op cafébezoek!

dank

Catweazle zei

nog een tip: de auto niét laten maken! geweldige besparing op naft, taksen, verzekering,...

maar als dat ook geen optie is ..zucht, moeilijke mensen.. zal ik ook eens kijken of we niks kunnen schenken voor de 'voddemet'. En wie weet kom ik zelfs iets kopen. Stond er geen leuke wereldbol in jullie living ? ;P


btw, kan je geen kamer verhuren aan illegalen? of restjes zeep bijhouden tot je genoeg hebt om zelf een nieuwe te maken? Trouwens ons vake zegt dat de smaak van wilde katten heel hard op konijn lijkt.

Sid Frisjes zei

Van de reservekamer een B&B maken...

Enige aanpassing die vereist is zijn sloten op privégedeelte van het huis! Leuk, je leert mensen kennen, verdient er iets aan ed. en je kan jezelf schaamteloos promoten via je werk (waarom heb je er zelf nog niet aangedacht)

Merde, een goei idee...

nats zei

misschien een beetje late reactie, maar wij hebben rommel met hopen verzameld door de jaren heen, en ook gewoon bij ons huis gekregen. En ook wij proberen voortdurend op ons geld te letten, maar dat is zo moeilijk met een huis waar nog zoveel in moet gebeuren.
Dus ik ben wel te vinden voor een rommelmarktsessie. Alleen hebben wij 26/08 een feestje. Dus om dan op 27/08 's nachts al onze plaats op de markt bezet te gaan houden, lijkt mij niet zo'n goed plan.
Dus als er nog kandidaten zijn om dat op een andere zondag mee te doen, laat maar weten. Is altijd gezellig met meer...

Nog bespaartips:
>enkel wasmachine, droogkas gebruiken op nachttarief. En nog beter: geen droogkas gebruiken, was zo laten drogen. Dat doen wij nu, en dat bespaart ons heel wat energie.
Wel even navragen wanneer het nachttarief juist begint, dat verschilt blijkbaar van gemeente tot gemeente. Bij ons van 22u to 7u.
> En in de colruyt hebben ze ook heel veel lekkere hapjes, en toch aan de goedkoopste prijs. EN de Colruytbonnen gebruiken! Kan je al een paar euro per winkelbeurt mee besparen. En kan je nog evenveel en lekker eten, voor minder geld.
Ook de collishop eens uitchecken. Daar hebben ze echt alles (van fietsen tot haardrogers tot kuisgerief tot speelgoed) voor minder geld dan in andere winkels.