donderdag 11 maart 2010

Soort-van stukje tekst

Ik denk dat de stressbarometer bij zelfstandigen en consoorten zowat uit zijn glazen deksel ploft dezer dagen. Want als zelfstandige (in bijberoep dan nog) werken is héél leuk omdat je zelf mag kiezen wat je doet, hoe je dat doet en wanneer je dat doet. Maar the downside? Die paperassen! Bij elke brief waarop iets van 'financiën' of 'btw' of 'aan de aankoopverantwoordelijke' (ha!) staat, krijg ik telkens een lichte doch niet te ontkennen paniekaanval.

Nu heb ik gelukkig wel een hele lieve boekhouder die mij daarin begeleidt. Waarschijnlijk lacht hij eens goed in zijn vuistje bij zo'n onbenullig 'bedrijfje' als dat van mij - en de bijhorende domme vragen die ik daarbij stel. Hoe goed en eenvoudig hij mij dat ook allemaal uitlegt - het blíjft Chinees voor mij. Hij legt altijd uit waaróm ik iets moet binnenbrengen of waarvoor dat papiertje dient, ik kan er alleen maar bij kijken als een konijn naar een lichtbak. Ik snap er echt de ballen van.

Stress, dus. En dan is het nog maar net begonnen, want ik ben eigenlijk nog maar een soort-van zelfstandige. En toch blijf ik dromen van een soort-van winkeltje met een soort-van ambachtelijke (zeef)drukpers waar dan een soort-van klanten me door het soort-van etalageraam bezig kunnen zien en dan soort-van geïntrigeerd binnenstappen en een soort-van leuke kaartjes of notitieblokjes komen kopen.

Dat zou ik wel soort-van leuk vinden.

9 opmerkingen:

Op het platteland... zei

Ja dat kan ik me wel een soort-van voorstellen, zowel de paniek als de droom.

Succes!

Sid Frisjes zei

En dan alleen maar soort van volk afkomen zeker :-)

Jo zei

Ha! Vandaag ook het 'voorstel van aangifte aanslagjaar 2010' van de dienst 'algemene provinciebeslasting bedrijven' in de bus gekregen?

elise zei

ik ben kandidaat soort van vaste klant alvast

Octavie zei

Oh, hou op, schei uit. Ik snap er ook werkelijk geen hout van. Gelukkig heb ik een Man:)

muriel zei

herkenbaar!!!!!
(ik heb ook zelfstandigheidsplannetjes, maar als vriend-lief uitlegt hoe dat dan moet met btw etc, schiet ik in paniekstuip)(ik kan organiseren en regelen als de beste, maar cijfers op papier,... die gaan dansen)
oh, wat niet zelfstandig van ons ;)

ninainvorm zei

Poeh, ik vind het ook een soort-van-hel die administratie... En mijne is ook nog eens best wel ingewikkeld vind ik zelf, met heel veel relatief kleine transacties waarvan ook nog eens veel internationaal. En dan ook nog eens een vriend die me op dit gebied finaal in de steek laat en een soort-van-boekhouderangst: wij hebben dit jaar overwogen om gezamenlijk naar een boekhouder te gaan, maar de gedachte aan dat ik daar dan met mijn enorme zooi aan zou komen zetten daar schaamde ik me dan weer zo voor, dat ik het eerst zelf in een fatsoenljk systeem wil hebben voor ik er uberhaupt mee naar een boekhouder durf... Met het risico natuurlijk dat ik nu dus van alles fout doe...

Anoniem zei

很棒的分享~如有打擾之處,敬請原諒!........................................

NoeKs blogt... zei

oja, herkenbaar, zelfs na 3 jaar schiet ik in de stress van het woord btw en blauwe enveloppen (hier gaat alle belastingpost in blauwe enveloppen) maak ik het liefst niet open. Ook mijn boekhouder doet alsof alles zo makkelijk is, voor mij blijft het wiskunde :(